Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Krzaki po serializacji danych i zapisie do bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Vengeance
Cześć, dawno mnie tu nie było... ale kolejny problem sprowadza mnie w progi forum winksmiley.jpg

Przenosiłem swój najnowszy projekt (dziejesie.pl) z localhosta na serwer (dreamhost). Poza problemem z kodowaniem znaków w utf, który już rozwiązałem - pojawił się też inny....

Podczas logowania użytkownika, zapisuje pewne dane do sesji. Wykorzystuje przy tym także własny session handler, dzięki czemu trzymam wszystko w bazie a nie w plikach.

Problem jest taki, że dane sesyjne po serializacji się "krzaczą". Pojawiają się dziwne znaki, wypadają ważne elementy składni przez co potem dane są niemożliwe do odczytania i przy unserialize() otrzymuje wartość NULL.

Dokładny debug wykazał, że podczas zapytania UPDATE które aktualizuje dane w sesji wszystko jeszcze jest OK. Jednak po zapytaniu w bazie pojawiają się już niepoprawne dane... i odczyt ich kończy się porażką (wartość NULL zamiast obiektu User, w efekcie nie działa mi logowanie).

Jakąś rolę odgrywają tu chyba także same sesje... dlaczego? W innym miejscu aplikacji zapisuje do bazy zserializowany obiekt Position określający pozycje miejsca na mapie Google - i tu wszystko działa jak należy :/

A tak wygląda fragment sesji w bazie
auth|O?:"User":1:{s?:"*

A wiadomo, że powinien wyglądać mniej więcej tak:
auth|O:4:"User":1:{s:3:"*

zupełnie wycina niektore dwukropki i cyferki :/

Ktoś się z tym spotkał?
hwao
Jeżeli używasz session_set_save_handler" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() to on posiada swój własny mechanizm serializujący, także nie powinno być z nim problemów.

Tam gdzie wykonujesz zapis sesji daj dump'a string'u podawanego Ci jako argument i tego co jest w $_SESSION. Myślę że tam może być problem.

Przypuszczam też że problem może sprawiać jakiś nagłówek wysyłany przez serwer (np, domyślnie) dotyczący kodowania innego niż masz ustawione w dokumencie przy pomocy <meta> - jeżeli tak jest to wyślij przy pomocy
  1. <?php
  2. ?>
poprawiający błędną informacje
Vengeance
Kod
session.read string(0) ""

_SESSION string(13) "auth|s:1:"1";"

session.write string(13) "auth|s:1:"1";"

A w bazie:
Kod
auth|s?:"1";

Dodałem dla pewności
header('Content-Type: text/html; charset=UTF-8');
ale to nic nie zmienia
UDAT
Pewnie serwer ma wyłączone automatyczne escape'owanie.

Przed dodaniem do bazy, dodaj slashe addslashes" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() albo jeśli to MySQL to mysql_real_escape_string" title="Zobacz w manualu php" target="_manual()

Jeśli to nie to to porównaj zawartość phpinfo" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() lub/i wersję bazy danych
MMP
Jakie kodowanie w bazie, jakie zadeklarowane przez skrypt, i jakie strony, a na koncu jakie pliku php?
Vengeance
UDAT: korzystam z PDO i quote() - a addslashes() nie służy do tego co piszesz smile.gif

MMP: Aplikacja chodzi na UTF-8, czyli taki charset strony. W bazie (mysql5) porównywanie znaków na latin2_general_ci, przy połączniu wykonuje "SET NAMES utf8"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.