Przenosiłem swój najnowszy projekt (dziejesie.pl) z localhosta na serwer (dreamhost). Poza problemem z kodowaniem znaków w utf, który już rozwiązałem - pojawił się też inny....
Podczas logowania użytkownika, zapisuje pewne dane do sesji. Wykorzystuje przy tym także własny session handler, dzięki czemu trzymam wszystko w bazie a nie w plikach.
Problem jest taki, że dane sesyjne po serializacji się "krzaczą". Pojawiają się dziwne znaki, wypadają ważne elementy składni przez co potem dane są niemożliwe do odczytania i przy unserialize() otrzymuje wartość NULL.
Dokładny debug wykazał, że podczas zapytania UPDATE które aktualizuje dane w sesji wszystko jeszcze jest OK. Jednak po zapytaniu w bazie pojawiają się już niepoprawne dane... i odczyt ich kończy się porażką (wartość NULL zamiast obiektu User, w efekcie nie działa mi logowanie).
Jakąś rolę odgrywają tu chyba także same sesje... dlaczego? W innym miejscu aplikacji zapisuje do bazy zserializowany obiekt Position określający pozycje miejsca na mapie Google - i tu wszystko działa jak należy :/
A tak wygląda fragment sesji w bazie
auth|O?:"User":1:{s?:"*
A wiadomo, że powinien wyglądać mniej więcej tak:
auth|O:4:"User":1:{s:3:"*
zupełnie wycina niektore dwukropki i cyferki :/
Ktoś się z tym spotkał?