Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Widok i kursory
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
jastu
Od niedawna mam możliwość pracowania z bazą MSSQL i miło było by wykorzystać jej możliwości - podpowiedzcie do czego w praktyce (w jakich sytuacjach ) wykorzystywane są widoki i kursory . Chodzi mi o aspekty praktyczne , przykłady albo zalecenia co do wykrzystania tej funkcjonalności.

Pozdrawiam

// proszę o przeniesienie wątku na MSSQL worriedsmiley.gif i odpowiedź na posta tongue.gif
SongoQ
Przenioslem.

Na temat widokow bylo wiele razy na forum, nawet sam kilka razy odpowiadalem wiec wystarzczy ze sobie poszukasz.
jastu
Szukałem ale wybacz ... worriedsmiley.gif odpowiedzi po co korzysta sie z tych dobrodziejstw nie uzyskałem....
Gapollo
widok: pozwala na zdefiniowanie często używanych selectow (join z kilku innych tabel i widoków, klauzule where itp) taki zdefiniowany widok używamy w celu minimalizacji długości kodu, czyli nie trzeba już powtarzac tych samych fragmentów. Dodatkowo os MSSQLa 2000 można na widoku zdefiniować indeks podobnie jak na tabeli.
kursor: pobiera listę wartości z tabeli lub widoku do zmiennych i pozwala na wykonywanie fragmentów kodu z wykożystaniem tych zmiennych. W szczególności można wielokrotnie wykonać jakąś procedurę wbudowaną z parametrami podawanym selectem.
polecam także zapoznanie się z definiowaniem własnych funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.