Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kłopoty z nieuczciwym klientem
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
yasiek
Mam taki problem.
Jakiś czas temu robiłem skrypt dla pewnego jegomościa. Ten jednak zrezygnował w końcowej fazie. Nie był to jakiś mega innowacyjny skrypt - coś a'la uproszczona fotka.pl z dodatkową możliwoscią dodawania linków do filmów np z google. Nie spisaliśmy umowy, więc nic nie mogłem zrobić, żeby wyegzekwować należną kwotę.

Skrypt był tworzony według wskazówek klienta, grafika podobnie (wyłożyłem na nią pieniądze z własnej kieszeni, po rezygnacji klienta).

Postanowiłem więc odsprzedać skrypt komuś innemu, aby praca nie poszła na marne (żeby chociaż odzyskać pieniądze za grafikę). W tej chwili, drugi klient skarży się, że ten pierwszy piszę maile i wydzwania do niego z groźbami pójścia na policję, wyzwiskami od złodzieji itd. Twierdzi że skrypt był "jego myśli".

I tutaj moje pytanie: jakie prawa ma pierwszy klient na takie działanie? według mnie żadnych - przecież nie było umowy, a gdyby była, nie byłoby całej sytuacji.

Z góry dzięki za odpowiedź.
lenczewski
nie ma żadnych
Cysiaczek
Napisz kolesiowi ode mne "MUHAHAHAHAHAHAHAHAHA...BUHEHEHEHEHE" laugh.gif
A tak poważnie, to nie ma żadnych praw.

Pozdrawiam.
dr_bonzo
Nie jestem prawnikiem, ale niech udowodni ze przekazal tobie pomysl skryptu i zlecil jego wykonanie. A jak to zrobi to niech zaniego zaplaci, bo przeciez go zamowil.
mike
Jakby każdy nabierał praw do tego co pomyśli to wszyscy bylibysmy złodziejami.

Napisz kolesiowi ode mnie, że ma coś z głową i niech się leczy.

A jak nie przestanie to na Twoim miejscu powziąłybym środki prawne żeby go udupić za szykanowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.