Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co po php
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Snoopy
Witam!
Chciałbym poprosić o radę, chodzi o to, że nie wiem jakiego języka uczyć się w następnej kolejności. php rozumiem całkiem nieźle. Potrafię różne skrypty, łączyć się z bazą, używać sesji itp. Na upartego to i prostą grę bym potrafił napisać. Z tym że mam większe ambicje biggrin.gif Chciałbym wiedzieć jaki język polecacie dla kogoś kto opanował php i go rozumie przede wszystkim. Od razu zaznaczam, że nie chcę być rzuconym na głęboką wodę no a C++ to już wogule masakra biggrin.gif

Więc... co polecacie?
Cysiaczek
hmm... tzn tak. Rozumiesz php, a czy rozumiesz inne rzeczy jak np. oop i wzorce projektowe? No ja nie znam C++, ale dlaczego uważasz, że to głęboka woda?

Pozdrawiam,
NuLL
Chcesz pisac soft webowy czy aplikacje okienkowe questionmark.gif smile.gif
nasty
Cytat(Snoopy @ 17.11.2006, 19:41:31 ) *
Z tym że mam większe ambicje biggrin.gif Chciałbym wiedzieć jaki język polecacie dla kogoś kto opanował php i go rozumie przede wszystkim. Od razu zaznaczam, że nie chcę być rzuconym na głęboką wodę no a C++ to już wogule masakra biggrin.gif
Więc... co polecacie?

Polecam Ci dalej sie doskonalic w php i uczyc sie najwiecej o tym jezyku + oop + Design Patterns + inne pierdoly.

Radze CI tak bo piszesz ze c++ to masakra, wiec to oznacza ze nie znasz php za dobrze! jakbys dobrze znal php to przejscie na inny jezyk byloby kwestja nalki syntaxu i co gdzie jest (chodzi mi o biblioteki) + tam jakies male sprawy (jak np w c++ *pointers - aczkolwiek jest namiastka tego w php - & )

pozdrawiam
envp
Aż mi sie nie chce czytać jak pisze mówi,że przejście z php na c++ to nic więcej niż kilka drobnostek...
@Snoopy: Skoro jeszcze nie jesteś gotowy na C++ (i dlaczego C++?) to poucz sie dalej php...
batman
@Snoopy
To co opisałeś to jedynie wierzchołek góry lodowej jeśli chodzi o php. Jeśli C++ to dla Ciebie za wysokie progi, to poczytaj o programowaniu zorientowanym obiektowo w php, następnie poczytaj o obsłudze XML-a i zapoznaj się z wzorcami projektowymi i frameworkami. Dopiero jak to będziesz wiedział, będziesz mógł powiedzieć, że znasz php. Na podobnej zasadzie lekarz pediatra może powiedzieć, że nic prostszego zostać chirurgiem winksmiley.jpg

Cytat
Aż mi sie nie chce czytać jak pisze mówi,że przejście z php na c++ to nic więcej niż kilka drobnostek...

Przejście z jednego języka na inny nie jest trudne, jeśli opanuje się ten pierwszy język. "Jedyne" co trzeba zrobić to zapoznać się z filozofią nowego języka. Zająć to może od kilku tygodni do kilku (kilkunastu) miesięcy.
envp
sure smile.gif

dajmy programiscie C dwa tygodnie na naule php
i programiscie php dwa tygonie na nauke C

Zakładamy, że obaj programowali przed tylko w 'swim' jezyku...

Obstawiamy wyniki, kto więcej sie nauczy?
Fuzja
Programista C?
batman
Oczywiście, że programista php się więcej nauczy winksmiley.jpg

Zależy czego się będą uczyć winksmiley.jpg

A tak na poważnie. Napisałem od kilku tygodni do kilku (kilkunastu) miesięcy. Uogólniłem dla większości znanych mi języków. Oczywiste jest, że osoba, która pisała tylko w php i chce się przesiąść na np. C#, będzie musiała poświęcić kilka tygodni na samo zapoznanie się z językiem, następnie miesiąc, dwa, na poznanie platformy .NET, potem jeszcze troche na Windows.Forms, itd. Niemniej jednak będzie mu łatwiej, niż osobie, która pisała w HTML smile.gif
Athlan
Cytat
dajmy programiscie C dwa tygodnie na naule php
i programiscie php dwa tygonie na nauke C

daaaaaaaaawaj... w8 jeden telefonik, jak coś to zedytuje posta ;]

--[edit]--

ok telefon nie wykonany ale topick założony:

http://rootme.rdl.pl/forum/viewtopic.php?p=1027#1027

Ja jako rasowy pehapeowiec stawiam na programiste php... stawiam symboliczne 10 groszy które jestem w stanie na prawde przelać (no cóż... musze zaciągnąć ten kredyt tongue.gif), ktoś z programerów C się ze mną zakłada?
envp
Widzisz to jest jak z jazda na rolkach i z jazda na lyzwach. Umiesz jezdzic na lyzwach - umiesz na rolkach. Umiesz na rolkach, to jak pocwiczysz to i na lyzwach pojezdzisz...
nospor
wszystkie jezyki programowania maja jedna wspolna ceche, ktora jest niezbędna do opanowania kazdego z nich: myslenie programistyczne (majac problem, wiemy jakim algorytmem go rozwiązac). Majac to opanowane, jestemy w stanie nauczyc sie kazdego jezyka. Jedyne wowczas co nam pozostanie to nauka sie juz tylko kontrukcji danego jezyka, co mozna w miare szybko opanowac.

Ja myslenia programistycznego uczylem sie na Pascalu. Pracowalem na nim pare lat, bralem udzial w licznych konkursach i olimpiadach. Później nalezalo przesiasc sie na inne jezyki i jedyne co trzeba bylo opanowac to ich skladnie (+ pare innych pierdol winksmiley.jpg ).

Na forum czesto padaja topici, ktorych autorzy nie tyle co maja problem z php ale z mysleniem (bez urazy dla nikogo prosze). ale zaczynam zbaczac z tematu wiec juz znikam smile.gif

ps: no, jeszcze przy przeskoku z okienek na web i na odwrot trzeba troche sie przestawic, ale to tez popierdulka winksmiley.jpg
Fuzja
E tam przestawianie to praktycznie zadna zmiana.
Poprostu wszystko ziala na podobnej zasadzie tylko nie na plaszczyznie internetu, tylko jako aplikacja desktopowa.
nospor
Cytat
E tam przestawianie to praktycznie zadna zmiana.
Poprostu wszystko ziala na podobnej zasadzie tylko nie na plaszczyznie internetu, tylko jako aplikacja desktopowa.
i dlatego napisalem ze to popierdółka winksmiley.jpg
Snoopy
W dalszym ciągu nikt nie odpisał na moje pytanie... Jaki język polecacie? Nie obchodzi mnie to kto sie szybciej nauczy czegoś nowego... gość od C czy gość od php tylko w jakim kierunku powinienem podążać, jeśli w miarę rozumiem php a boję się dotykać C (w każdej postaci). Jest mi wszystko jedno czy aplikacje web czy desktop.
Jarod
Cytat(Snoopy @ 19.11.2006, 18:19:38 ) *
W dalszym ciągu nikt nie odpisał na moje pytanie... Jaki język polecacie? Nie obchodzi mnie to kto sie szybciej nauczy czegoś nowego... gość od C czy gość od php tylko w jakim kierunku powinienem podążać, jeśli w miarę rozumiem php a boję się dotykać C (w każdej postaci). Jest mi wszystko jedno czy aplikacje web czy desktop.

Jak boisz się dotykać C to zostań przy php i pobaw się php OOP albo daj sobie spokój z programowaniem..
Fuzja
Taka odpowiedź już padłą.
A zresztą przecież jesli nie c to moze java lub ruby/python.
Jarod
Cytat(Fuzja @ 19.11.2006, 19:38:41 ) *
A zresztą przecież jesli nie c to moze java

Jak kolega ma problem z C to życze mu powodzenia z java winksmiley.jpg
REN
Ja zaczynalem od Pascala (troche sie w tym bawilem ale bez fajerwerkow). Potem przyszedl czas na C++, poznalem skladnie ale jakos jezyk mnie nie zachecil to dalszego poznawania. Potem byl etap tworzenia stron w html i w momencie wejscia php z marszu (dzieki poznaniu skladni c++) zaczalem w tym robic.

Mysle, ze to zadziala tez w druga stone. Znajac php nie bedziesz mial klopotow z ruszeniem C++.
Snoopy
Dobra chyba jednak jakoś się przełamię i zacznę coś z tym C++. Mam jednak jedno pytanie jeszcze... czy pisząc w C++ lepiej zacząć od aplikacji konsolowych czy można od radu przejść do okienek (RAD) czy to jest wyższa szkoła jazdy?
Fuzja
Składnie lepiej poznasz na aplikacjach konsolowych.
mike
Oczywista sprawa że konsola najpierw.
Nie ogarniesz okienek bez tego.
UDAT
Cytat(J4r0d @ 19.11.2006, 20:49:25 ) *
Jak kolega ma problem z C to życze mu powodzenia z java winksmiley.jpg

Java nie jest wcale trudniejsza od C. Jest dużo przejrzystsza, czystsza(choć to subiektywne odczucie), więcej materiałów na sieci, do stworzenia czegoś bardziej skomplikowanego to wolę JAVĘ.

A swoją naukę z Javą rozpocząłem od EJB tongue.gif

Nie wyobrażam stworzenia w C/C++ czegoś takiego jak EJB+JBoss w Javie.
Tworzenie przenośnych GUI w C/C++ (QT/GTK) jest zadaniem karkołomnym w Javie korzystasz z Eclipse i masz pełny WYSIWYG i pełną przenośność.
Fuzja
C++ builder...
UDAT
Cytat(Fuzja @ 20.11.2006, 17:09:30 ) *
C++ builder...

Mówiłem coś o przenośności ... Chociaż nie wiem jak jest w wersjach od 2006 wzwyż
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.