Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jądro. Kolejka.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
qbba
Po pierwsze nie wiem czy psize we wlasciwym miejscu, ale problem w:

Zacząlem projektowac jądro dla pewnego serwisu. Pojawiło się pytanie czy uzyć kolejki, widziałem takie pomysły w założeniach thota, ale do czego mogłoby mi się to przydać(przeglądając tamte tematy nie bardzo skapowałem po co to thotowi) i w czym mogłoby mi to ułatwić życie.
Seth
Kolejka ma za zadanie jak sama nazwa wskazuje kolejkowac dane.
Naszym zalozeniem jest wprowadzenie mechanizmu, ktory pozwoli latwiej zazadzac wyswieltaniem stron.

Przykladowo gdy ktorys z modulow odpowiedzialnych za wyswietlanie elementow strony czy tez sama strona zarzada autoryzacji, mechanizm jadra zatrzyma wykonywanie strony i wyswietli formatke logowania. Po zalogowaniu powrocimy do dalszej pracy, ktora jest zapisana w kolejce.
BzikOS
Ja to zrobiłem bez żadnych mechanizmów kolejkujących winksmiley.jpg
Niezbyt estetycznie, ale działa jak należy smile.gif
qbba
myślałem, myślałem i doszedłem do wnoisku że kolejka może troche ułatwić życie (narazie nie za bardzo wiem co tam wrzucać), ale mam pytanie. Jakie zadania można powierzyć kolejce (co do niej wrzucać, narazie mam tylko ładowanie modułów) i w jaki sposób zapisywać to co ma być "skolejkowane"(czy xml jest dobrym rozwiązaniem??).

Pozdrawiam.
Seth
Cytat
myślałem, myślałem i doszedłem do wnoisku że kolejka może troche ułatwić życie (narazie nie za bardzo wiem co tam wrzucać)

Wiec nie doszedles do zadnego wniosku winksmiley.jpg

Cytat
Jakie zadania można powierzyć kolejce

Kolejka ma za zadanie kolejkowac zadania. Czyli jezeli potrzebujesz np uruchomic jakas metode/funkcje/skrypt ale nie mozesz zrobic tego w danej chwili to dorzucasz to do kolejki i pozniej sie tym zajmujesz.

Cytat
w jaki sposób zapisywać to co ma być "skolejkowane"(czy xml jest dobrym rozwiązaniem??).

Zapisujesz to np. do tablicy. Opakowujac ja przez obiekt i metody potrzebne do latwego zarzadzania nia.
XML nie jest potrzebny.

Swoja droga to wydaje mi sie, ze nie potrzebnie zasugerowales sie naszymi rozwiazaniami. Mozna stworzyc CMSa bez tego typu obiektu jak kolejka.
My poszlismy w ta strone gdyz nasze cale zalozenia od poczatku byly skierowane w kierunku stworzenia uniwersalnego systemu i kolejka byla jego czescia.
System (jadro) ma byc wykorzystywany nie tylko jako CMS, wiec stad takie rozwiazania.
qbba
Cytat
Swoja droga to wydaje mi sie, ze nie potrzebnie zasugerowales sie naszymi rozwiazaniami. Mozna stworzyc CMSa bez tego typu obiektu jak kolejka.
My poszlismy w ta strone gdyz nasze cale zalozenia od poczatku byly skierowane w kierunku stworzenia uniwersalnego systemu i kolejka byla jego czescia.
System (jadro) ma byc wykorzystywany nie tylko jako CMS, wiec stad takie rozwiazania.

Problem w tym że to cholerstwo musi byc stosunkowo uniwersalne tongue.gif (dzialy prawie calkowicie niezalezne od siebie (cus jak np. dva.pl)). . Narazie chyba jednak dam sobie spokoj z kolejką tongue.gif. Ale temat będzie dręczony z powodu mojej ciekawości smile.gif (w końcu człowiek uczy się rpzez całe życie tongue.gif ).

Cytat
Kolejka ma za zadanie kolejkowac zadania. Czyli jezeli potrzebujesz np uruchomic jakas metode/funkcje/skrypt ale nie mozesz zrobic tego w danej chwili to dorzucasz to do kolejki i pozniej sie tym zajmujesz.

heh jak by to zrozumiec....
Jakiego typu mogą być to funkcje? (narazie myślę że kolejce można powierzyć ładowanie np. modułów?) Czy może to być np. dodanie czegoś do bazy danych (tego typu "banalne" rzeczy??).
Seth
Cytat
heh jak by to zrozumiec....
Jakiego typu mogą być to funkcje? (narazie myślę że kolejce można powierzyć ładowanie np. modułów?) Czy może to być np. dodanie czegoś do bazy danych (tego typu "banalne" rzeczy??).

Tutaj: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=4477 sa 3 klasy kolejek + symulacja dzilania LIFO. Przejzyj sobie to i poszukaj informacji na googlach o: kolejkach FIFO, LIFO, priorytetowych (sterty, stosy).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.