Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [algorytm]sterowanie magazynem wieloasortymentowym
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
TomASS
Czy ktoś się już spotkał z podobnym problemem lub chociaż wie jakiego algorytmu powinienem szukać?
dr_bonzo
No to zes wybral forum biggrin.gif
Cytat
Umieszczamy tylko i wyłącznie kod swojego autorstwa.

Reszty nie trzeba cytowac. Przenosze do Hydepark
Sh4dow
Wiesz zadałeś trochę nie właściwe pytanie, przy okazji nie dając żadnych danych wejściowych, wiec prawdopodobny wynik tego zadania jest równy 'null' lub '0'

na upartego magazyn to tylko 'kupa' danych które musisz ładnie wyświetlić.
TomASS
Sh4dow:
Nie potrzebne są żadne szczegółowe dane aby ktoś mógł stwierdzić czy coś widział czy nie tongue.gif

Potrzebuję sterować magazynem wieloasortymentowym - i jakie chciałbyś dane?
Sh4dow
No a co ty tram mozesz miec, produkty, producentów, dostawcow, kategorie / grupy, kupcy. i przy tych danych moze byc juz wiele roznych rzeczy, czy jeden produkt moze byc od wielu dostawcow czy tylko od jednego, jak katalogujesz produkty, czy i ewentualnie ile jest cech produktu, czy czesc cech jest wspolnych dla produktow. Czy magazyn jest jeden czy wiele albo czy jest dzielony. Czy jest wielu pracownikow ktorzy obsluguja program, czy mozna rezerwowac produkty dla kupcow, czy ma byc polaczone z wysylka czy kupcy sami to realizuja. Logowanie wszystkich zdarzen (kupno, sprzedaz, rezerwacja, przenoszenie miedzy magazynami, dodawanie kupcow, zwroty ... ), wszystkie tranzakcje, czy sa rozne formy tranzakcji (dodatkowo jakas weryfikacja) czy wszystko jednym sposobem.

Prawdopodobnie jak bym sie nakręcił to bym jeszcze troche powymyślał guitar.gif
Ja karamba

P.S. Jesli chodzi o powyzsze problemy, to tak, spotkałem sie Rkingsmiley.png
TomASS
Czy "Logowanie wszystkich zdarzen" należy do algorytmu - raczej nie...
to "czy sa rozne formy tranzakcji" raczej też nie....
"Czy jest wielu pracownikow ktorzy obsluguja program" mówię o algorytmie nie o programie.

"Jesli chodzi o powyzsze problemy, to tak, spotkałem sie"
Dzięki smile.gif To jaki algorytm zastosowałeś ?
Sh4dow
trudno to nazwać algorytmem. To cały program a nie algorytm. A przede wszystkim to baza danych musi byc zaprojektowana zeby mozna bylo wszystko elastycznie zapisywac, a pozniej poprostu interface do tego i po sprawie. Trudno mi doszukac sie tu algorytmu.
nospor
Ja rownież pisalem magazynowke, ale zeby doszukiwac sie w niej algorytmu? Za bardzo nie wiem TomASS o czym mowisz smile.gif

Mialem rozpisany schemat od klienta co sobie zyczyl i to zrobilem. Trzeba bylo zaprojektowac baze, a potem aplikacje zrobic ktora by na niej operowala. Ot i caly algorytm.

edit po poscie nizej:
no to nie mozna bylo tak od razu? teraz wiem o czym gadasz i moge sensownie odpowiedziec: nie spotkalem sie z tym smile.gif
TomASS
Bez algorytmu?

Wyobraźcie sobie sytuację, że każda dostawa kosztuje ileś tam pieniędzy, brak towaru też ileś kosztuje, "leżakowanie" także. I pytania: jak mając prognozy sprzedaży na cały miesiąc z magazynu, wiedzieć ile, jakiego towaru w danym dniu zamówić? Czy opłaca się ponieść koszty braku towaru a nie ponosić kosztów zamówienia w jakimś dniu i zamówić ten towar z kolejnym zamówieniem czy lepiej jest zamówić towar dzień wcześniej i ponieść koszty "leżakowania" zamiast kosztów dostawy.....

Nie chodzi mi o aplikację gdzie masz magazyn itp.... nie chodzi mi o bazę danych, tylko o algorytm który znając takie dane jak prognozy sprzedaży z magazynu pozwoli mi ograniczyć koszty...
Ace
HA! Moglbys to rownie dobrze napisac w 1 poscie co napisales "Minutę temu", bo na dobra sprawe to ja tez nie mialem pojecia o co ci chodzi o jaki algorytm, a teraz juz lapie...

Mysle ze trzeba po prostu zebrac od klienta wszystkie informacje na temat kosztow jakie ponosi jak towar lezakuje, jak towaru nie ma jak to jak tamto, i sprobowac dla kazdego wariantu wyliczyc Strate, i przedstawic najlepsze rozwiazanie. Ja tak robie w systemie spedycyjnym. Wybieram z ktorej fabryki bedzie najblizej, jaki spedytor ma jakie stawki, ile bierze za dodatkowe miejsca rozladunku, czy towar jest w jakims magazynie, i przedstawiam liste rozwiazan.
Sh4dow
Nie wiem czemu ale wydaje mi sie ze taki analizy i prognozy to troche wicej roboty i nie do konca podejzewam zeby programiscie zlecili znalezienie algorytmu do przeliczen. Jesli to jest duza firma i duzy magazyn to powinni miec jakiegos analityka do tego, jesli mały magazyn, to jest to przerost formy nad trescia.
Zreszta poszukac po google, ja jakies zeczy znalazlem ale nie jestem ich pewien dlatego na razie nie dam linkow, jak cos znajde jakies ogolne zasady to dam znac. guitar.gif
batman
Coś mi świta, że pisałem coś podobnego na studiach. Nie wiem, czy dokładnie o to Ci chodzi, ale zainteresuj się:

- puste przebiegi (zarządzanie, minimalizacji, itp)
- problem komiwojażera

Do tego dochodzi teoria grafów winksmiley.jpg
REN
Ciezkie zadanie zwlaszcza jezeli nie miales wczesniej stycznosci z podobnym softem.
Mysle, ze najwazniejsza sprawa jest dokladne powiazanie przychodow i rozchodow z magazynu. Pozniej juz mozna bez problemu operowac na dostepnych w bazie danych. Cala reszta to juz statystyka.
TomASS
@Ace :
A wiesz jaką złożoność obliczeniową ma ten problem aby liczyć każdą możliwą kombinację?

Cytat
Ja tak robie w systemie spedycyjnym. Wybieram z ktorej fabryki bedzie najblizej, jaki spedytor ma jakie stawki, ile bierze za dodatkowe miejsca rozladunku, czy towar jest w jakims magazynie, i przedstawiam liste rozwiazan.

To powinieneś mieć styczność z problemem (który już tutaj ktoś podał) - liczenia odległości z punktu A do pkt B - czy w tym przypadku też liczyłbyś wszystkie możliwe drogi? Nawet przy trasie Wrocław-Warszawa przez Berlin ? tongue.gif

Ale dzięki za odzew

@Sh4dow :
Cytat
Nie wiem czemu ale wydaje mi sie ze taki analizy i prognozy to troche wicej roboty

Właśnie o tym pisze, dlatego do tego potrzeba algorytmu

Cytat
nie do konca podejzewam zeby programiscie zlecili znalezienie algorytmu do przeliczen. Jesli to jest duza firma i duzy magazyn to powinni miec jakiegos analityka do tego, jesli mały magazyn, to jest to przerost formy nad trescia.

Właśnie mam taki algorytm do zrobienia nie jako programista ale jako (przyszły)analityk - to jest projekt na uczelnię.
Cytat
Zreszta poszukac po google, ja jakies zeczy znalazlem ale nie jestem ich pewien dlatego na razie nie dam linkow, jak cos znajde jakies ogolne zasady to dam znac

O! Wielkie dzięki za każdą podpowiedź.

@batman :
Cytat
- puste przebiegi (zarządzanie, minimalizacji, itp)

To nie to, nie mam tutaj do czynienia z pustymi przebiegami
Cytat
- problem komiwojażera

Też nie to, nie muszę liczyć najkrótszej drogi w grafie/macierzy
Cytat
Do tego dochodzi teoria grafów

Masz na myśli jakąś konkretną klasę algorytmów?

Dzięki
@REN :
Cytat
Ciezkie zadanie

Wiem smile.gif
Cytat
zwlaszcza jezeli nie miales wczesniej stycznosci z podobnym softem

Nie miałem - jak bym miał to bym się nie pytał tongue.gif
Cytat
Cala reszta to juz statystyka

Raczej algorytmika tongue.gif
Dzięki smile.gif

Ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły ? smile.gif
athabus
Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi, ale w zarządzaniu jest kilka teorii na zarządzanie zapasami. Tu masz kilka z tych teorii opisanych klik
REN
Cytat(TomASS @ 21.11.2006, 21:06:33 ) *
Raczej algorytmika tongue.gif
Dzięki smile.gif

Jak zwal tak zwal, nie znam sie na tym.

W kazdym razie majac przychody i rozchody mozesz sobie policzyc juz wszystko co potrzebujesz.
Jedyne utrudnienie to to, ze przychody z rozchodami moga wystepowac w wielu relacjach, jeden do jednego, jeden do wielu, wiele do jednego.
Ja robie cos podobnego ale mi to jest potrzebne do celow ksiegowych.
Sh4dow
athabus dal ciekawy link może ci pomoże, ja na Google poszukałem o metodach prognostycznych ale ciężko coś znaleźć. Większość rzeczy to jakieś wydawnictwa wykłady itp Szczerze mowiac wiekszosci nie rozumiałem o co chodzi. Ale jesli nie bedziesz miał jakich kolwiek pomysłów to moze zacznij od szczegółowej statystyki. Sresztą pewnie od tego bedziesz musiał i tak zacząć.
Poźniej oczywiście możesz łączyć wykresy i pokazywać korelacje miedzy wynikami statystyk w jakimś określonym czasie lub dla innej wspólnej cechy (np. cena produktu, całkowita cena zakupów, ilość produktów w pojedynczym zamówieniu, grypa asortymentu itd.). Sama taka wizualizacja może byc częściowo wymaganym przez ciebie wynikiem, po inne wiadomości to już musiał byś iśc na jakaś wyższa ekonomie, zastanawiam sie czy mam znajomych po ekonomi, jak uda mi się ich dorwać to może coś uda mi sie wyrac od nich aaevil.gif

a po za tym to robota "Aj Karramba" guitar.gif
athabus
No jak kończyłem ekonomię ;-) To co podałem wcześniej to właśnie ekonomiczne podejście do sprawy zarządzania gospodarką magazynową. No ale jak to w życiu zazwyczaj bywa, to tylko teoria, która stanowi dobry punkt wyjścia do rozwiązania problemu.
Tak na prawdę nigdy nie znajdziesz optymalnego algorytmu - w różnych firmach różne czynniki wpływają na gospodarkę magazynową. Generalnie podejścia są dwa pogadać z kimś kto zajmuje się logistyką w tej firmie i albo
- niech on sam stworzy taki algorytm
- albo na podstawie danych od niego ułożyć jakieś równanie - tu się ekonometria i badania operacyjne kłaniają. Generalnie to tak jak mówi Sh4dow to już wyższa ekonomia i matematyka, żeby ubrać to w jakąś rozsądną funkcję.
Ace
Cytat(TomASS @ 21.11.2006, 23:06:33 ) *
@Ace :
A wiesz jaką złożoność obliczeniową ma ten problem aby liczyć każdą możliwą kombinację?

Eh... No wlasnie nie wiem, bo nie przedstawiasz szczegolow. Pytasz o ALGORYTM... A nie mowisz do czego.

Spytasz sie mnie o strukture drzewiasta, to Ci powiem id|parent_id... to mi w nastepnym poscie odpiszesz ze ne ze za wolne, ze szukasz szybszego bo bedziesz mial duzy stopien zagniezdzen i chcesz to 1 zapytaniem wyciagac... A ja mam sie domyslac o co ci chodzi.

Kazdy algorytm jest dobry do konkretnego zadania. Poza tym, przedstaw ta zlozonosc, a nie kaz nam sie domyslac. Chcesz otrzymac algorytm, a pozniej dopisac otoczke do niego?
TomASS
dzięki athabus - o coś takiego mi chodzi.

Cytat
Eh... No wlasnie nie wiem, bo nie przedstawiasz szczegolow

złożoność wykładnicza zależna od horyzontu czasu.

Cytat
Pytasz o ALGORYTM... A nie mowisz do czego.

sterowanie magazynem wieloasortymentowym tongue.gif

Cytat
Spytasz sie mnie o strukture drzewiasta, to Ci powiem id|parent_id... to mi w nastepnym poscie odpiszesz ze ne ze za wolne, ze szukasz szybszego bo bedziesz mial duzy stopien zagniezdzen i chcesz to 1 zapytaniem wyciagac...

Jeszcze raz mówię, że nie szukam oprogramowania algorytmu, tylko samego algorytmy, coś mniej więcej tak jak dał athabus - chociaż tam nie ma konkretnego algorytmu to jest dużo przydatnych informacji i nie ma mowy o żadnych baza danych czy zagnieżdżaniu...

Cytat
Chcesz otrzymac algorytm, a pozniej dopisac otoczke do niego?

Sam algorytm - Otoczkę programistyczną dorobię sobie sam.

Dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.