@Ace :
A wiesz jaką złożoność obliczeniową ma ten problem aby liczyć każdą możliwą kombinację?
Cytat
Ja tak robie w systemie spedycyjnym. Wybieram z ktorej fabryki bedzie najblizej, jaki spedytor ma jakie stawki, ile bierze za dodatkowe miejsca rozladunku, czy towar jest w jakims magazynie, i przedstawiam liste rozwiazan.
To powinieneś mieć styczność z problemem (który już tutaj ktoś podał) - liczenia odległości z punktu A do pkt B - czy w tym przypadku też liczyłbyś wszystkie możliwe drogi? Nawet przy trasie Wrocław-Warszawa przez Berlin ?

Ale dzięki za odzew
@Sh4dow :
Cytat
Nie wiem czemu ale wydaje mi sie ze taki analizy i prognozy to troche wicej roboty
Właśnie o tym pisze, dlatego do tego potrzeba algorytmu
Cytat
nie do konca podejzewam zeby programiscie zlecili znalezienie algorytmu do przeliczen. Jesli to jest duza firma i duzy magazyn to powinni miec jakiegos analityka do tego, jesli mały magazyn, to jest to przerost formy nad trescia.
Właśnie mam taki algorytm do zrobienia nie jako programista ale jako (przyszły)analityk - to jest projekt na uczelnię.
Cytat
Zreszta poszukac po google, ja jakies zeczy znalazlem ale nie jestem ich pewien dlatego na razie nie dam linkow, jak cos znajde jakies ogolne zasady to dam znac
O! Wielkie dzięki za każdą podpowiedź.
@batman :
Cytat
- puste przebiegi (zarządzanie, minimalizacji, itp)
To nie to, nie mam tutaj do czynienia z pustymi przebiegami
Cytat
- problem komiwojażera
Też nie to, nie muszę liczyć najkrótszej drogi w grafie/macierzy
Cytat
Do tego dochodzi teoria grafów
Masz na myśli jakąś konkretną klasę algorytmów?
Dzięki
@REN :
Cytat
Ciezkie zadanie
Wiem

Cytat
zwlaszcza jezeli nie miales wczesniej stycznosci z podobnym softem
Nie miałem - jak bym miał to bym się nie pytał

Cytat
Cala reszta to juz statystyka
Raczej algorytmika

Dzięki