Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][smarty] trójpoziomowy select
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Anna
Witam

Chcę zrobić formularz z polami typu select/opction których wartości są generowane z bazy, tak aby drugie pole select było zależne od wyboru w pierwszym, a trzecie od wyboru w drugim.

W jaki sposób dane z bazy zapisać do zmiennej (jak powinna wyglądać wygenerowana tablica/-e), aby ułatwić sobie zadanie i nie obciążać zbytnio serwera przez wysyłanie zapytań w pętli?

Jeśli podobny problem był już gdzieś poruszany, proszę o link.

W bazie wygląda to tak:
tabela instytut (idinstytut, instytut),
tabela kierunek (idkierunek, idinstytut, kierunek),
tabela specjalnosc (idspecjalnosc, idkierunek, specjalnosc).
Lee
ale po wybraniu opcji pierwszej przechodzi do następnej strony czy na tej samej ma się pokazać opcja druga ? Jeżeli ma się pokazać odrazu to ja tu JS czuje ale nie znam się na tym winksmiley.jpg w php się raczej tego nie robi (a może ?)
Anna
Druga i trzecia opcja mają być na tej samej stronie, bez JS raczej się nie obejdzie.
Tarcil
Witam:)

Tobie chodzi chyba mniej więcej o efekt podobny do wybierania kategorii przy wystawianiu aukcji na allegro.

Sam nie znam JS, ale kombinowalbym z efektem onChange na poszczególnych selectach i funkcji wyświetlającej pozycje w drugim i trzecim select, której kod byłby generowany przez php.

Pozdrawm... Może pomogłem, moze namieszałem, ale miałem dobre intencje;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.