Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dynamiczna gra na stronie www
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Nigger
Witam
Chce stworzyć dynamiczną grę na stronie www. Będzie to rpg sieciowy - ekran gry na połowe ekranu komputera i poruszamy się za pomoca klawiatury. Nie będe się wdawałw szczegóły gry, ale mam problem w wyborze języka w jakim to napisać. Sa 2 opcje:
1. php + Ajax
2. php + Java

Podczas każdego ruchu gracza informacje po położeniu będa przesyłane do bazy, a następnie z bazy do reszty użytkowników, a następnie nastąpi pobranie informacji o nowym położeniu na mapie i umieszczenie użytkownika w nowym miejscu mapy.
Jeśli chodzi o połączenie ajax + php będzie to trudne, ale bardzo ciekawe i myśle, że jesli to wyjdzie to będzie bardziej wciągające niż gra w javie.
Wielu użytkowników odstrasza gra napisana w javie i nie chcą wogóle w to grać (np. mnie)...
Ale jest problem w szybkości - niewiem czy serwer wyrobi z przesyłem takiej ilości informacji od każdego użytkownika.

Prosze o wasze podpowiedzi i rady. Może macie pomysł na jeszcze inny sposób zrobienia takiej dynamicznej gry w przeglądarce ?

Pozdrawiam
PS. flash nie wchodzi w gre smile.gif
mike
Najlepszym wyjściem byłby Flash ale nie dałeś mu możliwości.

W takiej sytuacji Java to jedyne rozsądne wyjście.

W JavaScript "zesrasz" smile.gif się przy obsłudze zdarzeń klawiatury i myszy.
Wykrywacz
Hmm jak dla mnie to dziwne że włączasz do tego przeglądrakę?
Po co?
Naturalnie w tym wypadku z tej listy JAVA, a czy server wytrzyma, zależy od servera. Servery WOW'a czy inny masivów wytrzymują smile.gif
php programmer
Cytat
informacje po położeniu będa przesyłane do bazy

W tym przypdku informacje są szczątkowe tzn nie masz dużo informacji
do zapisania, więc może szybciej było by zapisywac to wpliku,
co i tak jest dużym spowolnieniem, zakażdym ruchem zapisywać
Nigger
A ja postawie sobie za wyzwanie zrobienie to w php i JS+XML i spróbuje.
Jeśli nie wyjdzie mi nic po 6 miesiąc pisania to oleje i zabieram się za jave, a jesli się uda to będę to tak przyspieszał, że wszystko będzie pracowało płynnie i wtedy może coś z tego wyjść fajnego.
Jak już coś zdziałam to zdam scenariusz smile.gif
Conra
a ja poradze php+java smile.gif smile.gif
php programmer
Cytat
Jeśli nie wyjdzie mi nic po 6 miesiąc pisania to oleje i zabieram się za jave

ale java jest za wolna na gry, to już lepiej Delphi lub C
tiraeth
Jeżeli gra online przez przeglądarkę: Shockwave + SQL + php :]

Wiem, wiem, zaraz mi powiecie, że skoro są lemingi w DHTMLu to można też RPGa napisać w podobny sposób tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.