Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] http://www.przebudzenie.net
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Nazcain
Witam,

Proszę o ocenę wykonania serwisu http://www.przebudzenie.net - to strona magazynu internetowego "Przebudzenie". Szczególnie zależy mi na ocenie grafiki i użyteczności. smile.gif
Fusin
Powiem szczerze, od strony grafiki daje 10/10, takie strony mi się podobają winksmiley.jpg Ale żeby tak super nie było to powiem co mi się nie podoba :

Kod
img src="gfx/i/ss.gif" width="11" height="11" alt=""

Chyba nie musze tłumaczyć ?

No ale ogolnie stronka 9,5/10

PS: To 0,5 pkt odjąłem za tematyke która mi sie nie podoba specialnie ;pp
Edit: Czy mi się wydaje, czy ten css jest pierwszym, który widze tak dziwnie napisany.... ?
enigma
jak dla mnie też ładna, nic dodać nic ująć tongue.gif 2 błędy podczas walidacji
SHiP
Podoba mi się. Ciekawie stronka zmontowana. Tematyka też ciekawa winksmiley.jpg - troche w tym siedzialem kiedys...

Małe uwagi:
1. Nie przechodzi validacji W3C
2. Łamie prawa autorskie(brak informacji o autorze ikonek fam fam fam)
3. Dlaczego w podziale na strony atywujesz link do pierwszej strony gdy użytkownik jest na pierwszej stronie. Poza tym po co umieszczać ten link skoro jest i tak tylko jedna strona ;].
4. Kod wyszukiwarki całkowicie niepoprawny(ale nie jestem pewny czy to nie sprawka google ;])
5. Kod lekko dziwny. Przesadzasz z ilością zagniezdżanych divow
Przyklad:
  1. <div id="stopka">
  2. <div>
  3. Copyright &copy; 2005-2006 Przebudzenie &bull; Projekt, wykonanie i administracja serwisu: <a href="redakcja-i-autorzy/Nazcain/" title="">Nazcain</a> &bull; Poprawny <a href="http://validator.w3.org/check?uri=referer" rel="nofollow">XHTML</a> 1.0 Strict <span style="padding-left: 50px;"><a href="kontakt/" title="">Kontakt</a> &bull; <a href="mapa-serwisu/" title="">Mapa serwisu</a></span>
  4. </div>
  5. </div>
Nazcain
Fusin,
Cytat
Chyba nie musze tłumaczyć ?
Poproszę jednak o wytłumaczenie - nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. smile.gif
Cytat
Edit: Czy mi się wydaje, czy ten css jest pierwszym, który widze tak dziwnie napisany.... ?
Kod CSS (jak i JavaScript) jest skompresowany, żeby się szybciej wczytywał - oszczędziłem w ten sposób ok. 20 KB. winksmiley.jpg

enigma,
Cytat
2 błędy podczas walidacji
Ups, wcześniej tego nie zauważyłem - już usunąłem błędy. smile.gif

SHiP,
Cytat
1. Nie przechodzi validacji W3C
Poprawiłem, już jest ok. smile.gif
Cytat
2. Łamie prawa autorskie(brak informacji o autorze ikonek fam fam fam)
Dzięki za uwagę - nie byłem pewien, czy trzeba umieścić info o pochodzeniu tych ikonek. Na pewno to zrobię.
update: już (http://www.przebudzenie.net/o-serwisie/) smile.gif

Cytat
3. Dlaczego w podziale na strony atywujesz link do pierwszej strony gdy użytkownik jest na pierwszej stronie. Poza tym po co umieszczać ten link skoro jest i tak tylko jedna strona ;].
Lenistwo - z czasem ilość artykułów się zwiększy, więc już to będzie raczej więcej niż jedna strona. winksmiley.jpg No ale poprawić zawsze można. smile.gif
Cytat
4. Kod wyszukiwarki całkowicie niepoprawny(ale nie jestem pewny czy to nie sprawka google ;])
To kod Google Custom Search Engine - zmodyfikowałem go nieco (chyba jest to legalne winksmiley.jpg ).
Cytat
5. Kod lekko dziwny. Przesadzasz z ilością zagniezdżanych divow
Wiem, choć bardzo się starałem tego unikać. Jednak w podanym przez Ciebie przypadku taki zabieg jest konieczny. Reszta kodu jest już ładniejsza. winksmiley.jpg

Dzięki za opinie. smile.gif
Fusin
Hmm, czemu alt jest puste ? Do czegoś w końcu sluży co nie ? Wpisz tam jakis alternatywny tekst winksmiley.jpg
Nazcain
Cytat
Hmm, czemu alt jest puste ? Do czegoś w końcu sluży co nie ? Wpisz tam jakis alternatywny tekst
Ta grafika nie niesie ze sobą żadnego znaczenia, zatem alternatywny tekst nie jest wymagany. Powiem więcej - gdybym do każdego obrazka miał dopisywać alternatywny tekst, to marnowałbym czas na rzeczy mało ważne. winksmiley.jpg A że w XHTML jest zalecane dopisywać do znacznika img każdy, choćby pusty alt, to właśnie tak czynię. Stosowanie pustych alt-ów to rzecz najnormalniejsza w dziesiejszym świecie. smile.gif
SHiP
Cytat(Fusin @ 26.11.2006, 21:42:58 ) *
Hmm, czemu alt jest puste ? Do czegoś w końcu sluży co nie ? Wpisz tam jakis alternatywny tekst winksmiley.jpg

Parametru alt uzywa sie do przedstawiania napisow znajdujących sie na obrazku. Dla innych plikow graficznych(tj. nie zawierających napisów) powinien zostac pusty. Tak wiec jeśli mamy np. obrazek z kotem to w alt nie wpisujemy "KOT" bo na obrazku takiego napisu nie ma...
siemakuba
Cytat(SHiP @ 26.11.2006, 23:16:51 ) *
Parametru alt uzywa sie do przedstawiania napisow znajdujących sie na obrazku. Dla innych plikow graficznych(tj. nie zawierających napisów) powinien zostac pusty. Tak wiec jeśli mamy np. obrazek z kotem to w alt nie wpisujemy "KOT" bo na obrazku takiego napisu nie ma...

Cóż to za herezje? rany rany! http://www.w3.org/TR/html4/struct/objects.html#adef-alt

Tekst alternatywny to tekst alternatywny. Jeżeli na stronie wrzucę zdjęcie z wakacji, to tekstem alternatywnym będzie np. "Ja z bratem na wakacjach w Honolulu". I wcale to nie znaczy, że na zdjęciu będzie taki napis.

Co do pustych alt-tekstów. W3C zaleca pisanie pustych jeżeli obrazek jest np. dekoracyjny, a nie znaczący dla treści. Ja z kolei staram się takie obrazki umieszczać za pomocą background-image w CSS.

pozdr.
Prph
Witam,

Strona ladna, nawet bardzo. Co mi sie nie podoba:
1. podkreslenia linkow w menu - skoro podswietla sie tlo, podkreslenie jest IMHO zbedne.
2. To samo w boksie "Na forum".
3. zaokraglenie rogu w glownym bloku tekstu oraz na gorze, gdzie sa ikonki strona glowna, zarejestruj - zaokraglenia sa eliptyczne.
4. ikonki powinny byc podpisane. w zyciu bym nie pomyslal, ze te dwie kulki (ikonka osoby) to rejestracja.

Ocena 10 - /10 (za brak podpisow).

Gratuluje i pozdrawiam.
Adrian
Turgon
Podoba się mi bardzo smile.gif ... Do zarzucenia nie mam wiele. Kodowi się nie przyglądam. Mam tylko Firefoxa i Konquerora, więc o kompatybilności wiele powiedzieć nie mogę smile.gif

10/10 - w pełni zasłużone
toni22
Hmm... jak dlamnie strona jest super podoba mi sie wszytsko 10/10 a nawet 100/100 , autor strony przemyslal wszytstko dla mnie bomba , tylko niewiem czemu na tym forum znajdzie sie zawsze ktos kto napisze ze niewpsiales do alt nic , hmm po co to pytanie wogole questionmark.gif nierozumiem tego dlaczego nie spotalem zadnego postu bez zadnych zastrzezen tj. kazdy bedzie pisal ze jest wszytsko oki i to wszystko
.Na moje oko jest wszystko ok dlaczego zawsze ktos cos musi wymysles , pewnei jak nie alt to bylo by cos innego , niebojmy sie uzywac prostego slowa perefekcja , jak dla mnie strona jest super , kolory,kod wszystko jest ok exclamation.gif

i jeda mi sie tylko mysl nasuwa , ze to chyba ta polska metalnosc tak nam robi zglowami.....................

pozalilem sie , dziekuje smile.gif))))

do autora strony , naprawde swietna robota , nisluchaj ludzi , rob co sluszne ...
Nazcain
Naprawdę dzięki za opinie. smile.gif Aż się chce iść do przodu... smile.gif
ziom
Trzeba przyznać, strona robi wrażenie.
Wszystko przemyślane i dopięte na ostatni guzik. Szkoda, że forum nie pasuje do całości.
Jedyne, co mnie osobiście nie przypadło do gustu to ten ptak w menu. Tak jakoś nie ładnie wygląda.
Gratulacje!
Prph
Cytat(toni22 @ 28.11.2006, 03:18:57 ) *
tylko niewiem czemu na tym forum znajdzie sie zawsze ktos kto napisze ze niewpsiales do alt nic , hmm po co to pytanie wogole questionmark.gif

A co wolisz uslyszec? strona idealna 100/100? czy moze 10/10, ale popraw takie pierdoly, jak alt? To chyba dobrze, jak ktos zwraca uwage na takie rzeczy. Wez pod uwage, ze wiele osob wypowiadajacych sie na forum to profesjonalisci, a dla takich licza sie takze pierdoly. Ale to tylko wtracenie, bo zrobi sie offtop.

Pozdrawiam, adrian.
DeyV
Bardzo dobry design. Czytelny, dopracowany, ładnie zgrany. (Forum zostawmy bez komentarza winksmiley.jpg )

Dobrze dopracowany wygla artykułów, bardzo ładne menu, ładna strona główna.

Nie podobają mi się natomiast:
- wygląd linków w menu z lewej strony onfocus - zarówno pojawiający się pomarańcz, jak i zielony wglądają nieco nienaturalnie (szczególnie na linkach bez bolda) No i zupełnie niepotrzebne podkreślanie.
- wygląd jednego newsa - jakoś nie pasuje mi do całości
- listing artykułów ( http://www.przebudzenie.net/przeglad-artykulow/ ) - znowu - poniżej świetnego nagłówka z wyszukiwarką i kategoriami pojawia się listing nie pasujący do całości.

ocena bdb smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.