Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klasa pobierająca dane z tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hevellius
Witam

Zacząłem się uczyć tworzenia klas, chciałem zrobić klasę, która po podaniu odpowiednich parametrów(typu adres hosta, login, nazwa bazy, tabela etc) wyświetla dane z określonej tabeli w bazie umieszczone w niej dane na stronie. Niestety przerobiłem trochę artykułów na temat tworzenia klas i jakoś mi to średnio wychodzi sad.gif

czy nie miałby ktoś linka do czegoś takiego, żeby móc zobaczyć, na jakiej zasadzie jest to zrobione, ewentualnie napisać coś takiego(chociaż nie proszę o to, bo to pewnie zbyt dużo kodu, jak mi się wydaje). W ostateczności rozpisać w punktach jak się za to zabrać. Byłbym wdzięczny za pomoc, pozdrawiam!
JaRoPHP
Cytat
chciałem zrobić klasę, która po podaniu odpowiednich parametrów ... wyświetla dane z określonej tabeli

Do wykonywania operacji na klasach służą jej metody. Poza tym, klasa ma być uniwersalna, a nie ograniczona tylko do wyświetlania danych z tabeli. Dlatego proponuję:
- w konstruktorze klasy podać parametry połączenia,
- zdefiniować metodę np. query, która będzie wykonywała wpisane przez użytkownika polecenie,
- następnie na stronie stworzyć obiekt klasy i wywołać jej metodę.
hevellius
Cytat(JaRoPHP @ 2.12.2006, 10:30:18 ) *
Poza tym, klasa ma być uniwersalna, a nie ograniczona tylko do wyświetlania danych z tabeli.

ee, to znaczy zrobienie takiej klasy:

1. <?php
  2. klasa -> login = costam
  3. klasa -> url = costam
  4. klasa -> baza = costam
  5. klasa -> tabela = costam
  6.  
  7. echo klasa -> tabela
  8. ?>

tabela - zmienna zawierająca kod html tabeli wyświetlająca rekordy z bazy

która robi mniej więcej coś takiego jest niepraktyczne?
JaRoPHP
Cytat
która robi mniej więcej coś takiego jest niepraktyczne?
Zależy od podejścia, ale zastanów się, czy będziesz mógł w przyszłości wykorzystać te klasę (bez większych modyfikacji) do zupełnie innej bazy, innej tabeli (o innej strukturze). Jak tak, to oki.

Kolejna sprawa - w klasach po to są zdefiniowane konstruktory, aby ją (klasę) w odpowiedni sposób zainicjować. Lepiej jest chyba podawać, w Twoim przypadku, parametry połączenia z bazą danych, jako argumenty konstruktora klasy, czyli coś w stylu:
  1. <?php
  2. $klasa = new DB($server,$user,$pass);
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.