Czy jest w css taka opcja aby ustawić kolor czcionki przeciwny do kolory tła na jakim się znajduje?
JaRoPHP
2.12.2006, 16:31:08
Cytat(wipo @ 2.12.2006, 15:28:01 )

Czy jest w css taka opcja aby ustawić kolor czcionki przeciwny do kolory tła na jakim się znajduje?
Zdefiniuj, czym jest dla Ciebie kolor przeciwny? Np.:
- do niebieskiego,
- do beżowego.
No np czarny - biały
RGB(ff,0,0) -> RGB(0,ff,ff)
W programach graficznych to jest inwersja kolorów czy jakoś tak
JaRoPHP
2.12.2006, 16:42:52
Wiedziałem, że do czarnego dasz kolor biały (dlatego o nie nie pytałem), a co z kolorami o które zapytałem (jakie są ich "przeciwności")?
Osobiście nie spotkałem się z taką właściwością CSS.
manitou
2.12.2006, 18:57:06
może chodzi o negatyw , tak jak w photoshopie "obróć kolory" ?
ale jezeli o to chodzi to nie wiem .... niesłyszałem o czymś takim
batman
2.12.2006, 19:08:06
Pewnie chodzi Ci o takie coś:
CSS Filter ExamplesRozwiązanie, to będzie działać tylko w IE. Należy również pamiętać, że im więcej filtrów użyjesz, tym bardziej zamulisz kompa użytkownikowi.
By uzyskać podobne efekty w FF musisz się nieźle nakombinować w CSS a efekt i tak nie będzie zadowalający.
@JaRoPHP każdy kolor ma swój 'negatyw'... niebieski - żółty, heh
WereWolf
2.12.2006, 23:03:56
nie wiem czy to zadziała tak jak negatyw, ale może udałoby się to zrobić przez prostą zamianę wartości podstawowych barw (RGB) na ich "przeciwieństwa", przykładowo jeśli masz w zapisie dziesiętnym wartości
dla białej: 255, 255, 255
dla przeciwieństwa (w tym przypadku czarny): 255-255, 255-255, 255-255 (czyli 0, 0, 0)
podobnie dla czerwonej byłoby: 255, 0, 0
przeciwieństwo: 0, 255, 255
i tak samo dla innych barw... podobnie można to załatwić w systemie szesnastkowym, wtedy wartości będą odejmowane od "FF"
pozostaje problem wyciągania składowych wartości koloru, ale to chyba niewielki problem... wyrażenia regularne, albo zwykłe wycinanie stringów, jeśli kolor jest zapisany w postaci "#RRGGBB"
Ten sposób to ja znam. W sumie nawet już go zaimplementowałem ale myślalem że jest jakaś fajna wartość koloru w CSS skoro jest transparent to myślałem że będzie też invert czy jakoś tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.