Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] [mysql]Wstawianie daty?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zyzioone
Witam.
Mam problem z dodaniem daty do bazy.Pole daty w bazie jest ustawione na TIMESTAMP.Pobieram dane z formularza i przesyłam je:
  1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO contacts VALUEs(' ','$first','$last','$phone','$mobile','$fax','$email','$web',' ')";
  3. mysql_query($query);
  4. ?>

Pierwsze pole to ID - auto_increment
a ostatnie to DATA - timestamp(14)
I nie wiem jak zrobić zeby pole data w bazie sie samo uzupelnialo w momecnie wpisywania danych z formularza. Probowałem cos takiego:

1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO contacts VALUEs('','$first','$last','$phone','$mobile','$fax','$email','$web',' ')";
  3. mysql_query($query);
  4. mysql_query("UPDATE contacts SET data=now() ");
  5. ?>

Ten zapis wpisuje mi we wszystkie komorki DATA date ostatniego dodania rekordu.Dzieje sie tak dlatego ze nie podalem mu warunku dla jakiego ID ma mi wpisac date.Czyli musze najpierw wiedzieć jaki jest numer ostatniego rekordu ID czy da sie to jakoś łatwiej zrobić?
Z góry dzięki za jakieś sugestie.
Pozdrawiam!
siemakuba
W pierwszym zapytaniu możesz od razu wstawić datę, dokładnie tak samo jak chcesz robić to w następnym :)
  1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO contacts VALUEs(' ','$first','$last','$phone','$mobile','$fax','$email','$web',NOW())";
  3. ?>

pozdr.
nexis
Nie wiem jak jest dla TIMESTAMP, ale dla DATETIME robisz tak:

1. <?php
  2. $query = 'INSERT INTO table VALUES (now())';
  3. ?>
zyzioone
siemakuba - dziękuje bardzo za pomoc. Właśnie o to mi chodziło.A pół dnia przy tym przesiedziałem kombinując na wszystkie strony.Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.