Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dane w $_SERVER
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mhs
Witam, na serwrze, na którym mam uruchomioną stronę WWW dostaję różne wartości $_SERVER['HTTP_REFERER']. Dokładnie rzecz biorąc w FF i Operze wszystko jest prawidłowo, natomiast pod IE zmienna ta jest pusta. Wie ktoś czym jest to spowodowane? Potrzebuję wykorzystać właśnie te dane - jest jakiś inny sposób by jest otrzymać?

Będę wdzięczny za informacje. Pozdrawiam.
dzesi
bo ie to syf takie moje zdanie nawet nie jest przystosowny do standardow javascript i css 2.0 moze ie7 jest lepsze laugh.gif ale ja zostane przy firefox Rkingsmiley.png
mike
~dzesi twoja odpowiedź tyyyyle wniosła do wątku że przy następnej takiej przebogatej w treść wypowiedzi będę zastanawiał się nad ostrzeżeniem dla Ciebie.
Nie wiesz nic na temat, na który piszesz, to nie pisz.

~mhs dane znajdujące się w HTTP_REFERER są wysyłane przez przeglądarkę i tylko od tego zależy czy je dostaniesz czy nie.
A to czy przeglądarka Ci wyśle te dane to zależy miedzy innymi od ustawień bezpieczeństwa.
Wysyłanie nagłówków HTTP_REFERER jest tez bardzo często blokowane przez różnego rodzaju firewalle lub antywirusy. Co oczywiste jest, że nie zależy od przeglądarki.
mhs
mike_mech - dzięki za wytłumaczenie i informacje (czyli z tego wynika, że najlepiej z tego nie korzystać pisząc skrypty)

dzesi - niestety rozczaruje Cię, IE 7 również nie wysyła takiej informacji
mike
Cytat(mhs @ 4.12.2006, 10:38:33 ) *
mike_mech - dzięki za wytłumaczenie i informacje (czyli z tego wynika, że najlepiej z tego nie korzystać pisząc skrypty)

Można korzystać, tylko nie każdy będzie miał to info. Na przykład j4eśli mu firewall zablokuje to.
Możesz zrobić inaczej.
Jesteś na stronie to zapisujesz jej adres do sesji, potem jak wchodzisz gdzieś indziej to odczytujesz to i traktujesz jako http_referer i zapisujesz kolejne.
Oczywiście zadziała tylko po chodzeniu na Twojej stronie, ale nie zgadniesz skąd ktoś przyszedł do Ciebie.
Połącz te dwie techniki i będzie spoko.
mhs
Cytat(mike_mech @ 4.12.2006, 10:45:20 ) *
Można korzystać, tylko nie każdy będzie miał to info. Na przykład j4eśli mu firewall zablokuje to.
Możesz zrobić inaczej.
Jesteś na stronie to zapisujesz jej adres do sesji, potem jak wchodzisz gdzieś indziej to odczytujesz to i traktujesz jako http_referer i zapisujesz kolejne.
Oczywiście zadziała tylko po chodzeniu na Twojej stronie, ale nie zgadniesz skąd ktoś przyszedł do Ciebie.
Połącz te dwie techniki i będzie spoko.

Wiem, o tym, że jest taka możliwość. Chodzi jednak o uzyskanie takiej informacji w sposób bardzo uniwersalny (tzn. korzysta ktoś z IE) i w oparciu o standardowy mechanizm sesji w sytuacji gdy ktoś ma wyłączoną obsługę COOCKIE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.