Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: temat: [js][php]Wysyłanie danych z formularza tylko pod danym warunkiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arek07
Mam następujący formularz:

1. <?php
  2. echo "<form method='POST' action='zawartosc_koszyka.php?action=dodaj&a=1'>";
  3. echo "Sztuk: <input type='text' name='sztuk' size='2'>";
  4. echo "<input type='hidden' name='identyfikator' value=".$identyfikator.">";
  5. echo "<br><br><input type='submit' name='Submit' value='Dodaj do koszyka'>";
  6. echo "</form>";
  7. ?>

Jak zrobić żeby formularz wysłał dane tylko wtedy kiedy pole "sztuk" będzie miało wartość większą od zera i będzie liczbą?

Szukałem odpowiedzi na tym forum w innych postach i znalazłem taką:
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t33869.html
ale nie dowiedziałem się z tego jak sprawdzić czy nacisnąłem przycisk submit tak by po jego naciśnięciu był sprawdzony mój warunek (czy liczba jest więsza od zera i czy jest liczbą) i w razie błędnego warunku (np. gdy liczba jest mniejsza od zera) nie były wysyłane dane z formularza.
dtb
onsubmit, this.sztuk.value
arek07
A jak zrobić aby gdy warunek jest nie spełniony nie wysyłać danych z formularza?
Możesz napisać to jako kod a nie tylko haselkami?
dtb
  1. <form method='POST' action='zawartosc_koszyka.php?action=dodaj&a=1' onsubmit="if (this.sztuk.value == '') { alert('wypelnij wszystkie pola'); return false; }">
  2. Sztuk: <input type='text' name='sztuk' size='2'>
  3. <input type='hidden' name='identyfikator' value=".$identyfikator.">
  4. <br><br><input type='submit' name='Submit' value='Dodaj do koszyka'>
  5. </form>
arek07
Nie wiedziałem jak zrobić by po błędnie wypełnionym formularzu nie wysłać jego danych. "return false" dzięki niemu nie są wysyłane. Dzięki, o to właśnie mi chodziło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.