Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz -część tylko text, część tylko liczby - jak ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kitachi
Witam.
Wiem jak w całym formularzu ograniczyć morzliwość wpisania określonych znaków, ale jak to zrobić dla pewnych pól questionmark.gif Np. pole tylko tekst, obok pole tylko liczby questionmark.gif.
Jak po wypełnieniu pola liczbowego przekazać jego wartość do podliczenia (np. kolumna pól liczbowych, na dole suma) bez przesyłania formularza do serwera (JS jak mniemam)
Proszę o przykłady lub skierowanie na stronę z takimi informacjami (przykładami).
Serdecznie pozdrawiam.
Daimos
wiec temat powinien byc w dziale JS a nie php
zastanow sie najpierw czy stosowanie JS ma sens przy sprawdzaniu formularza jezeli js zawsze mozna sobie wylaczyc, a pozatym nie wszyscy maja
kitachi
Witam
dla tego zadałem to pytanie tu, może da się zrobić to php bez JS. Miałem już kłopoty z nie działającym JS bo ktoś wyłączył.
Pozdrawiam.
Cysiaczek
php ma gdzieś to, jakie wartości są w formularzach do momentu, kiedy zostanie on wysłany na serwer - dopiero tam możesz coś zrobić ze złymi wartościami wpisanymi przez użytkownika. Co do JS:
Zrób funkcję-filtr, która będzie zawsze wywoływana jak ktoś naciśnie przycisk w polu formularza (onKeyUp) i będzie sprawdzała jaki przycisk został wciśnięty (event.charCode()).

Pozdrawiam.
kitachi
Witam
Mam taki filtr, ale globalny na cały formularz, a potrzebuję 2 osobne na różne pola i to po kilka wymieszanych.
Pozdrawiam.
Cysiaczek
Hm... i gdzie problem?
  1. <input type="text" value="" onKeyUp='funkcja_filtrująca(this.value);' />

o to chodzi?
kitachi
Witam
W teorii fajnie, ale ten filtr działa non stop bez wywoływania.
Dobra podejdę do problemu z innej strony, zobaczę co wymodzę.
Nie mniej jednak jeśli ktoś ma jakieś dobre porady, nadal mile ich wyglądam. Przydadzą się choćby na przyszłość.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.