Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] wyswietlanie tresci (problem)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
in5ane
mam sobie na stronie cos takiego
  1. <td colspan="11" rowspan="3" style="background-image: url('Obrazki/img_25.gif'); width: 397; height: 367; vertical-align: top'">
  2. <font size="1" face="verdana">TRESC
  3. </font></td>

i jak mam tej tresci wiecej niz dlugosc obrazka to mi sie rozkleja cala strona, jak zrobic by byl suwak i mozna bylo przesuwac dalej strone?

nie chce stosowac "plywajacych ramek", chyba ze macie inne pomysly, strona jest caluski z obrazkow, nawet linki w menu.
oczekuje pomocy. bardzo prosze.
Sedziwoj
możesz zastosować overflow ale on działa tylko do elementów blokowych
>Value: visible | hidden | scroll | auto | inherit
>Initial: visible
Np. na tym forum do kodu masz auto...
in5ane
nadal nie dziala sad.gif
batman
Wywal znacznik <font> i zastąp go znacznikiem <div>. Przypisz mu w stylach krój i rozmiar czcionki oraz szerokość taką samą jak ma obrazek. Następnie zrób to co napisał @Sedziwoj, użyj overflow: overflow-y: auto;

Poza tym w masz ' (apostrof) po top w stylach (pewnie literówka).
in5ane
to moglbys mi ten div napisac tongue.gif bo nie wiem czy dobrze znow zrobie.
batman
  1. <div style="overflow-y: auto; width: 397px; font-size: 10px; font-family: verdana;">TRESC</div>

Zmień rozmiar czcionki na taki, jaki będzie Ci pasował i dopisz px w stylach w td przy width i height: width: 397px; height: 367px;
Sedziwoj
Jedno pytanie skąd masz 'overflow-y' bo w specyfikacji CSS2 jest tylko 'overflow'.

A kiedy zostanie użyty zależy czy jest ustawiona wysokość lub szerokość, które właśnie będą ograniczeniami
in5ane
wielkieee dziekii biggrin.gif dziaala
batman
Cytat
Jedno pytanie skąd masz 'overflow-y' bo w specyfikacji CSS2 jest tylko 'overflow'.

Znalazłem to tutaj:
http://www.w3.org/TR/css3-box/#the-overflow-x

Cytat
A kiedy zostanie użyty zależy czy jest ustawiona wysokość lub szerokość, które właśnie będą ograniczeniami

Racja. Zapomniałem o height w stylu. Jeśli podasz wysokość np. 100px, a tekst się nie zmieści, wówczas pokazany zostanie pasek przewijania. Niestety nie działa w niszowej przeglądarce - Operze winksmiley.jpg
Sedziwoj
Cytat(batman @ 5.12.2006, 13:26:47 ) *

Czyli mowa już o CSS3... a jak dobrze pamiętam to niektóre nie niszowe przeglądarki nawet CSS2 w pełnie nie obsługują (patrz IE i position : fixed)
batman
IE nie mam nawet na windzie zainstalowanej. Szkoda miejsca i zasobów. A każdy projekt, który ma działać na IE jest dla mnie karą winksmiley.jpg Niemniej jednak overflow-y działa i na IE i na FF. Zanim zacznę używać czegoś długo to testuję na różnych przeglądarkach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.