Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Panel Administracyjny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Master Miko
Witam,
Stworzyłem MAŁĄ stronkę (galerię) nie działającą na żadnym frameworku ani enginie - robię ją sam i zależy mi raczej na prostocie wykonania i szybkości więc porzuciłem frameworki i gotowe rozwiązania (wiem, wymyślam od nowa koło, ale jakoś nie mogę niczego ugryść).

Teraz przyszedł czas na stworzenie panelu admina - przede wszystkim dodawanie zdjęć, logowanie, zarządzenie stroną + blogiem, kategoriami - narzędzia automatyzujące.
Od czego polecacie mi zacząć? Zupełnie nie wiem od czego się zabrać. Kod i szablon strony jest ukończony, ale systemu zarządzania nie ma... a może są jakieś kursy do tego? Jest takich pewnie mnóstwo, ale znacie jakieś które polecacie?

PS: Wielokrotnie takie robiłem, ale teraz jakoś nie mam weny i chciałbym poznać wasze wnioski/przemyślenia
envp
Na początek dobrze jest sobie zaplanować działania (jakiś diagramik UML). Potem dobrze jest przemyśleć bazę danych i stworzyć tabele. No, a na sam koniec kodzik, po kolei tak jak zaplanowałeś. Dobrze jest pisać wszystko jak najbardziej uniwersalnie - piszesz system autoryzacji to pisz go, tak, żebyś mógł go użyć w innym projekcie i tak z pozostałymi modułami twojego CMS'a
dr_bonzo
Troche inaczej:

podejdz od strony usera --
user chce dodac zdjecie, wyswietla mu sie formularz z polami: kategoria, plik, opis, .... Zaimplementuj to.

Po wyslaniu formularza plik ma zostac zapisany w odpowiedniej kategorii -- zapisujesz zuploadowany plik i zapisujesz odpowiednie dane (--> tworzysz odpowiednia tabele w bazie danych)
Implementujesz.

Pozostala funkcjonalnosc w podobny sposob.

Cytat
Dobrze jest pisać wszystko jak najbardziej uniwersalnie - piszesz system autoryzacji to pisz go, tak, żebyś mógł go użyć w innym projekcie i tak z pozostałymi modułami twojego CMS'a

Ja np. nie jestem jasnowidzem i nie wiem jaki bedzie moj nastepny projekt i co bede potrzebowal, mam dla obecnego projektu sprecyzowane wymagania i wiem co taki system logowania ma miec, stosuje zasady YAGNI i DRY, KISS parametryzuje co sie da (stale nazwane). Potrzebuje dodatkowa funkcjonalnosc -- refaktoryzuje/poprawiam kod (jesli trzeba) i ja dodaje. A zgadywanie co moze sie przydac w przyszlosci zajmie mi niewiadoma ilosc czasu, ktory prawdopodobnie bedzie zmarnowany bo wymyslona funkcjonalnosc moze sie nie przydac.
Master Miko
Dzięki za sugestie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.