Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy php Solutions - korekta N 6/2006 (17)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MichalGacki
Witam,

Pisałem artykuł do najnowszego numeru php Solutions i po przejściu tego artykułu przez redakcję czasopisma, wyszedł on conieco inny smile.gif Teraz rozumiem, dlaczego w niektórych pismach jakieś teksty są niejasne lub są gdzieś jakieś błędy autora - to nie musi być wina autora. Moje sprostowanie zostało wysłane do użytkowników zapisynach na subskrypcję php Solutions - przynajmniej o to zapewniła mnie redakcja. Nie wiem czy ktokolwiek tu kupuje te pismo, ale to był mój pierwszy artykuł i chciałbym wszystko wyjaśnić, a uznałem, że te forum to dobre miejsce na to.

Chciałem przedstawić kilka błędów, które wtargnęły się do artykułu nie z mojej winy (w moim tekście jest wszystko OK). Wynikają one głównie z tego, że mój kod, a właściwie nazwy zmiennych i funkcji miały zostać ujednolicone, aby były zrozumiałe w innych wersjach językowych.

Błędy są następujące:

Na stronie głównej widnieje tytuł artykułu jako w dziale dla początkujących, a w środku jest już w dziale dla zaawansowanych, ale to nie ma znaczenia.

1. W listingu 1 widnieje kod if (isset($sprawdzacz)), ale w pliku .htaccess zmienna tazostała przetłumaczona na $tester.
Wszędzie we wskazówkach widniej nazwa $tester, ale w kodzie nie, przez co jeśli użytkownik nie pomyśli i przepisze kod
żywcem, po prostu nie zadziała.

2. Jest takie zdanie:
"Lepiej jest więc użyć konstrukcji isset($_GET['tester']) w PHP5 lub isset($HTTP_GET_VARS['tester']) w PHP4"
Niestety ja tego nie pisałem, zostało to wtrącone przez korektora. W PHP4 działa normalnie isset($_GET['tester']) i używa się raczej tej formy, nie $HTTP_GET_VARS, więc proszę się nie sugerować tym tekstem.

3. Na stronie 55 w pierwszej kolumnie kod w .htaccess jest posypany i daszek jest zaraz po RewriteRule, wygląda
to tak: RewriteRule^, przez co może być traktowane jako błąd składni, oczywiście należy dodać odstęp (RewriteRule ^).

4. Strona 55 - kolumna druga - "adresy typu gallery-photo-1.html, które tak naprawdę maskują właściwe URL-e
(np. index.php?module=gallery&function=photo&id=351)" - tam ID 1, a tam 351, to różnica, która może wprowadzić użytkownika w błąd, nienależy się tym sugerować - ID w adresach .html będzie odpowiadac ID w normalnych linkach, według reguł opisanych w artykule.

5. Na zakończeniu napisałem, że wszystkie przykłady zostały kilka razy przetestowane na różnych serwerach
i jeśli coś nie będzie działać poprawnie, to będzie to mogła być jedynie wina serwera. Tak było, jednak w związku z zainstniałą sytuacją należy pominąć wyżej wymienione błędy i kilka mniejszych, które nie są już tak ważne, bo sądzę, że chwilka zastanowienia przyczyni się do zrozumienia tekstu (choć pisałem go z uwagą o "zielonych", to nie dużo pobocznych rad na chłopski rozum zostało w artykule zachowanych).

Pozdrawiam,
Michał Gacki
www.bilsoftware.com

W razie pytań proszę pisać na michal@bilsoftware.com , gdyż informacja o autorze w artykule nie została zamieszczona, pomimo że ją przesłałem. No cóż, wszyscy mieli tylko nie ja, ale zdarza się smile.gif
DeyV
podaj jeszcze numer i datę tego wydania (najlepiej również w temacie tego topica)
(kurcze - ale to głupio brzmi - temat topica - wrrr)
dr_bonzo
tytul topika smile.gif
MichalGacki
Proszę bardzo, poprawiłem smile.gif

A może po prostu tytuł tematu? smile.gif Czy sam temat? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.