Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php mysql] dzienny licznik pobrań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
massior
Witam
interesowal by mnie licznik dzienny pobrań pliki, najprostszy jaki moze byc. Nie potrzebuje cookies itp bajerow . chce tylko wiedziec ile bylo klikniec w dniu aktualnym, bez jakis archiwizacji danych. Wiem jak zrobic zwykly licznik ale nie wiem jak zrobic dzienny :-(

mysql_query("update 'stat' set iloscpobran=iloscpobran+1 where nazwapliku='jakisplik'");

chyba musze zrobic jakas tabelke o nazwie data i wtedy porownywac czy jest aktualna i jelis tak to dopisac 1 a jesli nie to wyzerwowac i zmienic wartosc daty na aktualna, tylko jak to zrobic ?!
wipo
Dodaj kolumne data_pobrania typu date

i potem wyświetlaj
  1. "select * from stat where data_pobrania=now()"
massior
hmm , raczej nie oto mi chodzilo :-)
Mam taka tabele :

id | nazwa programu | pobran ogolem | pobran dzisiaj | data pobrania |
1 jakis soft1 40 5 dzisiejsza data
2 jakis soft2 23 3 dzisiejsza data
3 jakis soft3 12 9 dzisiejsza data

ten licznik pobran to zrobie tak jak napisalem wyzej :

1. <?php
  2. mysql_query("update 'stat' set iloscpobran=iloscpobran+1 where nazwapliku='jakisplik'");
  3. ?>

ale pobran dzisiaj nie wiem jak zapisywac zeby dzienie to sie aktualizowalo
wipo
Jak nie chcesz tak jak mówie to zrób tabele wpisy z datą i nazwą pliku

nazwa_pliku varchar(200) not null,
data_pobrania date

i zapytaj się
  1. //dzis
  2. SELECT count(*) FROM wpisy WHERE nazwa_pliku='$jakas_nazwa' AND data_pobrania=now()
  3. //ogolnie
  4. SELECT count(*) FROM wpisy WHERE nazwa_pliku='$jakas_nazwa'

i juz
massior
nom w sumie to tez dobra opcja, tyle ze przy takim trybie to bede zapisywac kazdy dzien roku a ja chcialem zeby zapis byl tylko ten aktualny zliczal ale walil to wkoncu mam 500mb serwer wiec roznicy mi to nie robi :-)
wielkie dzieki za pomoc :-)

aha a ta tabela to mam tak w mysql: (data_pobrania jest uzywana tylko tymczasowo zeby sprawdzal date ostatniego wpisu z aktualna data)
  1. id | nazwa programu | pobran ogolem | pobran dzisiaj | DATA pobrania |
  2. 1 jakis soft1 40 5 dzisiejsza DATA
  3. 2 jakis soft2 23 3 dzisiejsza DATA
  4. 3 jakis soft3 12 9 dzisiejsza DATA
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.