Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IDE na linuxa
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
gam3r
witam,
dokładnie 2 dni temu przerzuciłem sie z Windowsa XP na najnowszą Mandrive 2007 i bardzo jestem mile zaskoczony, bo niby linux to taki inny jest, ale już po krótki zapoznaniu system wydaje sie bardzo przyjazny. Mam pytanie odnośnie środowiska do programowania w php jakiego można używać pod LINUXem? poza tym jakiego firewalla + antywira byście polecali, pozdrawiam
Ps. no i chciałem sie jeszcze dowiedzieć jaki jest fajny odpowiednik WAMPservera z Windowsa na linux ? no i czy ZDE jest również w wersji pod LINUXa?
z góry dzieki
fiszol
Linux IDE
Cysiaczek
Antywirus? No podobno istnieje antywirus... ale ja go na oczy nie widziałem : P
Nie musisz go instalować. Co innego firewall - Mandriva ma wbudowany i wystarczy właczyć.
Zarządzanie komputerem -> Bezpieczeństwo -> Zapora (albo jakoś tak)

IDE - Eclpise, Zend

Na Mandivie serwery i php instalujesz z paczek rpm - wszystko jest w repozytoriach i działa zaraz po zainstalowaniu.

Pozdrawiam.
gam3r
dzieki:)
Turgon
Co do servera LAMP...
Strzałek
Cytat
Ps. no i chciałem sie jeszcze dowiedzieć jaki jest fajny odpowiednik WAMPservera z Windowsa na linux ? no i czy ZDE jest również w wersji pod LINUXa?
z góry dzieki

Tak, Zend jest dostępny równieżna Linuxa.

Jeżeli chodzi o serwer:
http://phpedia.pl/wiki.php?title=Instalacj...QL_pod_Linuksem
albo poprostu:
http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html

Turgon :| Nie rozumiem twojej odpowiedzi ? Jeżeli masz pisać coś takiego to może lepiej nie pisać w ogóle !?
sztosz
LAMP = Linux + Apache + MySQL + php O to chodziło, czyli żeby Apache zainstalować, chyba... ohmy.gif
Zbłąkany
Ten LAMP to pierdolenie kotka za pomocą młotka winksmiley.jpg Jeśli ktoś się poczuł obrażony to przepraszam, ale nie wydaje mi się, żeby do poprawnej pracy php był potrzebny apache, mysql czy nawet linux. Ja bym na testowy serwer nie wziął apache tylko coś mniejszego i lżejszego, bo po odpaleniu Zend Studio czy Eclipse to każdy duży proces potrafi zamulić system operacyjny. A druga sprawa to mysql, który w ogóle nie jest potrzebny biggrin.gif . Co do odpowiednika WAMP to muszę cię zmartwić nie ma czegoś takiego wszystko się instaluje osobno, co sprzyja dostosowaniu do potrzeb, a nie zmuszaniu do korzystania z gotowych pakietów tongue.gif . Antywirus: MKS, Kaspersky (o ile dobrze pamiętam). Firewall przeważnie niepotrzebny, ale jeśli chcesz to jest tego znacznie więcej niż pod windows, wystarczy poszukać na forach o linux'ie smile.gif .
sztosz
Cytat(Zbłąkany @ 16.12.2006, 14:08:27 ) *
Ten LAMP to pierdolenie kotka za pomocą młotka winksmiley.jpg Jeśli ktoś się poczuł obrażony to przepraszam, ale nie wydaje mi się, żeby do poprawnej pracy php był potrzebny apache, mysql czy nawet linux.

Nie za bardzo rozumiem, czy ktokolwiek w tym temacie napisał że konieczny jest linux, apache, albo mysql?
Cytat(Zbłąkany @ 16.12.2006, 14:08:27 ) *
Co do odpowiednika WAMP to muszę cię zmartwić nie ma czegoś takiego wszystko się instaluje osobno, co sprzyja dostosowaniu do potrzeb, a nie zmuszaniu do korzystania z gotowych pakietów tongue.gif

Czy próbujesz powiedzieć, że na linuxie nie da sie dostosować konfiguracji do swoich potrzeb i zmusza cię on do korzystania z gotowych pakietów; czy chcesz przekazać że ty nie potrafisz sobie poradzić z konfiguracją programów pod linuxem, a słowa takie jak kompilacja to niczym sztuczka prestidigitatora?
gam3r
Cytat
Ten LAMP to pierdolenie kotka za pomocą młotka
Moze i Ten LAMP to pierdolenie kotka za pomocą młotka , ale ja lubie pierdolić kotka za pomocą młotka i szukam właśnie takiego odpowiednika, dzięki Strzałek za poważnie potraktowanie tematu.

Cytat
Czy próbujesz powiedzieć, że na linuxie nie da sie dostosować konfiguracji do swoich potrzeb i zmusza cię on do korzystania z gotowych pakietów; czy chcesz przekazać że ty nie potrafisz sobie poradzić z konfiguracją programów pod linuxem, a słowa takie jak kompilacja to niczym sztuczka prestidigitatora?

eee... jeżeli pytasz sie mnie to odpowiadam: tak, nie potrafię w pełni skonfigurować programów pod linuxem, ciężkie to po 3 dniach od instalacji systemu, dlatego idę na łatwizne i szukam pakietu który większość operacji zrobi za mnie
Zbłąkany
Cytat(sztosz @ 16.12.2006, 20:19:42 ) *
Nie za bardzo rozumiem, czy ktokolwiek w tym temacie napisał że konieczny jest linux, apache, albo mysql?

Po prostu nie znoszę tego skrótu, bo jest nieścisły smile.gif

Cytat(sztosz @ 16.12.2006, 20:19:42 ) *

A co do ostatniego pytania, radzę je jeszcze raz przemyśleć, jeśli dotyczy ono mnie i zadać je ponownie winksmiley.jpg .
mike
Przenoszę z Hydeparku na Komputery i oprogramowanie.
~gam3r może tu coś znajdziesz: Najlepszy według was edytor do php!? Szukałeś? snitch.gif
Turgon
Strzałek i Zbłąkany: Miałem na myśli zestaw Apache+MySQL+php ja nawet mam +Ruby+Python i jakoś nie czuje żadnych różnic w pracy...
Może dlatego, że nie korzystam z żadnego kolejnego molocha, tylko prostego Kate'a i Gimpa.
sztosz
Cytat(gam3r @ 16.12.2006, 19:21:33 ) *
eee... jeżeli pytasz sie mnie[...]

Pytałem Zbłąkanego winksmiley.jpg
Cytat(Zbłąkany @ 16.12.2006, 20:44:10 ) *
A co do ostatniego pytania, radzę je jeszcze raz przemyśleć, jeśli dotyczy ono mnie i zadać je ponownie winksmiley.jpg .

Chyba nie wyczułeś ironii, a ja chyba źle zinterpretowałem twoją wypowiedź winksmiley.jpg Myślałem, że piszesz, że to pod Windowsa nie ma paczek "all-in-one" i że pod Linuxem nie da się konfigurować. Głupie nieporozumienie, jak to czytałem to mi gdzieś kontekst się poprzekręcał. Mea culpa. I dziękuję za wyrozumiałość smile.gif
Zbłąkany
Nie ma problemu sztosz smile.gif . Po prostu nie lubię i skrótu LAMP i paczek all-in-one bo to nakłada ograniczenia na użytkownika dry.gif , tym bardziej pod linux'em takie coś nie ma sensu, bo tam wszystko można ustawić według własnych potrzeb smile.gif .
Dandelion
przecierz lamp na logike mozna zamiast

linux apache mysql php przetlumaczyc na

system operacyjny serwer baza danych jezyk biggrin.gif
mike
Panowie a może by tak do tematu wątku wrócić, co?
Proszę nie odbiegać od niego za bardzo.
marcini82
Jesli chodzi o edytor to mi odpowiada Quanta (jest czescia zestawu aplikacji - kdewebdev).
Jabol
Wracając do antywirusa to clamav. Nie wiem dokładnie jak działa - umiem tylko skanować pojedyńcze pliki i katalogi - ostatnio wywaliłem demona clamavd, bo nie chyba tylko mi rzarł pamięć.

Co do IDE to rzeczywiście też polecam LAMP + jakiś fajny edytor. Nawet jest opcja z kontami użytkowników ($HOME/public_html dostępne poprzez http://localhost/~username). Edytor wybierz wg gustu.
Oczywiście LAMP możesz dowolnie rozbudowywać, np. do LAPP (postgresql), co jest jak dla mnie jeszcze lepszą opcją. Tylko nie bój się konfigurować, bo bez tego umrzesz - a jak się przyłożysz to osiągniesz więcej niż będziesz chciał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.