eunix
19.12.2006, 16:38:16
Witam,
Piszę silnik dla cms do swojej strony, aktualnie stanęłem nad obsługą bazy danych...zastanawiam się czy opłaca się pisać w moim przypadku klase do obsługi bazy jeżeli potrzebuje tylko ilość wykonywanych zapytań?
Sądze, że na zwykłych funkcjach php bym się obszedł ale jakoś nie wiem czy będą one pasowały do obiektowego napisanego cms?
Pozdrawiam
pawel_k
19.12.2006, 16:42:28
nie
Cysiaczek
19.12.2006, 16:46:48
Możesz sprecyzować?
Istnieją gotowe narzędzia - PDO, czy PEAR:

B - za ich pomocą obsłużysz bazę danych w sposób niezależny od jej rodzaju. Może Tobie chodzi o klasy pisane specjalnie do pracy z określonymi tabelami? Zresztą - zawsze lepiej mieć jeden spójny, elastyczny interfejs. Jeśli jednak nie potrzebujesz tego i wiesz, że nie będziesz potrzebował, to nie pisz.
Pozdrawiam.
eunix
19.12.2006, 17:20:12
Cytat
Może Tobie chodzi o klasy pisane specjalnie do pracy z określonymi tabelami?
nie, chodzi mi o główną klase do obsługi wszystkich tabel w bazie, potrzebuje tylko ilość wykonanych zapytań.
dr_bonzo
19.12.2006, 17:22:17
Cytat
potrzebuje tylko ilość wykonanych zapytań.
Sam sobie odpowiedziales.
Przeciez sa gotowce
Przenosze na php
athabus
19.12.2006, 18:29:16
Dobra klasa nie jest zła :-)
Nawet jeśli to mają być tylko proste zapytania to lepiej mieć jedno centralne miejsce, skąd je wywołujesz. Zawsze gdy będziesz chciał np. zmienić bazę danych, czy będziesz potrzebował dodatkowych danych, możesz tak przerobić twoją klasę aby jej API zostało bez zmian, przez co nie będziesz musiał przerabiać całego skryptu.
Samo pisanie klasy, która wykorzystuje wbudowane funkcje (w sensie nie wprowadza automatyzacji zadań, a jedynie wywołuje gotowe funkcje php) to 30minut a masz przynajmniej scentralizowany sposób dostępu do danych.
Choć jeszcze lepszym sposobem jest wykorzystanie jakiejś prostej,gotowej klasy, która uprości tworzenie zapytań czy ułatwi wyciąganie powtarzalnych danych.
sobstel
20.12.2006, 09:54:47
tworzenie klasy do obsługi bazy danych to wynajdywanie koła na nowo, lepiej rozejrzec za innymi rozwiązaniami, chociazby za coraz bardziej popularnym PDO (ktore ma ta podstawowa zalete ze nie dochdozi narzut php jaki jest w przypadku wielu klas typu PEAR:DB)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.