Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]MCRYPT - błąd
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Earth
  1. <?php
  2. $key = base64_decode("NCiUmfiRByg=");
  3.  
  4. $locale['xxx130'] = mcrypt_cbc(MCRYPT_DES, $key, $locale['xxx130'], MCRYPT_ENCRYPT); 
  5. $_POST['nick'] = mcrypt_cbc(MCRYPT_DES, $key, $_POST[nick], MCRYPT_ENCRYPT);
  6. $locale['xxx113'] = mcrypt_cbc(MCRYPT_DES, $key, $locale['xxx113'], MCRYPT_ENCRYPT);
  7. $_POST['password'] = mcrypt_cbc(MCRYPT_DES, $key, $_POST['password'], MCRYPT_ENCRYPT);
  8.  
  9. setcookie('base64_encode($locale[xxx130])', 'base64_encode($_POST[nick])', $date_cookies, "/infusion/$name_folder", '$protocol_ssl_on');
  10.  
  11. setcookie('base64_encode(password)', 'base64_encode(password($_POST[password]))', $date_cookies, "/infusion/$name_folder", '$protocol_ssl_on');
  12. ?>

Błąd jaki się pokazuje:
  1. <?php
  2. Warning: mcrypt_cbc() [function.mcrypt-cbc]: Attempt to use an empty IV, which is NOT recommend in /home/n/f/s/nfs-pl/www/infusions/nfs_racer_u2/user_panel/login.php on line 34
  3.  
  4. Warning: mcrypt_cbc() [function.mcrypt-cbc]: Attempt to use an empty IV, which is NOT recommend in /home/n/f/s/nfs-pl/www/infusions/nfs_racer_u2/user_panel/login.php on line 35
  5.  
  6. Warning: mcrypt_cbc() [function.mcrypt-cbc]: Attempt to use an empty IV, which is NOT recommend in /home/n/f/s/nfs-pl/www/infusions/nfs_racer_u2/user_panel/login.php on line 36
  7.  
  8. Warning: mcrypt_cbc() [function.mcrypt-cbc]: Attempt to use an empty IV, which is NOT recommend in /home/n/f/s/nfs-pl/www/infusions/nfs_racer_u2/user_panel/login.php on line 37
  9. ?>

Proszę o pomoc.
nospor
masz napisane, ze wywolujesz funkcje mcrypt_cbc() z pustym argumentem IV, co nie jest zalecane.

patrzysz do manuala i widzisz, ze faktycznie ta funkcja ma jeszcze taki parametr:
Cytat
string mcrypt_cbc ( int cipher, string key, string data, int mode [, string iv] )

proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
Earth
Niestety nie wiem co to jest argument IV. U mnie w książce to wszystko jest podane bez tego argumentu.

A do manuala nie mogę wejść. Chyba za bardzo serwer jest obciążony.

Chyba że chodzi o wektor początkowy, który jest używany w CFB i OFB.
nospor
Cytat
A do manuala nie mogę wejść. Chyba za bardzo serwer jest obciążony.
Dziwne, ja moge smile.gif
http://pl.php.net/manual/pl/function.mcrypt-cbc.php
Cytat
mcrypt_cbc

(php 3 >= 3.0.8, php 4, php 5)
mcrypt_cbc -- Encrypt/decrypt data in CBC mode
Description
string mcrypt_cbc ( int cipher, string key, string data, int mode [, string iv] )

string mcrypt_cbc ( string cipher, string key, string data, int mode [, string iv] )

The first prototype is when linked against libmcrypt 2.2.x, the second when linked against libmcrypt 2.4.x or higher. The mode should be either MCRYPT_ENCRYPT or MCRYPT_DECRYPT.

This function should not be used anymore, see mcrypt_generic() and mdecrypt_generic() for replacements.
Earth
Dzięki udało się. Manual też mi już działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.