Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]pobieranie danych z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Chemiq
mam taki plik:

loc.php
  1. <?php
  2. // require 1
  3. require_once 'config.php';
  4.  
  5. if (isset($login)) {
  6. require_once 'login.php';
  7. }
  8.  
  9. // laczenie z baza
  10. dbConnect();
  11.  
  12. // nazwy tabel
  13. $ustawienia = 'rpg_ustawienia';
  14. $uzytkownicy = 'uzytkownik';
  15.  
  16. // zapytania
  17. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM `".$ustawienia."`");
  18. $zapytanie1 = mysql_query("SELECT * FROM `".$uzytkownicy."` WHERE login='".$login."'");
  19.  
  20. // wczytywanie
  21. $wiersz = mysql_fetch_array($zapytanie);
  22. $wiersz1 = mysql_fetch_array($zapytanie1);
  23.  
  24. // require 2
  25. require_once 'themes/'.$wiersz[theme_folder].'/theme.php'; /* wywołanie $wiersz działa jak należy */
  26. require_once 'middle.php';
  27.  
  28. echo 'Admin level: '.$wiersz1[admin_lev]; /* nie działa */
  29. ?>

w pliku loc.php zdefiniowane są zapytania i wczytywanie z bazy. i tu jest problem gdy chcę wywołać cokolwiek ze zmiennej $wiersz to idzie bez problemu a ze zmiennej $wiersz1 nie mogę wczytać nic pomimo że wszystko się zgadza. w bazie oczywiście znajdują się odpowiednie pola i rekordy. gdzie jest błąd??
kamiseq
Cytat(Chemiq @ 28.12.2006, 15:06:35 ) *
// zapytania
$zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM `".$ustawienia."`");
$zapytanie1 = mysql_query("SELECT * FROM `".$uzytkownicy."` WHERE login='".$login."'");

po pierwsze to koszmarny jest ten zapis albo pisz juz to w podwojnych ciapkach
  1. <?php
  2. mysql_query("SELECT * FROM `{$uzytkownicy}` WHERE login='{$login}'");
  3. ?>

albo pisz to pozadnie tak
  1. <?php
  2. mysql_query('SELECT * FROM '.$uzytkownicy.' WHERE login="'.$login.' " ');
  3. ?>
i wtedy jak ktos madry zauwazyl to nie bedzie ci paroswac calego stringu.

co do problemu, czy te sql ci dzialaja na bazie? moze jakas literowka
Chemiq
wiesz kwestia zapisu to już jest moja sprawa. mi takie coś pasuje bo jest to czytelniejsze w programie którego używam. moze i jest koszmarny ale ten skrypt jest tylko dla mnie i nikt nie będzie z niego korzystał od strony kodu źródłowego, więc z tym nie ma problemu. ja się połapię biggrin.gif

a co do tej literówki to sam nie wiem. rano jeszcze działało poprawnie. zrobiłem kilka zmian dookoła tych zapytań i później nie działało tylko to jedno. sprawdzałem ten skrypt przez dwie godziny i nie mogłem znaleźć błędu. dlatego napisałem na forum
jekyl
hmm nie wiem co sie dzieje wczesneij ale z kodu wnioskuje ze do sesji dane zapisujesz poprzez session_register questionmark.gif
sprawdz czy zmienna $login nie jest po drodze nadpisywana albo kasowana
sproboj wywolac ten warunek na koncu skryptu albo przed $zapytanie1

1. <?php
  2. if (isset($login)) {
  3. echo 'jestem to dzialam';
  4. }
  5. ?>

albo jeszcze inny sposob na debugowanie tego to poprostu
  1. <?php
  2. $zapytanie1 = mysql_query("SELECT * FROM `".$uzytkownicy."` WHERE login='".$login."'");
  3. echo $zapytanie1;
  4. ?>

sprawdz jak to wyglada winksmiley.jpg
kamiseq
wywal sobie echem wszystko po kolei. nie ma innej rady
Chemiq
zmienna $login działa bez problemu. wyświetla to co chcę i gdzie chcę więc jest ok.
jak walnę:
  1. <?php
  2. $zapytanie1 = mysql_query("SELECT * FROM `".$uzytkownicy."` WHERE login='".$login."'");
  3. echo $zapytanie1;
  4. ?>

to wyświetla:
  1. <?php
  2. Resource id #6
  3. ?>

a co do pomysłu wywalania echem to praktycznie zawsze tak robię i się udaje ale teraz nie mam co wywalać tym echem - albo $zapytanie1 albo $wiersz1. wynik echowania $zapytanie1 masz powyżej a $wiersz1 opisywałem wcześniej. czyli jesteśmy w martwym punkcie

może jednak ktoś może coś na to poradzić? prosze bo to bardzo ważne
Balas
sprawdz zapytanie zanim je wykonasz winksmiley.jpg
np.
  1. <?php
  2. $tresc_zapytania1 = 'tresc zapytania';
  3. echo $tresc_zapytania1;
  4. $zapytanie1 = mysql_query($tresc_zapytania1);
  5. ?>
Chemiq
a co ja napisałem w poprzednim poście? przecież sprawdziłem i wyświetla mi Resource id #6.
phpion
Drogi towrzyszu o komicznej ksywie 'Chomiku' (pewnei chodzilo ci o Chomik ale bardziej po ziomalsku). Balas chyba wyraznei ci napisal zebys wypisal zapytanie na wyjscie PRZED jego wykonaniem.
  1. <?php
  2. $tresc_zapytania1 = 'tresc zapytania';
  3. echo $tresc_zapytania1;
  4. $zapytanie1 = mysql_query($tresc_zapytania1);
  5. ?>

1. <?php
  2. $zapytanie1 = mysql_query("SELECT * FROM ".$uzytkownicy." WHERE login=".$login);
  3. echo $zapytanie1;
  4. ?>

Nie widzisz roznicy? Spojrz gdzie jest mysql_query. Przed czy po echo? I nastepnym razem sie nie unos tylko czytaj wyraznie co pisza ludzie, ktorzy chca (a wcale nie musza) ci pomoc.

// EDIT
Chomik -> Chemik - sorry ;p
Chemiq
nie miałem w żadnym wypadku na celu się unosić biggrin.gif poprostu nie zauważyłem zasadniczej różnicy. szczerze przepraszam za moje niedopatrzenie. a oczywiście sprawdzę również tą wersję biggrin.gif

no i pomogło biggrin.gif. wiem już na czym polegał mój błąd biggrin.gif. dzięki za pomoc biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.