Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z komputerem
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
piotrd
Ostatnio co raz częściej pojawia mi się poniższy błąd:

Pierwszy raz wystąpił jakieś 2 mce temu.
Szukałem w internecie co on oznacza i na stronach M$ znalazłem, choć nie wiele.
Występuje zawsze podczas przeglądania stron www w FF.
Czy ktoś ma/miał podobny problem i wie jak się tego pozbyć?

Jeżeli to błąd ze strony hardware to powiem, że w Mandrivie 2007 nie występuje...
kszychu
Sprawdź, czy nie masz uszkodzonej pamięci RAM. A poza tym - reinstalacja ;-)
batman
A dokładnie w jakim momencie to się dzieje? Błąd pojawia się nagle, czy podczas próby otwierania jakichś stron z wideo lub dźwiękiem?

Miałem podobny problem. Przyczyną były złe sterowniki do karty dźwiękowej. Jeśli to nie jest to, to błąd taki może oznaczać, że coś Ci w blaszaku szwankuje (np. procek). Często błąd ten jest mylnie interpretowany jako uszkodzenie RAM-u, ale nie wykluczam takiej możliwości.
Cysiaczek
Kiedyś miałem taki sam - padł sterownik dysku : |

Pozdrawiam.
bogdan89
także kiedyś miałem podobny problem, ale w moim przypadku nikt nie wiedział o co chodzi...
kupilem sobie nowego kompa i problemu juz nie ma smile.gif

a tak na poważnie: sprawdź czy wszystko wporządku masz z kartą graficzną...

u mnie ten komunikat się pojawiał przy uszkodzeniu dysku twardego, po spadku napięcia, zacząlem od wymiany zasilacza na lepszy.
revyag
Miałem takie komunikaty wiele razy. Znalazłem dwie przyczyny:
- walnięty ram
- soft który powodował jakieś konflikty z innym softem (np. antywirus i firewall)

Pierwsze co zrób to przetestuj ram mtestem.
trucksweb
u mnie taki blad pojawial sie po awarii dysku.
Musialem kupic nowy za 180zl biggrin.gif
i nawet dobrze mam teraz 200gb a nie 40gb laugh.gif
sztosz
Ech ludziska, czy wy chociaż obejrzeliście tego screena? winksmiley.jpg

AFD.SYS jest to plik windowsa powiązany dosyć ściśle z Winsock Layer (to by tłumaczyło, czemu zwiechy przy FX'ie są)

Pierwsze pytanie: Czy masz zainstalowanego SP4, albo SP2 jeżeli to Windows XP?
Drugie: Czy sprawdzałeś system pod kątem trojanów dialerów, adware, wirusów etc...? Coś się mogło do Winsock'a przykleić.
Trzecie: Czy problem występuje z innymi przeglądarkami, klientami FTP etc? Może to problem tylko firefox'a (chociaż to mało prawdopodobne)?

I jaki masz komp, system, ram? Firewalle, Antywirusy (może to właśnie one? Z magicznej kuli z niebieskim tłem wróżyć trudno winksmiley.jpg
piotrd
Dziękuje za konkret:
- mam legalnego XP pro z SP2,
- pod kątem wirusów, trojanów etc mam pewność że komputer jest "czysty" (pilnuje go antywirus AVAST, firewall KERIO oraz drugi zewnętrzny wbudowany w router oraz Spybot),
- innych przeglądarek niż FF nie używam wiec nie odpowiem na to pytanie, co do klienta ftp to używam Total Commander i nie miałem sytuacji z bluescreenem),

PIV 2,8 MHz
RAM: Kingston 515 MB
Grafika: ATI 9200
Płyta główna: http://www.asrock.com/product/M266A.htm
sztosz
Jeszcze jedno: Jak się łaczysz z netem? Neostrada na Speedtouchu może?

Ściągnij operę i pobaw się przez jakiś czas nią zamiat Firefoxem, jak problem będzie dalej wystepował to sprawdzamy dalej.

Mając pewne doświadczenie informatyczne proponuje sciągnięcie NOD32 lub Kaspersky (czy triala czy pirata dla mnie i systemu nie ma znaczenia, ale pewnie na forum sie zaraz obruszą moderatorzy winksmiley.jpg ), bo Avast to cieniuchny jest sad.gif Odcięcie się od Neta. Moze być nawet fizyczne wyciągniecie kabla, sieciówki etc winksmiley.jpg Po czym PEŁNE WYŁĄCZENIE Avasta (może być deisntalacja) po czym pełne przeskanowania pod kątem wirusów (z wlączoną heusrystyką na maxa etc. Jak sie okaze że to nie to, to ściągamy memtest+ http://www.memtest.org/ i sprawdzamy pamięć najlepiej przez całą noc (kilka godzin). Pamięć w porządku? To może stery do modemy, sieciówki etc?

A nie masz może limitu połączeń na 10 w tcpip.sys ustawionego? xp-antispy http://www.xp-antispy.org/ rozwiąze problem.

Przyzanm się że strzelam na slepo bo jak to XPSP2 a nie 2000 to nie wiem co to moze byc. A spróbować nie zaszkodzi.
vip3r
Ja tez to kiedys mialem. Zrob tak:
- Sprawdz pamieci
- Reinstaluj widows
Jak nie chodzi na dal to masz plyte zrabana.sad.gif
piotrd
Cytat(sztosz @ 31.12.2006, 00:37:22 ) *
Jeszcze jedno: Jak się łaczysz z netem? Neostrada na Speedtouchu może?

mam zew. router z wbudowanym firewallem i łącze sie przez LAN.
Dziki za rady, postaram sie przetestować je wszystkie.

Cytat(sztosz @ 31.12.2006, 00:37:22 ) *
A nie masz może limitu połączeń na 10 w tcpip.sys ustawionego? xp-antispy http://www.xp-antispy.org/ rozwiąze problem.

mam zwiekszone do 10 w xp-antispy
sztosz
10 to jest wartość nominalna, zwiększ co najmniej do 200. Ja mając łączę 1Mbit z limitem i limit ustawiony na 10 miałem kompa tak zamulonego że ledwo chodził. Problemem było to że DPC (deferred procedure calls), modół windowsa związany jakoś z przerwaniami USB, czy jakoś tak, zabierał do 50% mocy procka i potrafił się zwiesić bez przyczyny. Rozwiązania długo szukałem, okazało się że sytem nie potrafił sobie poradzić z kolejkowaniem prób nawiązania połączeń właśnie przez ten limit ustawiony na 10 i stare stery do modemu ASDL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.