Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Win. Vista
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
vip3r
Wie moze ktos, kiedy bedzie oficjalna wersja win. Vista?
Master Miko
Już jest. build 6000
Instytucje już mogą kupować.
Po angielsku wychodzi połowa stycznia
Polska wersja w lutym
vip3r
aha. A wiesz moze czy w necie mozna juz go kupic?
Cysiaczek
Jasne, że można, ale nie kupić, tylko "kupić" i do tego z bonusowym pakietem oprogramowania, które pozwala przetestować na wstępie zabezpieczenia systemu : P

Pozdrawiam.
vip3r
Znasz moze strone?
Master Miko
Nie można kupić
Chyba ża masz MSDN...
nasty
wczoraj zainstalowalem sobie na kompie windows vista build 6000 ultimate. Przy jego UI to MacOS moze sie schowac tongue.gif

Sciagnolem sobie go z sieci.
Cysiaczek
@nasty_psycho - w imie przyzwoitości napisz, ze z legalnego źródła, bo dość dwuznacznie brzmi : P

Pozdrawiam.
vip3r
nasty_psycho skad sciagnales viste?
nasty
Cytat
@nasty_psycho - w imie przyzwoitości napisz, ze z legalnego źródła, bo dość dwuznacznie brzmi : P
Cytat
nasty_psycho skad sciagnales viste?
Sciagnolem z sieci z legalnego zrodla winksmiley.jpg
vip3r
podasz link na PW?
Cysiaczek
@vip3r - Link powinieneś znaleźć na stronie Microsoftu po uprzednim zalogowaniu : p
dr_bonzo
vip3r: nie dostaniesz informacji o nielegalnym sposobie uzysakania Visty wiec o niego tez nie pytaj.
vip3r
Szukam caly czas o tym windowsie i znalazlem to : Microsoft Windows Vista (Windows NT 6.0) to nowa edycja systemu Windows firmy Microsoft (do 22 lipca 2005 znany był jedynie pod nazwą kodową Longhorn). Następca systemu Windows XP. Hasło reklamowe systemu to Clear Confident Connected, czyli Przejrzysty Pewny Połączony. Dla użytkowników licencji grupowych system Windows Vista jest dostępny już od 8 listopada 2006, w wersji pudełkowej oraz preinstalowany w nowych komputerach będzie już od 30 stycznia 2007.
nasty
Cytat(vip3r @ 30.12.2006, 18:12:31 ) *
Szukam caly czas o tym windowsie i znalazlem to : Microsoft Windows Vista (Windows NT 6.0) to nowa edycja systemu Windows firmy Microsoft (do 22 lipca 2005 znany był jedynie pod nazwą kodową Longhorn). Następca systemu Windows XP. Hasło reklamowe systemu to Clear Confident Connected, czyli Przejrzysty Pewny Połączony. Dla użytkowników licencji grupowych system Windows Vista jest dostępny już od 8 listopada 2006, w wersji pudełkowej oraz preinstalowany w nowych komputerach będzie już od 30 stycznia 2007.
Powiedzial co wiedzial biggrin.gif

Te informacje sa dostepne od roku publicznie...
Master Miko
A wszystko to podane było w moim poście... (z grubsza jeśli chodzi o dostępność)
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=320290

PS: NIE polecam Visty.
nasty
Cytat
PS: NIE polecam Visty.
A ja polecam i to bardzo!!
Jest 10x bezpieczniejszy od windows xp, ui jest boski, IIS7, i kilka innych dodadkow ktore sa bardzo fajne programistom .net - jak np. zintegrowane hostowanie web services poza iis i w dowolnym protokole.
orson
@nasty_psycho: o tak exclamation.gif EXTRA exclamation.gif 500 mb pamięci ram przy pokazywaniu pulpitu ! wypas ... a windows xp wykorzystuje 140 mb ramu zaraz po odpaleniu ergo: vista sux ... chcesz bezpiecznego systemu = zainstaluj linux, *bsd lub Mac OS
Cytat
Przy jego UI to MacOS moze sie schowac

a tak btw - widziałeś może kiedyś na oczy MacOS że się wypowiadasz? a pracowałeś na nim? albo xgl@linux? bo ja mam w domu oba (mac OS 10.4.8 @MacBook i xql@ubuntu) ... viste testowałem z msdn aa i nic mi się w niej nie podobało ...

pozdrawiam
sztosz
Vista jest fajna jak ktoś lubi cukierkowy wygląd do zwykłej "papierkowej roboty" robionej na kompie. Mamie i bratu od razu się spodobał mimo że EN-EN winksmiley.jpg

Ale nic nie zastapi mi XP który w pełni funkcjonalnie startuje mi z ~80 MB zajętego ramu :-D Ale co ja sie namęczyłem rolleyes.gif
vip3r
Przeczytalem duzo o niej i polecam ja w 100%.
orson
Cytat(vip3r @ 31.12.2006, 09:06:15 ) *
Przeczytalem duzo o niej i polecam ja w 100%.

używałeś ? widziałeś na własne oczy ? czy naczytałeś się propagandy na www.microsoft.com questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif

pozdrawiam
hzl_91
Ja używałem. Wy myślicie, ze te interfejsy Glass itepe. to są tylko niepotrzebne badziewie. Ale powiem wam tyle, że Vista jest szybsza i stabilniejsza od XP. Te wodotryski mają też swoje funkcje. To nie tylko bajery. Na razie zostanę przy xp, ale może jak wyjdzie lang pl to zakupię.
Fuzja
xp w opakowaniu

mac os górą smile.gif
revyag
Cytat
xp w opakowaniu

W opakowaniu które wymaga mocnego sprzętu, więc ja przez najbliższe parę miesięcy nie zainteresuję się tym produktem smile.gif
Cysiaczek
@hzl_91 - taa - wodotryski mają swoje funkcje. Pracy z Vistą nie zaznałem, widziałem tylko filmiki i naprawdę nie wiem, co tak zżera zasoby kompa, bo tam nic nie ma. XGL jest już dużo bardziej wydajny i ma więcej możliwości. Faktycznie, niektóre pluginy to samo bajerowanie, ale są takie (np. cube), które bardzo się przydają.
Za jedno mogę pochwalić Vistę - za genialny sposób wyszukiwania i katalogowania zbiorów audio-video.

Pozdrawiam.
nasty
Cytat(orson @ 31.12.2006, 00:38:00 ) *
@nasty_psycho: o tak exclamation.gif EXTRA exclamation.gif 500 mb pamięci ram przy pokazywaniu pulpitu ! wypas ... a windows xp wykorzystuje 140 mb ramu zaraz po odpaleniu ergo: vista sux ... chcesz bezpiecznego systemu = zainstaluj linux, *bsd lub Mac OS
pozdrawiam

1. Nie 500 MB a jakies 250MB
2. O bezpieczenstwie to nie chodzi mi o ochronie przed hackerami - bo nawet dobrze skonfigurowany win 9x jest bezpieczny - tylko o ochronie przed wszelkiego syfu takiego jak spyware, advare i virusy. Przed wykonaniem jakiejkilwiek akcji ktora moze zmienic configuracje systemu, albo operacje na plikach, nawet jak sa powodowane przez procesy daemonowe, to pyta o potwierdzenie.

MacOS-u nie mam ale kilku moich kolegow ma, i nawet mialem kiedys takiego swira na punkcie MacOS - ale juz mi przeszlo winksmiley.jpg
Fuzja
A czemu ?
Bo mi jakos nie przechodzi smile.gif
Czekam na kolejna winde. :]
strife
Mam mocny komputer, ale od nowego roku instaluje Ubuntu, a dlaczego? bo nie widze sensu zapychania pamięci bzdetami, wole kontrolować system i mieć w nim to co mi jest potrzebne. Windows do gier, Linux do pracy :] ( co do wyglądu, to jak zobaczyłem XGL to mnie zatkało )

http://youtube.com/watch?v=Yx9FgLr9oTk
http://youtube.com/watch?v=lawkc3jH3ws

Pozdrawiam.
son
Mam ciekawostkę dla tych którzy zastanawiają się dlaczego Vista wygląda tak fajnie i skąd MS czerpie swoje natchnienie:

http://youtube.com/watch?v=TaIUkwPybtM
nasty
Cytat(son @ 31.12.2006, 17:50:56 ) *
Mam ciekawostkę dla tych którzy zastanawiają się dlaczego Vista wygląda tak fajnie i skąd MS czerpie swoje natchnienie:

http://youtube.com/watch?v=TaIUkwPybtM

To nic nowego ze Micro$oft "pozycza" pomysly od innych, ale skoro robia to dobrze i jeszcze ulepsza to mi to nie przeszkadza.
Cysiaczek
@nasty_psycho - szkoda tylko, że jak ktoś "pożycza" od MS, to jest przestępcą i im to przeszkadza, nawet jak zrobi to nieudolnie : )
trucksweb
ale czy to nie jest plagiat ?
Facet mowi z to rozne rzeczy w Viscie i MACu nie sa takie same- jak sam- roznia sie tylko nazwa i kolkoma szczegolami.
Rozwalil mnie tekst z tym okieniem wykusziwarki laugh.gif laugh.gif laugh.gif
normalnie, gdybym wzial sobie dowolna strone-design- z netu i zmienil ulozenie menu np. z lewa na prawo (jak sugeruje koles) to czy to nie jest plagiat ?

Po raz kolejny przekonalem sie co do Microsoftu blinksmiley.gif czasy pionierstwa sie skonczyly cool.gif
Master Miko
najśmieszniejsze jest to, że ms miał fragmenty tegp kodu przed mac os....
Cysiaczek
@Master Miko - a skąd wiesz? : P Też tak mógłbym powiedzieć : D
Jarod
Gdzieś niedawno czytałem (nie pamiętam źródła), że na vista nie działają programy antywirusowe. Symantec i Kerio nawet pisali jakąś skarg gdzieś tam.. W każdym bądź razie MS tłumaczył się że to celowe a ja myślę, że to błąd smile.gif Mi starcza Xp i oczywiście Slackware smile.gif Chociaż zdradzęgo chyba dla gentoo smile.gif
sztosz
@J4rOd: Owszem to jest błąd smile.gif Aloe syfu z Symanteca czy też Kerio smile.gif W XP część procesów, czy plików mogła być ukryta (strumienie NTFS i inne bajery) chodziło o zwiększenie stabilności i zabezpieczenie przed virusami etc. Nie wyszło im to najlepiej bo po kilku latach nawet to ($#&*@* i dlatego nie kupuje już zadnych plyt wyprodukowanych przez nich) SONY zrobiło sobie rootkita i podarowało go wszystkim na płytach kilkudziesięciu wykonawców biggrin.gif

W VISCIE M$ poszedł jeszcze dalej. Zabezpieczył część plików/procesów/aplikacji systemowych, zwłaszcza jądro przed jakąkolwiek modyfikacją czy też wogóle "oczami" świata. Przez to biedny Norton Antywirus czy McAffe nie może sobie poradzić ze skanowaniem ważnych częsci systemu operacyjnego biggrin.gif

Ale inne antywirusy jak np. NOD nie robią z tego problemu. Może dlatego że skupiaja sie na tym by virus nie dostał się do kompa i nie zaczął działać, zamast mozolnie mielić wszystkie pliki na dysku w poszukwaniu aktywnego szkodnika który można by usunąć winksmiley.jpg
Fuzja
Ale te sidebary to ostro zjechane z dashboarda ;]
Turgon
Przyznam się szczerze prawie pół roku temu pożegnałem się z Windowsem i patrząc na Vistę i jej ogromną pamięciożerność, to ja dziękuje smile.gif Wolę moje Kubuntu smile.gif
vip3r
Kolega czytał o tym i mowi ze to jest badziewie. Ja najbardziej lubie Win. XP Professional i Linux.
nrm
nie mam zamiaru zmieniać, po co sobie zamulać kompa? Przecież Vista to jeden WIELKI jarmark, upustowe bajery dla mas. Na desktopie może kiedyś, ale na lapku który jest moim stanowiskiem pracy: No f*cking way. A z xp jestem zadowolony.
Seth
Ponad miesiac temu przeszedlem na Maca bedac dlugoletnim uzytkownikiem Windowsa i Linuxa.
Z lekka obawa o to, ze przywyczajenia z Windowsa wezma gore, odnalzlem sie w systemie bez najmniejszego problemu.

Dotad probujac przejsc na Linuxa jako dekstop, konczylo sie to na zainstalowaniu go, skonfigurowaniu i... powrocie do Windowsa bo jakiejs aplikacji nie ma albo nie mialem juz czasu na reczne kompilowanie srodowiska i pozniejsze konfigurowanie.
Z ciekawosci zainstalwoalem nawet XGL i coz... mialem nieodparta ochote puszczenia belta podczas przesuwania okien. Kompletnie nie rozumiem po co mi taki ficzer. I choc ladnie sie to prezentuje to dla mnei ejst to tylko wodotryskiem, ktore nie ma uzasadnienia funkcjonalnego.

Siedzialem tez pewien czas na Viscie ale jej system uprawnien i okienka pytajace mnie "Czy napewno? Ale napewno jestes peiwen? OK, ale potwierdz" doprowadzaly mnie do szalu.
Graficznie wyglada ladnie ale i tutaj byly pewne zgrzyty bo po co mam kupowac super komputer abym mogl sie cieszyc "szklem" na krawedziach okna.
Poza tym mialem nieodparte wrazenie, ze jest to ta sama ksiazka ale w ladniejszej oprawie i z kolorowymi obrazkami.

Z Maciem bylo inaczej i od poczatku milo mnie zaskakiwal.
Przyklad z brzegu. Mamy mase otwartych okienek, ale ktore jest tym czego szukamy?
Wciskamy F9 (albo klikamy myszka) i mamy wszystkei okna zeskalwoane tak aby zmiescily sie na ekranie.
System pracuje stabilnie i mam wszystkie programy jakie potrzebuje.
Nie mam tez potrzeby przelaczania sie do Windowsa - poza jednym: musze sprawdzic jak pod IE dziala strona (ale do tego uzywam WMVarea).

Majac mozlwiosc porownania Visty i Mac OSa musze przyznac, ze Vista to poprostu graficzna kalka wielu elementow Mac OSa - ale pod innym szyldem.
Szkoda tylko, ze MS uparcie twierdzi, ze wynazl to sam - najwyrazniej przez 5 lat sztab developerow MSa opierdalal sie skoro nic sami nie mogli wymyslec.
Ale przeciez to samo bylo ze slawetna czcionka SegoUI, ktora ponoc byla przez 3 lata opracowywana przez MS, a rozni sie tylko dwoma dluzszymi pociagnieciami ogonkow od innej czcionki, ktora stworzono duzo duzo wczesniej.

Mnie jako uzytkownika Maca szczerze mowiac juz malo to obchodzi. Mam system, ktory mi sie pdoba i ktory dziala tak jak ja chce. Mniej swiadomi uzytkownicy Windowsa beda pewnie zachwyceni "nowymi" mozliwosciami Widnowsa i coz poradzic na to, ze beda przeswiadczeni, ze to MS ma takei pomysly.
W krotce wychodzi Leopard, z nowym systemem plikow (z wielu komentarzy expertow mozna przeczytac, ze jest to najbardziej zaawansowany system plikow jaki dotej pory udalo sie stworzyc), nowymi mozliwosciami chociazby w zakresie backupu danych - co laczy sie takze z wprowadzeniem nowego systemu plikow, bedzie wiele nowych bajerow (funckjonalnych), chodza takze sluchy, ze wynajeto kilku specjalistow od graifcznego interfejsu, wiec moze i w tym beda pewne zmiany.
A Windows nadal bedzie systemem o kilka krokow do tylu.

Chociaz mocno dopinguje zespol pracujacy nad Singularity ale boje sie, ze w momencie wyjscia spod MS Lab, dzial realziatorski spieprzy cala idee i stworza kolejnego molocha :/

http://www.macminute.com/images/db/tiger2 winksmiley.jpg
Cysiaczek
Cytat
Z ciekawosci zainstalwoalem nawet XGL i coz... mialem nieodparta ochote puszczenia belta podczas przesuwania okien. Kompletnie nie rozumiem po co mi taki ficzer. I choc ladnie sie to prezentuje to dla mnei ejst to tylko wodotryskiem, ktore nie ma uzasadnienia funkcjonalnego.

Uroki XGL'a odkrywasz po dłuższym z nim przebywaniu. Owszem - żelkowe okna mogą denerwować (mnie nie), ale cube (sześcian pulpitów) + kompozycje okien to genialna sprawa. Kompozycje okien to właśnie to samo, co F9 na Macu. Dodatkowo możesz zażyczyć sobie pokazania pomniejszonych okien z aktualnego pulpitu, albo ze wszystkich pulpitów
Możliwości XGL'a/AGLX są spore i tylko od Ciebie zależy ile czasu poświęcisz na ich odkrywanie : )

Pozdrawiam.
vip3r
Vista to dobry widows. Co bedziecie mowic dla mnie sie to nie zmieni!
Seth
W takim razie za malo przy nim posiedzialem winksmiley.jpg
Co do szescianu to po czesci sie zgodze ale po 2ch dniach pracy z tym troche mi to przeszkadzalo :/ - wolal bym cos bardziej suptelnego, cos co mniej mi meczy oczy (w Mac OS tez jest efekt szescianu ale podczas przelaczania sie miedzy loginami winksmiley.jpg)
vip3r
Widocznie malo siedziales. Moj kolega ma juz i bylem u niego i super jest. Lepszy od XP.
Seth
@vip3r: dlaczego jest lepszy?
vip3r
Łatwiej sie poslugujesz. Lepsze zabezpieczenie nawet jak nie masz antywirusa. Szybko sie laduje.
Jarod
Cytat(vip3r @ 1.01.2007, 14:40:05 ) *
Łatwiej sie poslugujesz. Lepsze zabezpieczenie nawet jak nie masz antywirusa. Szybko sie laduje.

Sorki ale to przy najmniej dla mnie nie jest wyznacznik tego co lepsze.
1. Linuksem też łatwo się posługuje
2. Czas pokaże. Doświadczenie podpowiada mi, że będzie pełno dziur.
3. Jak każdy odpowiednio skonfigurowany system. Zresztą porównaj viste z innym systemem na tym samym sprzęcie.
Seth
Cytat(vip3r @ 1.01.2007, 16:40:05 ) *

W czym przejawia sie ta latwosc obslugi?

Skoro piszesz, ze widziales go u kolegi to skad wiesz czy jest lepiej zabezpieczony? Jak testowaliscie zabezpieczenia?

Czy to, ze szybko sie laduje oznacza, ze jest lepszy? A co jezeli skonfiguruje Linuxa tak aby uruchamial sie z flasha w ciagu 5 sekund. Czy to oznacza, ze jest lepszy od Visty?

P.S.
Cytat
Widocznie malo siedziales.

To, ze napisalem, ze malo siedzialem tyczy sie Linuxa i XGLa, a nie Visty.
Fuzja
Ja też od niedawna jestem posiadaczem maca i powiem, że jak miałem jeszcze pecetkę na biurku metr od mojego, na którym stał i nadal stoi mac to włączyłem oba systemy i dokladnie sobie sprawdzalem co jak i gdzie dziala.
plusy Mac:
-fajowy dashboardzik
-dużo widgetów na start, np. bardzo fajny słownik na parenaście języków
-MAAAAASA bonusów jak np. fragmenty książek audio czy kilkadziesiąt trailerów filmów, które są teraz aktualnie w kinach
-frontrow(chyba tak to się nazywa) idę sobie pare metrów dalej, siadam na kanapie klik i pojawia się (samo pojawienie się też jest śliczne, to przejście, ach biggrin.gif) menu, wybierasz se co chcesz i oglądasz albo muzyki słuchasz czy nie wiem... oglądasz se chociażby obrazki z kanapy, a cały pilocik jest wielkości pudełka z zapałkami
- dock
- przeglądarka safari smile.gif
- te 3 słodziutkie kółeczka w lewym górnym rogu aplikacji smile.gif

plusy vista:
- to co w xpku
- lepszy wyglad(?)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.