Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Edycja danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pioch
Witam...

Mam nastepujacy problem i nie wiem jak go rozwiazać

od pczątku więc utworzyłem plik rejestracja.php który przesyła dane o userze do bazy danych.
Mam tam pole foto_user które jest ustawione standartowe czyli blank.gif

i teraz mam taki problem, chciałbym dac możliwość danemu uzytkownikowi na edycje foto tzn.
aby uzytkownik mial mozliwość upoadowania dowolnego obrazka ( ograniczenie wielkości i rozmiaru ) i aby nazwa obrazka sie zapisała w bazie danych...

Czy jest możliwe takie coś wykonać ?
vip3r
Wszystko prawie jest możliwe. Proponuje kupic ksiazke lub napisac samemu. A jak nie umiesz to popros kogos i Ci pomoze ktos.

Najlepiej kup ksiazke flash lub php
pioch
licze na pomoc kogoś to miał z tym do czynienia lub poprostu bedzie miał ochote pomóż...

ps. ksiazke mam ucze sie pomału i najmniejsza rzecz jaka zrobie sam to bardzo cieszy smile.gif)
vip3r
Napisz do mnie na gg: 1581999. Pogadamy o tym.
skowron-line
Cytat(vip3r @ 1.01.2007, 12:36:13 ) *
Wszystko prawie jest możliwe. Proponuje kupic ksiazke lub napisac samemu. A jak nie umiesz to popros kogos i Ci pomoze ktos.

Najlepiej kup ksiazke flash lub php

yyyyy>?? a jaki to mialo zwiazek z pytaniem pioch-a?

mozesz zrobic tak
jak bedziesz uplodowal fotke to zmien jej nazwe na taka jak uzytkownik a potem jak bedzie sobie koleszka chcial zmienic to znow zmien jej nazwe a ona nadpisze poprzednia a bazy nie bedziesz musial dotykac biggrin.gif ale to tylko jeden ze sposobow
pioch
skowron-line to jak zrobie tak jak ty mówisz za pomocą formularza to w jaki sposob odczytam ( wyswietle ) w informacji o użytkowniku fotke ?

mozesz napisac jakiś przykład...
vip3r
Cytat(pioch @ 1.01.2007, 12:31:10 ) *
Czy jest możliwe takie coś wykonać ?

skowron-line Zapytal sie tu. Czytaj dokladniej posty, a nie zwracasz uwagi.
Dandelion
skowron zapewne mial na mysli "do czego jest tutaj potrzebny flash winksmiley.jpg"
pioch
Dandelion ale to tez nie na temat , z tego problemu zrobił się OFF hihi
skowron-line
Cytat(pioch @ 1.01.2007, 15:40:38 ) *
skowron-line to jak zrobie tak jak ty mówisz za pomocą formularza to w jaki sposob odczytam ( wyswietle ) w informacji o użytkowniku fotke ?

mozesz napisac jakiś przykład...

dane normalnie z bazy bedziesz pobieral i sciezke dostepu do fotki bedziesz mial w bazie chodzilo mi o to ze przy edycji danych nie bedziesz musial znow w bazie mieszac
ale to slaby pomysl bo nie uwzglednilem w nic ze fotka moze miec inne rozszezenie

Kod
skowron-line Zapytal sie tu. Czytaj dokladniej posty, a nie zwracasz uwagi.

questionmark.gif
pioch
a moze ktoś juz miał z takim przykładem do czynienia, lub potrafi zrobić taki efekt w inny sposób

prosiłbym o przykład...
bobo168
Wystarczy przeciesz zrobic tak:
Przy rejestracji użytkownik zapisuje sie tam do jakie tabeli w której między innymi jest kolumna obrazek i jeśli user nic nie wybierze to jej wartośc to brak.gif (czy jak tam chcesz). A potem jak ktos bedzie chciał sobie dodac zdj. juz po rejestracji to robisz formularz uploadujący i jeszcze zakładam że user musi byc zalogowany a więc pobierasz przy logowaniu usera jego nazwe do sesji . I potem robisz takie zapytanie:
  1. <?php
  2. UPDATE nazwa_tabeli_z_userami SET zdjecie = '$_POST[zdj] ' WHERE = nazwa = '$_SESSION[nazwa]' ; // Gdzie $_POST[zdj] to nazwa uploadowanego zdjecia którą sobie generujesz za pomocą skryptu uploadu a $_SESSION[nazwa] to nazwa zalogowanego usera.
  3. ?>

Jeśli nie wiesz jak robic sessje i jak uplodowac na serwer to jeszcze sie doucz... smile.gif
Mam nadzieje że pomogłem tongue.gif
pioch
  1. <?php
  2. if ($opcja=="zmien" and $_SESSION["zalogowany"]=="tak") {
  3.  
  4.  if ($baza = mysql_connect($mysql_host, $mysql_login, $mysql_haslo)) {
  5. if (mysql_select_db($mysql_baza)) {
  6. $wynik = mysql_query("UPDATE $mysql_tabela
  7. SET foto_user = '$_POST[plik]' WHERE login='{$_SESSION["login"]}'");
  8. } else echo "Nie można połączyć $się z bazą";
  9. mysql_close($baza);
  10. } else echo "Nie można połączyć się z serwerem MySQL";
  11. if ($wynik) {
  12. echo "Dane zostały zmienione";
  13. $_SESSION["foto_user"]=$foto_user;
  14. }
  15. } else echo "Dane nie zostały zmienione!";
  16.  
  17. echo <<<KONIEC
  18.  
  19. <form enctype="multipart/form-data" action="zamiana_fotki.php" method="POST">
  20. <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="50000" />
  21. <input name="plik" type="file" />
  22. <input type="submit" value="Wyślij plik" />
  23. </form>
  24. </div>
  25.  
  26. KONIEC;
  27.  
  28. $plik_tmp = $_FILES['plik']['tmp_name'];
  29. $plik_nazwa = $_FILES['plik']['name'];
  30. $plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size'];
  31.  
  32. if(is_uploaded_file($plik_tmp)) {
  33.  move_uploaded_file($plik_tmp, "upload/$plik_nazwa");
  34. echo "Plik: <strong>$plik_nazwa</strong> o rozmiarze 
  35. <strong>$plik_rozmiar bajtów</strong> został przesłany na serwer!";
  36. }
  37.  
  38.  
  39. ?>

dlaczego nie działa, nie zmieniaja się dane....

dodam ze pliki zostaja przesyłane na serwer, natomiast coś zepsułem z zapytaniem , vbo nie zmienia sie nic w bazie danych....

prosze o pomoc, z góry dzieki
E -dd
W dziale Klasy, funkcje, algorytmy (czy cos w tym stylu) masz gotowe (chyba 2) klasy do obsługi uploadu plików, może z nimi Ci będzie łatwiej smile.gif
pioch
ale nie potrafie z tymi klasami wogóle ruszyć.....

poporosze o przykład
skowron-line
daj sobie
  1. <?php
  2. echo $wynik
  3. ?>

i
  1. <?php
  2. ?>

i zobacz co jest nie tak w zapytaniu
pioch
nie ma żadnego błedu....

plik londuje na serwerze, ale niestety nie zmienia w bazie nazwy obrazka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.