Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html/css] Podstrony przy uzyciu <div>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Mam pytanko odnosnie tworzenia podstron za pomoca div-wów. Przykladowo jesli mam strone oparta na div-ach i powiedzmy mam jednego div-a z menu po lewej stronie na jakiejs warstwie i nastepnego div-a na kolejnej warstwie w ktorym chce wyswietlac jakies informacje zalezne od tego co klikne w menu. Zawsze to robilem na zasadzie iframe z jakas nazwa i do niego wrzucelem podstrony zrobione na zasadzie plikow *.html. Jak to sie robi na div-ach? Nadaje mu jakas nazwe i w odnosnikach pisze target="nazwa div-a"? I jesli te podstrony beda mialy tlo przezroczyste to czy tekst z podspodu gdy juz klikne na ktorys z koleji link bedzie tez widoczny, tzn. czy nie bedzie sie czasem nakladal? Mam nadzieje, ze nie zamotalem sie w tym zapytaniu;) Prosze o jakas podpowiedz i z gory dzieki, Pozdrawiam, Lukasz.
skowron-line
w divie w ktorym maja sie otwierac podstrony wstaw
  1. <?php
  2. $page = (isset($_GET['page']) ? $_GET['page'] : "");
  3. $name = "$page.php";
  4. if(file_exists(basename($name))){
  5. include($name);
  6. }else{
  7. echo'strona o podanym adresie nie istenieje';
  8. }
  9. ?>

a linki maja wygladac
  1. <a href="?page=plik_strony"

tylko bez rozszerzenia w linkach czyli nie np linki.php tylko linki
stepien86
A ja mam pytanie? Ten sposób działa jezeli wszystkie pliki sa w tym samym katalogu...A jak zmienic kod by podstrony byly w podkatalogu np "podstrony" questionmark.gif

Zmieniałem $name = "$page.php"; ale nic mi to nie dało :/

Bardzo prosze o pomoc;
z góry dziekuje
proton
  1. $name = "/podstrony/".$page.".php";
stepien86
niestety nie działa.....zwraca wartosc po else

czyli echo podana strona nie istnieje :/

dodam, ze gdy podkatalog jest posty wyrzuca mi bład Warning: main(podstrona/aktualnosci.php): failed to open stream: No such file or directory

lecz gdy dodam plik np historia.php do podkatalogu podstrona zwraca mi wartosc po else :/
user767
  1. <?php
  2. $url = "/../katalognaserwie/";
  3. $baza = "/../katalognaserwie/admin/database.php";
  4. $url2 = "../../katalognaserwie";
  5. ?>

albo $url lub $url 2.

pzdr
hubson87
Witam, użyłem takiej konstrukcji i wszystko działa ok ale problem pojaiwa się kiedy próbuje przeładować daną stronę. Tzn mam skypt php wyswietlajacy elementy z bazy danych i teraz chce je posortowac wg. nagłówków tabeli

w pliku index.php

1. <a href="?page=klient">Klienci</a>

natomiast w pliku klient.php

1. <a href=$PHP_SELF?order=nazwa>Nazwa</a>

Chciałbym żeby po naciśnięciu nagłówka tabeli strona się przeładowała z posortowanymi kolumnami. W praktyce jest tak, że strona nie jest odnajdywana.
Co trzeba wstawić zamiast a href=$PHP_SELF?order=nazwa, żeby podstrona przeładowała się w obrębie tego samego div'a
user767
admin.php?order=$zmienna

i get
SeA
Witam! Mam taki sam problem co kolega "hubson87", a mianowicie jak potworze z linka podstronę i na niej znajduje się link do kolejnej to nie działa pojawia się komunikat "strona o podanym adresie nie istenieje"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.