Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql_data_seek() dla mysql_fetch_array() ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Alek
Pytanie moze banalne, moze mam dzis zacme i nie potrafie znalezc w archiwach i na google, ale:
Czy istnieje odpowiednik mysql_data_seek() dla wyniku pobieranego przez mysql_fetch_array() ?
Chodzi o to zeby ponownie wykorzystac wynik poprzedniego zapytania a nie "meczyc" winksmiley.jpg baze pytaniem o to samo jeszcze raz.

pozdrawiam
Alek
scanner
ADOdb i cachowanie wyników?
uboottd
Moment, przeciez mysql_fetch_(array,object,row,assoc)
pobieraja wiersz, a mysql_data_seek przesuwa wiersze nie pytajac kto je pobiera. Wiec czemu nie mialaby dzialac dla ktorejs ztych funkcji wlasnie mysql_data_seek ?
Alek
Na www.php.net w manualu przeczytalem ze mysql_data_seek() dziala w przypadku pobierania przez mysql_fetch_row().
Probowalem tej f-cji na tab. mysql_fetch_array() ale mi nie dzialalo. Byc moze wiaze sie to z roznym pobieraniem z wyniku zapytania (tab. asocjacyjne / tab. indexowane numerycznie), sam nie wiem.

pozdrawiam
Alek
uboottd
mysql_fetch_row jest jako przyklad jedynie, zauwaz ze w komentarzach masz tez przyklad dla mysql_fetch_object.

Po zatym:
[php:1:98c55e9542]
mysql_connect("","root","");
mysql_select_db("test");

$res = mysql_query("select * from a");

print_r(mysql_fetch_row($res));

mysql_data_seek($res,0);

print_r(mysql_fetch_object($res));

mysql_data_seek($res,0);

print_r(mysql_fetch_array($res));

mysql_data_seek($res,0);

print_r(mysql_fetch_assoc($res));
[/php:1:98c55e9542]

zwraca informacje na cztery sposoby jednego i tego samego wiersza. Poszukaj, moze gdziec cos zle przekazujesz ?
Alek
faktycznie, to byla wina mojej dzisiejszej zacmy :oops:

dzieki za pomoc

pozdrawiam
Alek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.