Posty o podobnej tematyce pojawiały się już na forum ale nie wyjaśniły mi jak mam to zrobić, a chodzi o:
Mam Krasnala pod Winem, cała rzecz rozchodzi sie o MySql'a. Chodzi o to że w bazie mam dane (string), które rozpoczynają sie od polskich znaków. Podobny problem jest opisany w poście http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=116 i jest też tam zawarta odpowiedź ale nie potrafie jej zastosować w Krasnalu.
Jest tam post dragossani z dn. 08:50 25-06-2002 w którym pisze:
Cytat
Znajdź u siebie plik my.cnf (u mnie jest w /etc/ ale u Ciebie niekoniecznie) i znajdź sekcję [mysqld]. Musi się tam znaleźć następujący zapis:
Cytat:
default-character-set = latin2
language = polish
Z moich doświadczeń wynika, że pomaga na wszelkie problemy z językiem w MySql, z sortowaniem włącznie.
Tylko nie zapomnij zmusić serwer do odświeżenia konfiguracji.
Cytat:
default-character-set = latin2
language = polish
Z moich doświadczeń wynika, że pomaga na wszelkie problemy z językiem w MySql, z sortowaniem włącznie.
Tylko nie zapomnij zmusić serwer do odświeżenia konfiguracji.
Ja u siebie w katalogu c:/usr/mysql znalazłem 4 pliki *.cnf : my-small.cnf , my-medium.cnf , my-large.cnf i my-huge.cnf i w żandym z nich nie ma linii z default-character-set. Owszem można zawsze ją dopisać w sekcji [mysqld] , ale który z plików *.cnf przekopiować do c:/ a pozatym czy ten plik ma wszystkie ustawienia poprawne i jak to sprawdzić.
Czy ktoś może mi podać jak zastosować w praktyce post dragossani w Krasnalu oraz skąd wziąć poprawnie skonfigurowany plik my.cnf gdzie będzie linia z default-character-set ( standardowa ustawione jest na latin1 ) aby działał pod Krasnalem.
Drugą sprawą jest to, że zamierzam wrzucić strone na serwer(hosting) - jak sprawdzić jakie kodowanie ma ustawiony mysql ( czy latin1 czy latin2 lub inny) , chodzi o to że u mnie lokalnie wszystko będzie OK a jak przeniose strone na serwer, żeby nie okazało się że nie sortuje tak u mnie.
Za wszystkie odpowiedzi z góry serdeczne THX.