Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wysyłanie e-maila o podanej godzinie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PaKoS
Witam.
Czy jest możliwość napisania skryptu który będzie wysyłał e-mail o podanej przez nas godzinie w przyszłości?
Czy jedyną do tego drogą jest użycie Cron-a?

pozdrawiam.
My4tic
Cron - uruchamiasz co godzinę, pobierasz aktualną godzinę, wybierasz rekordy z bazy, które mają być wysłane o tej godzinie, wysyłasz.

...innego rozwiązania nie znam.
PaKoS
No tak... chodzi mi o to że jak np. user ustawi że jakiś konkretny e-mail ma być wysłany o 13:38:51...
to tak się chyba w php nie da... dry.gif
sticker
Cytat(PaKoS @ 28.01.2007, 14:47:38 ) *
No tak... chodzi mi o to że jak np. user ustawi że jakiś konkretny e-mail ma być wysłany o 13:38:51...

możesz to zrobi mały trickiem , tylko że musisz mieć pewność że ktoś odwiedza twoją stronkę np raz na 20 minut Otóż przy odpaleniu indexu możesz sprawdzać czy sa maila do wysłania jeżeli są to je wyslij jezeli nie to nic nie rób.. ale jak ci userzy nie wejda na stronke to nic z tego nie bedzie smile.gif

ewentualnie kron co 10 minut na przykład bedzie sie odpalał i wywoływał taki skrypcik co bedzie robił to co index smile.gif
My4tic
Cytat(PaKoS @ 28.01.2007, 14:47:38 ) *

Nie da się, a pomysł z sprawdzaniem przy każdym wywołaniu strony czy wysyłać maile jest moim zdaniem dość słaby. Lepiej wysyłać maile o pełnych godzinach niż niepotrzebnie obciążać serwer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.