Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: blokowanie logowanie po 5 probach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
stefan.1984
Witam.

Tak ja w temacie, chciabym zrobic blokowanie logowania po 5-ciu nieudanych probach, tak jak to jest na niektorych forach np: VBiulletin, w jaki sposob ten mechanizm dziala?
kwiateusz
po prostu sprawdzając dane jesli sie nie zgadzaja zapisuje do bazy ze bylo nieudane logowanie i sprawdza jesli liczba nieudanych logowań jest równa 5 to nie pozwala logować sie...
borec
Cytat(kwiateusz @ 28.01.2007, 17:58:59 ) *
po prostu sprawdzając dane jesli sie nie zgadzaja zapisuje do bazy ze bylo nieudane logowanie i sprawdza jesli liczba nieudanych logowań jest równa 5 to nie pozwala logować sie...

Po co od razu do bazy? Wystarczy w sesji zapisać.
stefan.1984
a jak mozna w sesji to zapisac?
Statozor
  1. <?php
  2. $_SESSION['nieudane']++;
  3. ?>
BORG
Ale w bazie danych jest lepiej... Sesja wygasnie, albo mozna uzyc innej przegladarki, w bazie danych zawsze bedzie zapisane. Potem dodasz tylko skrypt ktory codziennie zerowal by ten licznik.
stefan.1984
ok, ale dokladnie to chodzi mi o to jak zaimplementowac czas aby zbanowac goscia na 15 minut ?
kwiateusz
po 5 złym logowaniu dodajesz wpis do bazy z data ostatniego złego logowania a nastepnie przy kazdej kolejnym logowaniu sprawdzasz czy minelo 15 jak tak to zerujesz date i ilosc blednych logowan jak nie to wywalasz komunikat ze zablokowane kotno. Przynajmniej ja to tak widze
stefan.1984
zalezy mi na tym abo to zrobic na sesjach, na scisle jak nie "pdolam" to zrobie to w bazie :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.