1 - mam taki kawałek kodu
<?php $db = Zend::registry('db'); $sql='CALL loginUser (:login, :password)'; $stmt = $db->prepare($sql); $stmt->bindValue(':login', $param[0]); $stmt->bindValue(':pass', $param[1]); $stmt->execute(); $row = $stmt->fetch(); ?>
i nie działa właściwie tj nie wiąże parametrów w zapytaniu ze zmiennymi - co prawda obszedłem to w ten sposób
<?php $sql='CALL loginUser ('.$param[0].', '.$param[0].')'; ?>
i działa - ale bindValue może się przydać - i jak zrobić aby działało
2 - sesje w Zend Framework
zrobiłem tak w pliku index.php
<?php Zend::loadClass('Zend_Session'); Zend_Session_Core::start(); $loginSession = new Zend_Session('login'); ?>
w innym pliku robię coś takiego - fragment kodu - w zamyśle moim ma to podstawiać do zmiennej info, że logowanie się odbyło i ok podstawia, ale przy odświerzeniu strony i tak zachowuje się jak gdyby logowania nie było - i też nie wiem o co chodzi
<?php if($row['ua']==1) $loginSession ->logged = true; else $loginSession ->numberOfPageRequests++; } } if($loginSession -> logged) ?>
moje związki z ZF są raczej mizerne - a to wszystko są przykłady z manuala ZF - i jakoś nie wiem o co chodzi, że mi nie działają
ps. tak na zakończenie - jak za pomocą ZF obsłużyc przekierowania np jest kod:
<?php try{ } catch(Exception $e){ } ?>
i gdyby coś było nie tak z dispachem - to żeby przekierowywało na stronę jakąś - błędu np