simon111
7.02.2007, 09:12:39
Witam
Mam małe pytanko, nigdy niezajmowałem się tą dziedziną od strony kuchni , ale do rzeczy. Jakie istnieją możliwości składania zamówień przez witrynę internetową. Załóżmy, że mamy jakieś towary na stronie, klient wrzuca je do koszyka i co dalej. Czy z tego koszyka tworzona jest lista produktów, które klient chciałby zamówić i jest ona wysyłana drogą mailową do sprzedawcy, czy działa to jeszcze w inny sposób. Bo przecież cały system zamówień opiera się na wysyłaniu maili do sprzedawcy - przynajmniej inny sposób do głowy mi nie przychodzi?
Proszą o rady i sugestie w tym temacie.
Z góry dziękuję Szymon.
Cytat(simon111 @ 7.02.2007, 09:12:39 )

Jakie istnieją możliwości składania zamówień przez witrynę internetową.
Powiadomienie mailem to najpopularniejsze rozwiązanie. Może być samo może iść też na przykład w parze z powiadomieniem przez SMS.
Zamówienia mogę też być zapisywane do bazy nie tylko w celu historii, ale też w celu pobrania informacji o nich przez jakiegoś dyspozytora.
simon111
7.02.2007, 09:47:07
A czy można takie zamówienia robić inną drogą. No bo przecież w jaki sposób odrazu po złożeniu zamówienia (lub po przyjęciu towaru na magazyn) jest zapisywany stan, cena itp. na witrynie. Czy są one sprzężone z jakimiś programami online, na których to właśnie bezpośrednio uaktualnia się stany, ceny i wystawia faktury?
Szymon.
Cienki1980
7.02.2007, 09:50:25
Wystarczy, że strona internetowa jest takim programem on-line. Klient zamawiający produkty w sklepie widzi tylko część tego programu. Osoba siedząca po drugiej stronie ma dostęp do tabel magazynowych, w których podana jest aktualna ilość towaru, jego ceny, zapotrzebowanie na nie. Jest tam cały system zarządzania klientem, jego zamówieniami, wysyłkami ( czyli zmiana stanu zamówienia ze względu na to co się z nim teraz dzieje ( czeka na płatność, pakowane, wysłane )).
simon111
7.02.2007, 11:36:07
Dzięki Cienki1980 i mike_mech za odpowiedź. Teraz już wiem jak to działa
Przesyłam pozdrowienia, trzymajcie się narka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.