Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokowanie IP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
primo
Witam,

na swojej stronie zdarzył mi się użytkownik, który dokonuje mi chamskich wpisów w księdze. Nie będę z debilem polemizować, bo szkoda czasu. W tym celu zablokowałem jego IP. Prosty skrypt:

1. <?php
  2. function checkIP($ip)
  3. {
  4. $arr = array(
  5. "83.8.16.124", "83.27.207.3", "81.168.201.107"
  6. );
  7. foreach($arr as $ban){
  8. if($ip == $ban) return false;
  9. }
  10. return true;
  11. }
  12.  
  13. if(!checkIP($_SERVER['REMOTE_ADDR'])){
  14. echo('<HTML><HEAD>');
  15. echo('<H2 align="center">Przykro mi, ale Twój adres IP został zablokowany, ponieważ dokonywałeś obraźl
    iwych wpisów w księdze gości. </H2>'
    );
  16. echo('<H2 align="center">pozdrawiam - primo :) </H2>');
  17. echo('</HEAD><BODY></BODY></HTML>');
  18. }
  19. else{
  20. treść strony
  21. }
  22. ?>

Jednak gówno przeskoczyło jakoś to zabezpieczenie i stąd pytanie, czy jeśli ma on zmienne IP to mogę go jakoś zablokować questionmark.gif Forum IPB na którym również dokonał wpisu ma możliwość analizowania topiców po zadanym IP i z tego IP znalazło mi 5 postów (2 tego dowcipnisia i 3 innych użytkowników z tej samej miejscowości).
Weźcie coś doradźcie, bo psuje mi taki smark sporo krwi.
strife
Spróbuj zablokować ip z jakiegoś zakresu, np. 192.168.*, na forum jest Temat: Banowanie z maskami i , może on Ci pomoże. Jeśli koleś jest uparty i cfany to na dobrą sprawę się go nie pozbędziesz i będziesz musiał czekać kiedy mu się to znudzi. :/
kwiateusz
po ip sadzac to neo... wiec ze zmiennym ip to walka z wiatrakami moze spróbuj ciacho mu ustawiać licząc ze sie skapnie smile.gif
primo
A może macie pomysł jak wykonać coś takiego:

"Jest jeszcze jeden sposób, może mniej brutalny ale jednak utrudniający życie wszystkim użytkownikom. Można np. umożliwić dokonanie wpisu tylko po podaniu mejla i wtedy na mejla wysyłany jest kod który trzeba wpisać w jakieś tam pole i dzięki temu można dokonać wpisu do księgi.. "

To już dla mnie trochę wyższa szkoła jazdy, może jakieś rady, jak się za to zabrać questionmark.gif

A określenie nr MAC i jego zablokowanie questionmark.gif Wchodzi to w grę questionmark.gif Czy jest to do zrobienia questionmark.gif
wipo
MACA bezpośrednio z php nie zablokujesz - musiałbyś użyć poleceń systemowych
Co do maila jest to wykonalne - ale w tym momencie jaką masz pewność że dany użytkownik nie zaloży za każdym razem nowego maila - a darmowych adresów jest sporo. Dodatkowo dzięki temu może zaspamować sporą ilość skrzynek i w tym momencie to ty możesz mieć nieprzyjemności.
athabus
Ja bym skłaniał się ku temu co mówi Kwiateusz - wyślij klientowi ciastko, którego obecność będziesz sprawdzał. Jeśli to jakieś dziecko neostrady to w zupełności wystarczy.

Ja dodatkowo bym go jeszcze trochę postraszył - np. w razie gdybyś wyłapał go przy następnej próbie wpisu do księgi, przekieruj go na stronę z jakimś ładnym paskiem postępu i napisem - > Trwa namierzanie czy wykryto nielegalną działalność i zgłoszoną ją policji czy coś takiego... Pewnie się po czymś takim odczepi.
Turgon
@athabus: To działa psychologicznie. Z resztą ja dałbym podawanie maila, na który wysyłany jest link aktywujący post. Wtedy blokujesz maile delikwenta i po robocie ;]
kukix
Wiem, ze można coś takiego zrobić... ale nie wiem jak to technicznie zrealizowac...

Kiedyś jak istniała strona www.arena.pl był tam dział ze zdjęciami... no i byla tam blokada, że dziennie można otworzyc 30 galerii (auta oczywiście).. po przekroczeniu tych 30 przegladniętych galerii.. można bylo ogladac dziennie jedną galerie... tak się zlożylo, że formatowalem kompa... a to i tak nie pomogło dalej wykrywali, że odwiedzalem ta stone i tylko jedną dziennie mogłem widziec... później już zablokowali i kazali placić, bo wyczerpalem limit... dry.gif

Pozatym gdzieś kiedyś obilo mi sie o uszy, że jest coś takiego jak host, który zawsze jest taki sam... cool.gif
wipo
Host to jest to prostu przypisana nazwa do adresu ip.
Pytanie czy masz stałe IP czy zmienne. Jak masz stałe to sam sobie dałeś odpowiedź.
Jak zmienne to możesz blokować po ip ale to w cale dużo Ci nie da ponieważ zablokujesz przy okazji innych a jedna osoba może mieć szczeście i nigdy nie zostać zablokowana.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.