Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozkład jazdy PKS - co chcielibyście w nim znaleźć?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
siemakuba
Witajcie,
większość z was z pewnością korzystała z rozkładu jazdy PKS (chodzi o rozkład danego przewoźnika, a nie rozkład ogólny - np. PKS Kraków czy PKS Warszawa). Z pewnością za każdym razem myśleliście sobie - "Kurcze, coś w tym rozkładzie jest niedobrze, fajnie by było żeby było to zrobione inaczej".

No i tu pojawia się moje pytanie:

Idealny rozkład jazdy PKS - jak powinien wyglądać? Co chcielibyście w nim widzieć? Jaką funkcjonalność powinien oferować?

Pytanie dodatkowe - czy wydaje wam się dobrym pomysłem użycie w takim rozkładzie mikroformatu hCalendar? A może bezpośredniego eksportu wybranego połączenia do formatu iCalendar?

Dzięki za opinie,
pozdr.
sztosz
Możliwość wyboru, skąd dokąd i kiedy, coś ala rozkład jazdy PKP, + JASNO OKREŚLONE informacje że ten autobus jeździ codziennie, ale nie w święta. Przesiadki jeżeli takie istnieją. Możliwość wydruku rozkładu w przystępnej formie z możliwością wyboru np. dwóch (lub więcej) miast. Przyklad: Wrocław i Wałbrzych, rozkład na którym są wszystkie autobusy od rana do wieczora wyjeżdżające z Wałbrzycha do Wrocka i z Wrocka do Wałbrzycha + te jasne określenie smile.gif
Speedy
Jedną z rzeczy, która mnie bardzo denerwuje, jest nieudolnie przygotowana legenda i brak interaktywności. Rozumiem, że na przystankowej tabliczce mogą sobie być symbole i pod godzinami wypisana legenda oraz ich wyjaśnienie, ale na stronie internetowej przeraźliwie irytuje mnie, gdy patrzę na rozkład jazdy w tabelce, widzę przy nim jakiś symbol i muszę przesuwać stronę na sam dół, żeby przeczytać legendę. Następnie patrzę na inną godzinę odjazdu, a tam jest jeszcze inny symbol i znowu przesuwam stronę na sam dół, a potem do góry... Można się wściec. Legenda może sobie być, lecz po kliknięciu na wybraną godzinę, powinny się wyświetlić wszystkie informacje dotyczące wybranego kursu. Ponadto powinna być możliwość odpowiedniej filtracji danych w zależności od ustalonych przez użytkownika kryteriów (np. wyświetlenie wszystkich autobusów, które jeżdżą w poniedziałek lub wyświetlenie wszystkich autobusów, które jeżdżą do Krakowa w niedzielę itp.).

Pozdrawiam.
siemakuba
Speedy - masz zupełną rację co do legendy - w takiej formie jak spotykana na większości rozkładów jest nie do przyjęcia. Masz jakiś pomysł (może widziałeś gdzieś) na inną organizację informacji o kursach?

Wydaje mi się że pełna informacja przy każdym kursie też nie jest najbardziej trafionym pomysłem. Biorąc pierwszy lepszy kurs PKS:

źródło: rozkład jazdy PKS Bydgoszcz

---
Bydgoszcz -> Brodnica -- 19:10 11 U n V
---

Informacja skrócona, aczkolwiek żeby rozszyfrować potrzebujemy przewinąć się na dół do legendy.
Gdybyśmy jednak chcieli zrobić pełny zapis, wyjdzie tak:

---
Bydgoszcz -> Brodnica -- 19:10
* kurs pospieszny (kolor),
* stanowisko 11 (11 kursywą),
* nie kursuje 25.XII, 1.I, i 1 dzień Wielkiej Nocy (U),
* nie kursuje 24,31.12; Wlk. Sobota (n),
* kurs przyspieszony (V)
---

I teraz mnożąc to przez ilość kierunków odjazdu mnożonych przez ilość kursów dziennie w posczególnych kierunkach...
Więc co?
Tooltip rozbudowany - nie każdy się zorientuje.
Może "box" z legendą "wiszący" zawsze obok rozkładu (scrollujemy rozkład, box pozostaje na miejscu)?

pozdr.
tiraeth
Jeżeli dobrze rozplanujesz tooltip'a (ew. inny box) to może być całkiem przyjemnie.
Speedy
Cytat
Speedy - masz zupełną rację co do legendy - w takiej formie jak spotykana na większości rozkładów jest nie do przyjęcia. Masz jakiś pomysł (może widziałeś gdzieś) na inną organizację informacji o kursach?

Nie widziałem nigdy rozkładu jazdy PKS w internecie, który mógłbym uznać za dobrze przygotowany. Wydaje mi się, że rozwiązaniem tego problemu może być tooltip wspomniany przez przedmówcę tudzież jakieś małe okienko pojawiające się po kliknięciu lub najechaniu kursorem. Można też spróbować rozplanować rozkład w taki sposób, żeby tabelkę godzin odjazdów można było przewijać w jednym divie, a w innym divie znajdującym się obok, wyświetlała się informacja o kursie autobusu, na który najechało się kursorem. Ważne, żeby wszystko było wygodne w obsłudze.
mokry
Może by użyć do legendy overlib i w nim umieścić legendę i oznaczenia?
Wtedy wystarczy, że najedziesz kursorem na godzinę i masz wszystko jasne...

Jeszcze jedna ważna sprawa... Rozkład taki musiałby być przygotowany również dla osób niewidomych... O nich tak często zapominamy a w układzie tabel, które to zawsze towarzyszą rozkładom... Trudno im odczytać bezbłędnie...
siemakuba
Cytat(mokry @ 10.02.2007, 01:46:08 ) *
Może by użyć do legendy overlib i w nim umieścić legendę i oznaczenia?
Wtedy wystarczy, że najedziesz kursorem na godzinę i masz wszystko jasne...

Nie jestem przekonany do taki rozwiązań. Wolałbym zbudować wszystko tak, żeby było przejrzyście ale bez rzeczy typu Overlib. Wydaje mi się to średnio user-friendly.

Cytat(mokry @ 10.02.2007, 01:46:08 ) *
Jeszcze jedna ważna sprawa... Rozkład taki musiałby być przygotowany również dla osób niewidomych... O nich tak często zapominamy a w układzie tabel, które to zawsze towarzyszą rozkładom... Trudno im odczytać bezbłędnie...

Bardzo dobra uwaga. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem (sugestię, że tabele kiepsko są czytane przez screen readery) ale na 99% jestem przekonany że da się zbudować tabelę tak, żeby została odczytana jak należy.

dzięki,
pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.