Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][MySQL] Jest sens tworzenia tabeli dla jednego specjalnego użytkownika..?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
peksiarz
Mam przykładowo taki fragment skryptu skopiowany z pliku index.php:
  1. <?php
  2. (...)
  3. echo "<a href='index.php?action=form_wyszukaj'>Szukaj <br></a>";
  4. echo "<a href='index.php?action=form_pokaz_k'>Edytuj kurs <br></a>";
  5.  
  6.  
  7. if(isSet($_SESSION['Przywileje']['Administrator']))
  8. {
  9. echo "<br><hr>ADMINISTRACJA<hr></a>";
  10. echo "<a href='index.php?action=form_dodaj_m'>Dodaj miasto <br></a>";
  11.  echo "<a href='index.php?action=form_dodaj_p'>Dodaj przystanek <br></a>";
  12. echo "<a href='index.php?action=form_dodaj_k1'>Dodaj kurs <br></a>";
  13.  
  14. echo "<a href='index.php?action=form_usun_m'>Zmień/usuń miasto <br></a>";
  15. echo "<a href='index.php?action=form_usun_p'>Zmień/usuń przystanek <br></a>";
  16. echo "<a href='index.php?action=form_usun_k'>Zmień/usuń kurs <br></a>";
  17. }
  18. (..)
  19.  ?>

Zakładam, że:
- użytkownik niezalogowany - każdy który odwiedzi strone, ma dostęp do 'Szukaj' i 'Edytuj kurs'
- użytkownik zalogowany (taki wewnętrzny Administrator) - będzie miał możliwość 'dodawania', 'zmieniania' i 'usuwania' danych z tabel.

Tutaj rodzi sie u mnie pytanie, czy jest sens tworzenia tabeli specjalnie dla tego jednego użytkownika-administratora, czy jest na to jakiś lepszy prostrzy sposób?
skowron-line
dodaj sobie w tabeli uzytkownicy pole uprawnienia i sprawdzaj jakie uzytkownik ma uprawnienia jezeli jest to administrator to wyswietlaj mu opcje umozliwiajace modyfikacjie i usuwanie rekordow
peksiarz
mam już taką tabele:
'user' - login | haslo | przywileje;

chodzi mi o to, że logowanie jako takie jest mi potrzebe tylko do zalogowania w celu wprowadzania danych za pomocą przejrzystych forularzy które stworzyłem, chciałbym żeby to logowanie z poziomu przegądarki www było profesjonalnie bezpieczne
skowron-line
sql injection

bezpieczenstwi skryptow php

poczytaj sobie a napewno znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.