Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyświetlaniem znaków /n i /t
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adamt5
Witam
mam problem z wyswietlaniem białych znaków tabulacji i nowej lini. Po prostu nie dziełają.

przykładowo

echo "napis zawierający złamanie wiersza \n nowa linia";

powinno dać z założenia w przegladarce:

napis zawierający złamanie wiersza
nowa linia

jednak znak /n jest ignorowany i otrzymuję tylko:

napis zawierający złamanie wiersza nowa linia

to samo z /t, o ile ten pierwszy da się jeszcze jakoś zastąpić odpowiednią funkcją to tabulacja bardzo by się przydała?
kossa
Po pierwsze to nie możesz wpisywać w echo \n bo to nie zostanie zinterpretowane a po drugie to do łamania linii służy znacznik <br/> bo \n złamie linię ale w kodzie i to złamanie możesz zobaczyć podglądając źródło strony al nie na stronie, podobnie z tabulacją (przeglądarki ignorują większą ilość spacji).

Łukasz
adamt5
tu się akurat mylisz jak piszemy echo 'coś tam'; to nie da ale jak jest echo "coś /n tam"; to powinno się dać tym bardziej znaki /n /t nie działają także w funkcji print("coś /n tam"); która jest żywcem wyjęta z C i powinna obsługiwać /t i /n bo do tego m.in. została stworzona
mike
No ale dupsko leniwe to można ruszyć do wyszukiwarki. Ten temat jest poruszany do znudzenia co tydzień.

Cytat(adamt5 @ 23.02.2007, 10:27:49 ) *
Witam
mam problem z wyswietlaniem białych znaków tabulacji i nowej lini. Po prostu nie dziełają.

przykładowo

echo "napis zawierający złamanie wiersza \n nowa linia";

powinno dać z założenia w przegladarce:

napis zawierający złamanie wiersza
nowa linia
Kliknij w źródło a będziesz wiedział że działają. I linia się łamie. A to że tego nie widzisz bezpośrednio na stronie to dlatego, że łamanie linii w HTMLu nie dzieje się po \n tylko po .... <br/>

Cytat(adamt5 @ 23.02.2007, 10:27:49 ) *
jednak znak /n jest ignorowany i otrzymuję tylko:

napis zawierający złamanie wiersza nowa linia
Zdecyduj się czy korzystasz z \n, \t, ... czy z /n, /t, ...
To jest delikatna różnica tongue.gif
adamt5
tyle że łąmanie lini nie jest problemem chodzi o tabulację jak niby bez tego się obyć pisząc programy które mają wyświetlać wiele danych końcowych?
że różnica jest to wiem - jezu jaki ty mądry - faktycznie pomyliłem się i co z tego jeśli i tak nadal nie wiem jak rozwiązać kwestię tabów, może zamiast obrażać innych i popisywać się to powiedz czegoś czego nie wiem i co niby z tym print(), czemu on nie działa?
mike
Widzę, że pies pogrzebany w Twoim przypadku jest nie w PHP ale w braku podstawowej wiedzy o HTML.
Nie widzisz tabulatorów bo HTML ich nie wyświetla tak jakbyś chciał. Są wyświetlane jak jedna spacja, pomimo tego, że w źródle widoczne są normalnie.

Cytat(adamt5 @ 23.02.2007, 11:38:46 ) *
(...) może zamiast obrażać innych i popisywać się to powiedz czegoś czego nie wiem (...)
A moim zdaniem to Ty obrażasz użytkowników tego forum nie stosując się do zasad Regulaminu tutaj panującego. Wątkiem tym łamiesz co najmniej dwa postanowienia tego Regulaminu.
Bardzo proszę: zastosuj znacznik <pre> on zachowuje formatowanie.

Cytat(adamt5 @ 23.02.2007, 11:38:46 ) *
(...) i co niby z tym print(), czemu on nie działa?
Jak mądrze zadawać pytania
Jak już mówisz, że coś Ci nie działa to dostarcz informacji, które mogą być pomocne przy rozwiązaniu Twojego problemu.
Jak nie działa? Wywala błąd? Jeśli tak to jaki błąd? Pokaż go? Jeśli nie to czym objawia się to niedziałanie? Może działa tak jak byś nie chciał? W takim wypadku jak byś chciał żeby działało?
Jak używasz sformułowania "nie działa" to dostarcz od razu odpowiedzi na powyższe pytania bo one i tak padną.
adamt5
jeszcze raz funkcja print("wynik: $zmienna1 \t $zmienna2 \t $zmienna3")
powinna dać wynik ze zmiennymi oddalonymi od siebie o taby

a daje:
wynik: 12 13 14

czyli bez tabów (zresztą łamanie lini też nie działa)

print("jakiś takst");
print(" jakiś \n tekst");

daje tylko:
jakiś tekst jakiś takst

a nie:
jakiś tekst jakiś
tekst

Odnośnie mojej nieznajomości html:
Po co pisząc coś w php mam przeskakiwać co trochę do html jeśli jest do tego odpowiednia funkcja?
dr_bonzo
Prosze uzupelnic tytul topika o odpowiedni tag ( szczegoly )

Zamykam i czekam na PW z propozycja poprawnego tytulu i linkiem do tego topiku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.