Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wy rozpoczeliście przygodę z php?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
robert-0627
Witam mam takie pytanie dopiero zaczynam uczyć się php i zastanawiam się z czego wy się uczyliście php?

Z książki czy z jakiegoś kursu internetowego?Chcę zrobić własna stronę i skrypty które tam będę musiał wykonać są bardzo trudne. Więc najpierw muszę zacząć od początku by potem przejść na ten wyższy poziom.Szukałem w internecie kursów jednak i sam początek z tego jest dla mnie za trudny .Czy muszę kupić sobie książkę? Umiem wstawiać i instalować cms itp skrypty.Jednak jedyne co umiem zmieniać w tych skryptach to wielkość ;/.Dlatego pytam się was jak wy rozpoczeliście ?
Wykrywacz
http://php.net.pl/manual/pl/index.php
http://forum.php.pl/index.php
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38070
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=60078

To na początek powinno ci wystarczyć.

Ja zaczołem od tego, a w każdym razie zostałem zmuszony tongue.gif
wipo
wykrywacz dobrze napisał (u mnie było podobnie). Do póki nie musiałem to nie zaczełem
Miałeś jakikolwiek kontakt z językiem programowania?
robert-0627
No właśnie nie admin pewnej strony bardzo mnie zdenerwował i chcę zrobić coś na wzór "http://www.liga.soldat.int.pl".Tylko że darmowe czy teraz jak wy to wszystko przeczytaliście przerobiliście te kursy umielibyście coś takiego zrobić ?

Zastanawiam się czy ta strona to nie jest czasami jakaś wyższa szkoła jazdy ?
wipo
Wykonać takie coś to nic trudnego, jednakże twoja wypowiedź bardziej pasuje do giełdy ofert
robert-0627
Bo chcę tylko wiedzieć czy te wszystkie kursy wystarczą abym mógł zrobić coś takiego .Myślałem że to już jest jakiś inny poziom php.W takim razie zaczynam naukę.
kriqs
witam

Pamietaj programowanie to nie jest klepanie kodu <- to jest na koncu. Przewaznie zaczytna sie od pomyslu ktory sie wprowadza w zycie nie zastanawiaj sie jak bedzie wygladal kod tylko jak to ma dzialac, chodz nie twierdze ze teori sie "troszke" przydaje smile.gif. pamietaj nie kursy zrobia ciebie programista tylko praktyka i duuuuzo kodu smile.gif. Chodz pisze w php juz dobre 6lat to i tak nie moge powiedziec ze go znam niestety smile.gif. jak chcesz sie nauczyc pisac w php to poczytaj sobie kursy, forum i pisz, pisz jak najwiecej to pomaga smile.gif. Ja niestety nie podesle ci to z czego sie uczylem bo to jest juz za stare smile.gif teraz wiesz oo w php5 smile.gif.
athabus
Szczerze mówiąc jestem bardzo źle nastawiony do kursów inrernetowych. Zazwyczaj są niekompletne i uczą złych nawyków. IMHO na początek najlepsza jest dobra książka - i nie taka w stylu poznaj php w 12 godzin tylko prawdziwa cegła, która zawiera dużo objaśnień i przykładów. Jeśli już programowałeś to polecam to.

Co do drugiej części pytania to same kursy i książki nie wystarczą. Pewnie napiszesz coś co będzie wyglądało jak strona, którą podałeś za jakieś 2-3 miesiące, ale nauczenie się jak zroić porządną stronę z panelem administracyjnym, dorym kodem łatwym do modernizacjii utrzymania zajmie Ci przynajmniej 1 rok. Jeśli zależy Ci na szybkich efektach, a php ma być tylko narzędziem, to radzę użyć jakiegoś cms'a - jeśli natomiast chcesz się czegoś nauczyć to walcz, ale nie spodziewaj się efektów z dnia na dzień.
Master Miko
A ja polecam duuużo obcowania z forum. Większość osób wypowiadających się jest kompetentna - zna obecne standardy oraz ważne sztuczki upraszczające proces tworzenia kodu. Osoby te poprostu mają wielkie doświadczenie.
SongoQ
Cytat
Pamietaj programowanie to nie jest klepanie kodu

Zgadzam sie z tym. Jak to bylo w jednej z ksiazek do C programisci sa jak artysci tongue.gif Rowniez polecam czytanie forum.
Fuzja
Ja też jestem żle nastawiony do kursów ale za to kocham manuale i dokumentacje.
mike
A co to są kursy?
Nie czytałem nigdy żadnego. Za to miałem styczność z tysiącami ludzi, którzy wiedzę maja na podstawie właśnie takich znalezionych w necie kiepskich kursów.

Powiem tak: Boże broń przed plagą, zarazą, trądem i wiedzą z kursów.

Dobra książka, (przede wszystkim) manual i API oraz doświadczenie (czyli pisać, pisać i jeszcze raz pisać).
wipo
W sumie mike_mech dobrze powiedział że dzieci neostady chcących się szybko dorobić liznąc lekko html i php jest wiele i to bardzo wiele
robert-0627
Dobra własnię zaczynam naukę mój pierwszy prościutki skrypt żeby się pochwalić ;D

1. <?
  2.  
  3. $a=2;
  4. $b=3;
  5.  
  6.  if($a>$b)
  7.  
  8. echo"$a jest większe od $b";
  9.  
  10.  else if($b>$a)
  11.  
  12. echo"$b jest większa od $a";
  13.  
  14. ?>

Wiem że to żałosne ale narazie to nawet z tego że to umiem się cieszę;D.Dzisiaj się tego nauczyłem.

Uważaj na BBCode!
seaquest
Wykrywacz
To 2 sprawy
1. Używaj bbcodu.
2. Zapraszamy na przedszkole smile.gif
Cienki1980
Ja swoją przygodę z PHP zacząłem na studiach jak miałem napisać projekt z baz danych. Sama baza danych dla mnie była pusta ... jakieś tabelki, relacje... przecież trzeba jakoś to było pokazać co się w tej bazie znajduje.

Dorwałem książkę chyba z Heliona o PHP i tam dowiedziałem się podstaw ( czyli jak napisać "Witaj świecie" ). Potem książka poszła w bok i zaczęło się wyciąganie wiedzy od kumpla, który zaczął pisać z pół roku wcześniej. Wciągnęło mnie i to bardzo ( mimo, że każdy inny język programowania był dla mnie nudny ). Projekt z baz danych skończył się tak, że więcej było tam PHP niż MySQL'a.

Teraz jak patrze na te skrypty ( sprzed 5 chyba lat ) to łapię się za głowę i śmieję do rozpuku. Potem jakoś się zaczęło rozkręcać.
I teraz najważniejsze. Naukę oparłem na dwóch zasadach:
2. Manual
1. Cierpliwi ludzie z wiedzą o wiele większą od mojej, którzy byli mi ją w stanie przekazać.

Tobie też tego życzę i polecam właśnie taki tok nauki.
seaquest
Mike: z tymi kursami, to wcale tak do końca nie jest. Ja właśnie zaczynałem od kursu (ygrega chyba). Dzięki temu zainteresowałem się PHP w ogóle. Później kupiłem książkę (marną), a reszta to dopiero artykuły / manuale / fora internetowe / dyskusje.

Więc z kursami nie jest do końca aż tak źle, ale mimo to uważam, że następnym etapem jest książka, która uczy dobrych zasad (nie ta z e2000 tongue.gif).

No i oczywiście duuużo kodu.
tiraeth
Popieram @seaquesta, kurs na początek do dobra rzecz aby się "zainteresować" php i poznać "podstawy" - nawet jeżeli nie uczą dobrych nawyków, bo te, jak każde inne, można zmienić (np. przerzucając się na phpDocumentator) smile.gif

Poza tym książka, książka i jeszcze raz książka. No i najważniejszy jest manual, choć nie kompletny po polsku, to wiadomo, że bez języka angielskiego ciężko się zITizować smile.gif
robert-0627
Właśnie wybieram się do księgarni ktoś mi może polecić jakąś książkę ?Tylko dobrą nie chcę jakiejś php w godzinę chcę to umieć a nie pisać jakieś prościutkie skrypty .
Fuzja
Masz temat książki.
Turgon
Ja zaczynałem od prostego kursu plus manual (: Potem tylko PHP5 Zaawansowane Programowanie i jedziem ^^
Wykrywacz
oj widzę że nie zajrzałeś do linków które ci puściłem.

Ja zacząłem mimo, że nadal jestem dość na początku bo zaczynam dopiero OO , od konkretnego problemu. Mianowicie w pracy wyszło że mam zrobić w jakiś sposób formularz zamawiania raportów. Zadanie teoretycznie proste bo formularzyk, i skrypt który będzie puszczać to potem mailem i zapisywać w bazie i drugi który ładnie to nam wypisze smile.gif. Wcześniej zabierałem się parę razy aby w końcu nauczyć się czegokolwiek z php'a, ale standardowo postawiony pod ścianą dopiero coś w tym kroku uczyniłem.
I zacząłem od Helionowego php+mysql + to forum + DUŻO cierpliwości Nospor'a która na szczęści w końcu się skończyła, co w końcu usamodzielniło mnie w używaniu manuala i wyszukiwarki forum tongue.gif.
robert-0627
Dobra kurs mam jakiegoś manuala też mam jednak żadnej książki nie mam a wydaje mi się , że potrzebna jest ?! I to bardzo czy ktoś może polecić mi jakiś tytuł?Proszę o pomoc .
Fuzja
TEMAT: KSIĄŻKI
mike
Cytat(robert-0627 @ 25.02.2007, 20:08:47 ) *
I to bardzo czy ktoś może polecić mi jakiś tytuł?Proszę o pomoc .
Oj chyba potrzebujesz dobrego kursu "Jak szukać" albo adres do dobrego okulisty tongue.gif
Nie zauważyłeś przypiętego wątku Książki kiedy wchodziłeś na Hydepark? tongue.gif
SongoQ
@robert-0627 Pytasz sie o jedno i to samo po kilka razy nie czytaj i nie przegladajac stron jakie dostales. Wiec nagradzam Cie ostrzezeniem.
robert-0627
Fuzja do mnie pisze kilka postów wczesniej masz team książki .Nie wiedziałem o co chodzi myślałem że tematem mojej książki ma być php a to chodziło o coś na forum teraz już wiem przepraszam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.