robert-0627
23.02.2007, 14:15:11
Witam mam takie pytanie dopiero zaczynam uczyć się php i zastanawiam się z czego wy się uczyliście php?
Z książki czy z jakiegoś kursu internetowego?Chcę zrobić własna stronę i skrypty które tam będę musiał wykonać są bardzo trudne. Więc najpierw muszę zacząć od początku by potem przejść na ten wyższy poziom.Szukałem w internecie kursów jednak i sam początek z tego jest dla mnie za trudny .Czy muszę kupić sobie książkę? Umiem wstawiać i instalować cms itp skrypty.Jednak jedyne co umiem zmieniać w tych skryptach to wielkość ;/.Dlatego pytam się was jak wy rozpoczeliście ?
Wykrywacz
23.02.2007, 14:29:49
wipo
23.02.2007, 14:31:20
wykrywacz dobrze napisał (u mnie było podobnie). Do póki nie musiałem to nie zaczełem
Miałeś jakikolwiek kontakt z językiem programowania?
robert-0627
23.02.2007, 15:36:15
No właśnie nie admin pewnej strony bardzo mnie zdenerwował i chcę zrobić coś na wzór "http://www.liga.soldat.int.pl".Tylko że darmowe czy teraz jak wy to wszystko przeczytaliście przerobiliście te kursy umielibyście coś takiego zrobić ?
Zastanawiam się czy ta strona to nie jest czasami jakaś wyższa szkoła jazdy ?
wipo
23.02.2007, 15:39:24
Wykonać takie coś to nic trudnego, jednakże twoja wypowiedź bardziej pasuje do giełdy ofert
robert-0627
23.02.2007, 15:47:37
Bo chcę tylko wiedzieć czy te wszystkie kursy wystarczą abym mógł zrobić coś takiego .Myślałem że to już jest jakiś inny poziom php.W takim razie zaczynam naukę.
kriqs
23.02.2007, 17:42:23
witam
Pamietaj programowanie to nie jest klepanie kodu <- to jest na koncu. Przewaznie zaczytna sie od pomyslu ktory sie wprowadza w zycie nie zastanawiaj sie jak bedzie wygladal kod tylko jak to ma dzialac, chodz nie twierdze ze teori sie "troszke" przydaje

. pamietaj nie kursy zrobia ciebie programista tylko praktyka i duuuuzo kodu

. Chodz pisze w php juz dobre 6lat to i tak nie moge powiedziec ze go znam niestety

. jak chcesz sie nauczyc pisac w php to poczytaj sobie kursy, forum i pisz, pisz jak najwiecej to pomaga

. Ja niestety nie podesle ci to z czego sie uczylem bo to jest juz za stare

teraz wiesz oo w php5

.
athabus
23.02.2007, 18:46:49
Szczerze mówiąc jestem bardzo źle nastawiony do kursów inrernetowych. Zazwyczaj są niekompletne i uczą złych nawyków. IMHO na początek najlepsza jest dobra książka - i nie taka w stylu poznaj php w 12 godzin tylko prawdziwa cegła, która zawiera dużo objaśnień i przykładów. Jeśli już programowałeś to polecam
to.
Co do drugiej części pytania to same kursy i książki nie wystarczą. Pewnie napiszesz coś co będzie wyglądało jak strona, którą podałeś za jakieś 2-3 miesiące, ale nauczenie się jak zroić porządną stronę z panelem administracyjnym, dorym kodem łatwym do modernizacjii utrzymania zajmie Ci przynajmniej 1 rok. Jeśli zależy Ci na szybkich efektach, a php ma być tylko narzędziem, to radzę użyć jakiegoś cms'a - jeśli natomiast chcesz się czegoś nauczyć to walcz, ale nie spodziewaj się efektów z dnia na dzień.
Master Miko
23.02.2007, 20:30:07
A ja polecam duuużo obcowania z forum. Większość osób wypowiadających się jest kompetentna - zna obecne standardy oraz ważne sztuczki upraszczające proces tworzenia kodu. Osoby te poprostu mają wielkie doświadczenie.
SongoQ
23.02.2007, 21:03:09
Cytat
Pamietaj programowanie to nie jest klepanie kodu
Zgadzam sie z tym. Jak to bylo w jednej z ksiazek do C programisci sa jak artysci

Rowniez polecam czytanie forum.
Fuzja
23.02.2007, 21:20:52
Ja też jestem żle nastawiony do kursów ale za to kocham manuale i dokumentacje.
mike
23.02.2007, 21:30:15
A co to są kursy?
Nie czytałem nigdy żadnego. Za to miałem styczność z tysiącami ludzi, którzy wiedzę maja na podstawie właśnie takich znalezionych w necie kiepskich kursów.
Powiem tak: Boże broń przed plagą, zarazą, trądem i wiedzą z kursów.
Dobra książka, (przede wszystkim) manual i API oraz doświadczenie (czyli pisać, pisać i jeszcze raz pisać).
wipo
23.02.2007, 21:35:06
W sumie mike_mech dobrze powiedział że dzieci neostady chcących się szybko dorobić liznąc lekko html i php jest wiele i to bardzo wiele
robert-0627
23.02.2007, 22:35:55
Dobra własnię zaczynam naukę mój pierwszy prościutki skrypt żeby się pochwalić ;D
<?
$a=2;
$b=3;
if($a>$b)
echo"$a jest większe od $b";
else if($b>$a)
echo"$b jest większa od $a";
?>
Wiem że to żałosne ale narazie to nawet z tego że to umiem się cieszę;D.Dzisiaj się tego nauczyłem.
Uważaj na BBCode!
seaquest
Wykrywacz
23.02.2007, 23:21:47
To 2 sprawy
1. Używaj bbcodu.
2. Zapraszamy na przedszkole
Cienki1980
24.02.2007, 08:26:32
Ja swoją przygodę z PHP zacząłem na studiach jak miałem napisać projekt z baz danych. Sama baza danych dla mnie była pusta ... jakieś tabelki, relacje... przecież trzeba jakoś to było pokazać co się w tej bazie znajduje.
Dorwałem książkę chyba z Heliona o PHP i tam dowiedziałem się podstaw ( czyli jak napisać "Witaj świecie" ). Potem książka poszła w bok i zaczęło się wyciąganie wiedzy od kumpla, który zaczął pisać z pół roku wcześniej. Wciągnęło mnie i to bardzo ( mimo, że każdy inny język programowania był dla mnie nudny ). Projekt z baz danych skończył się tak, że więcej było tam PHP niż MySQL'a.
Teraz jak patrze na te skrypty ( sprzed 5 chyba lat ) to łapię się za głowę i śmieję do rozpuku. Potem jakoś się zaczęło rozkręcać.
I teraz najważniejsze. Naukę oparłem na dwóch zasadach:
2. Manual
1. Cierpliwi ludzie z wiedzą o wiele większą od mojej, którzy byli mi ją w stanie przekazać.
Tobie też tego życzę i polecam właśnie taki tok nauki.
seaquest
24.02.2007, 09:14:34
Mike: z tymi kursami, to wcale tak do końca nie jest. Ja właśnie zaczynałem od kursu (ygrega chyba). Dzięki temu zainteresowałem się PHP w ogóle. Później kupiłem książkę (marną), a reszta to dopiero artykuły / manuale / fora internetowe / dyskusje.
Więc z kursami nie jest do końca aż tak źle, ale mimo to uważam, że następnym etapem jest książka, która uczy dobrych zasad (nie ta z e2000

).
No i oczywiście duuużo kodu.
tiraeth
24.02.2007, 09:41:18
Popieram
@seaquesta, kurs na początek do dobra rzecz aby się "zainteresować" php i poznać "podstawy" - nawet jeżeli nie uczą dobrych nawyków, bo te, jak każde inne, można zmienić (np. przerzucając się na phpDocumentator)

Poza tym książka, książka i jeszcze raz książka. No i najważniejszy jest
manual, choć nie kompletny po polsku, to wiadomo, że bez języka angielskiego ciężko się z
ITizować
robert-0627
24.02.2007, 12:33:21
Właśnie wybieram się do księgarni ktoś mi może polecić jakąś książkę ?Tylko dobrą nie chcę jakiejś php w godzinę chcę to umieć a nie pisać jakieś prościutkie skrypty .
Fuzja
24.02.2007, 12:36:32
Masz temat książki.
Turgon
24.02.2007, 20:02:39
Ja zaczynałem od prostego kursu plus manual (: Potem tylko PHP5 Zaawansowane Programowanie i jedziem ^^
Wykrywacz
24.02.2007, 20:16:39
oj widzę że nie zajrzałeś do linków które ci puściłem.
Ja zacząłem mimo, że nadal jestem dość na początku bo zaczynam dopiero OO , od konkretnego problemu. Mianowicie w pracy wyszło że mam zrobić w jakiś sposób formularz zamawiania raportów. Zadanie teoretycznie proste bo formularzyk, i skrypt który będzie puszczać to potem mailem i zapisywać w bazie i drugi który ładnie to nam wypisze

. Wcześniej zabierałem się parę razy aby w końcu nauczyć się czegokolwiek z php'a, ale standardowo postawiony pod ścianą dopiero coś w tym kroku uczyniłem.
I zacząłem od Helionowego php+mysql + to forum + DUŻO cierpliwości Nospor'a która na szczęści w końcu się skończyła, co w końcu usamodzielniło mnie w używaniu manuala i wyszukiwarki forum

.
robert-0627
25.02.2007, 20:08:47
Dobra kurs mam jakiegoś manuala też mam jednak żadnej książki nie mam a wydaje mi się , że potrzebna jest ?! I to bardzo czy ktoś może polecić mi jakiś tytuł?Proszę o pomoc .
Fuzja
25.02.2007, 20:19:26
TEMAT: KSIĄŻKI
mike
25.02.2007, 20:19:59
Cytat(robert-0627 @ 25.02.2007, 20:08:47 )

I to bardzo czy ktoś może polecić mi jakiś tytuł?Proszę o pomoc .
Oj chyba potrzebujesz dobrego kursu
"Jak szukać" albo adres do dobrego okulisty

Nie zauważyłeś przypiętego wątku
Książki kiedy wchodziłeś na
Hydepark?
SongoQ
25.02.2007, 20:53:50
@robert-0627 Pytasz sie o jedno i to samo po kilka razy nie czytaj i nie przegladajac stron jakie dostales. Wiec nagradzam Cie ostrzezeniem.
robert-0627
25.02.2007, 21:20:18
Fuzja do mnie pisze kilka postów wczesniej masz team książki .Nie wiedziałem o co chodzi myślałem że tematem mojej książki ma być php a to chodziło o coś na forum teraz już wiem przepraszam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.