Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [sql] odczyt danych z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
integer000
zakładając że jest baza sql, w bazie jest tabela o nazwie "table" a w tabeli jest jedna grupa o nazwie "imię". w grupie tej jest jeden wiersz w którym są zapisane dane...
jak odczytać te dane z bazy tak aby potem można je przenieść do zmiennej $show a potem wyświetlić na stronie " echo $schow; "
Mary$
  1. <?php
  2. mysql_connect($host, $login, $haslo);
  3. mysql_select_db('baza1');
  4.  
  5. $sql = 'SELECT imie FROM table WHERE id='.$id.;//Twoje zapytanie
  6. $wynik = mysql_query($sql);
  7. $wiersz = mysql_fetch_assoc($wynik);//wsadzenie wyniku do tablicy $wiersz
  8. $show = $wiersz['imie'];//zczytanie do zmiennej $show
  9. Echo $show;//wyświetlenie
  10. ?>

mam nadzieje, że dobrze zrozumiałem. Masz tutaj zmienną $id, w której musisz zawrzeć jakis identyfikator z Twojej tabeli.
edit: co prawda można było troche zoptymalizować ten kod, ale chodziło mi o to, żeby pokazać wszystko szczegółowo smile.gif
integer000
Wszystko jasne, tylko jedna linijka dla mnie nie zrozumiała
  1. $sql = 'SELECT imie FROM table WHERE id='.$id.' LIMIT 1';//Twoje zapytanie

imie - to nazwa kolumny.

a co oznacza reszta questionmark.gif
SongoQ
@integer000 Miliony kursow w siecie o takie podstawy sie nawet nie pyta. Za to dostajesz ostrzezenie.
Mary$
  1. WHERE id='.$id.'

oznacza to, że dostaniesz wynik, w którym kolumna (PRIMARY KEY) `id` ma wartość zmiennej $id

oczywiście `id` możesz sobie zamienić na coś innego, co Ty masz w tabeli, ale zazwyczaj powinno w tabeli być jakieś jedno unikatowe pole, na które można powołać się używając SELECT.
SongoQ
@Mary$ Przeczytaj to co napisales i znajdz sens w tym. Jesli masz PK i masz warunek do id ktory jest PK to po co stosotwac limitowanie a nie mowie juz o sortowaniu. Czy to nie wydaje Ci sie to wprowadzaniem ludzi w blad.
Mary$
@SongoQ: sorry, już się poprawiam worriedsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.