Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Include w include
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Capcom
Witam serdecznie smile.gif

Otóż znalazłem sobie prosty licznik kliknięć oparty na txt,wszystko fajnie,include,test, wszystko działa.

Problem pojawił się kiedy chiałem go zastosować na stronie a strona wygląda następująco:

główny layout w dział php ,a działy stworzone za pomocą include do plików .inc , np:

dział.php?id=re4

czyli:

http://www.revideos.net/dzial.php?id=re4

Na czym polega problem ? a no na tym,że po do dokładnie tego samego kodu do żądanego pliku .inc ,który includuje to danego działu licznik nie wyświetla liczby kliknięć.Problem niezgodności ścieżki w tym wypadku nie dotyczy,bo w czystym pliku np. test.php w tym samym katalogu wszystko działa jak należy.

Stad moje podejrzenia,ze include w include jest niemożliwy albo sprawę należy rozwiązać w inny sposób.

Bardzo proszę o pomoc w temacie,dziękuję
Babcia@Stefa
Mi jakoś działa.

Cytat("localhost")
Name Last modified Size Description[DIR] Parent Directory -
[ ] include1.php 25-Feb-2007 13:55 35
[ ] include2.php 25-Feb-2007 13:55 35
[ ] include3.php 25-Feb-2007 13:56 26

WebServ 1.3 (Apache 2.2.3, PHP 5.1.4, MySQL 4.0.26/5.0.24)

Na stronie pokazuje napis z pliku include3.php po odpaleniu include1.php
@edit
I jedno pytanie, dlaczego używasz plików *.inc?
Pliki *.inc chyba nie są interpretowane przez php ...
To tak jak byś postawił plik config.inc, a w nim hasło do bazy danych biggrin.gif

@edit
Sprawdziłem sobie twój link z plikiem config.inc i:

403 Forbidden
You don't have permission to access this document.

Przynajmniej zablokowałeś to przez .httaccess

Dziekuję, Babcia@Stefa
Capcom
Lol.

Pierwszy raz dostałem tak "kosmiczną" odpowiedź , od Babci w dodatku biggrin.gif tongue.gif i jako że swoją przygodę z PHP dopiero co zaczynam mogą z tego wynikać różne śmieszne i okrężne drogi do celu,ale nie o tym.

Opiszę natomiast dokładniej swój problem:

Może podam kod całego skryptu i objaśnię bardziej szczegółowo:

click.php

1. <?php 
  2. $fp=fopen("click.txt","r");  
  3. $dane=fread($fp,2000);  
  4. $dane++;  
  5. fclose($fp);  
  6. $fp=fopen("click.txt","w");  
  7. fwrite($fp,$dane);  
  8. fclose($fp);  
  9. echo "<script language=javascript>window.location='$www'</SCRIPT>";  
  10. ?>

strona na którą wklejam kod.php

1. <a href="click.php?www=http://www.wp.pl/">Wirtualna Polska</a> [ Odsłon: <? echo file_get_contents("click.txt"); ?>

click.txt - pusty plik,do którego zliczane są kliknięcia w dany link

To wszystko znajduje siew jednym katalogu i działa to wyśmienicie,problem pojawia się gdy wklejam kod:

1. <a href="click.php?www=http://www.wp.pl/">Wirtualna Polska</a> [ Odsłon: <? echo file_get_contents("click.txt"); ?>

np. do re4.inc, który jest includem działu RE4,dokładniej:

plik dzial.php leży w katalogu głównym,a pliki includujące w katalogu /includes i to wszystko się includuje,działa jak należy,jednakże powyższy skrypt dodany do re4.inc nie wyświetla liczby kiknięć na stronie dzial.php?id=4 ,choć kliknięcia sa zliczane do pliku tekstowego.utworzenie jakiegokolwiek pliku .php w tym samym katalogu i dodanie powyższego kodu powoduje prawidłowe działanie skryptu,problem pojawia się w przypadku tego includowania i nie wiem w czym leży przyczyna.

Bardzo proszę o pomoc,

Wielkie dzięki,pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.