l3gion
25.02.2007, 20:56:25
Witam.
Zajmuję sie programowaniem w PHP już od kilku lat, napisałem nawet niegłupią stronę internetową i moge się uważać za średniozaawansowanego programistę samouka, ale ostatnio zaświtał mi w głowie pewien pomysł. Przeczytałem w internecie, na stronie o elektronice stary artykuł, w którym przy pomocy języka QBasic i pewnemu modułowi elektronicznemu ( mniejsza o jego szczegóły ) podłączonemu do portu szeregowego COM można było włanczać i wyłanczać diody LED na tymże urządzeniu.
Moje pytanie jest następujące:
Czy istnieją w PHP funkcje zarządzające portami i adresami komputera. Mam konkretnie na myśli obsługę wejść i wyjść z wspomnianego szeregowego portu COM ewentualnie LTP a najlepiej USB. Chodzi mi o zywkłe odczytanie i wysłanie bitów przekazywanych Z urządzenia i DO urządzenia. Wiem, że PHP to jezyk głónie komunikacji internetowej i służy głównie obsłudze sieci, lecz z postępująym jego rozwojem można by np przez strone www zapalić światło w pokoju ;) (oczywiście z odpowiednią przejściówką elektroniczną).
Przeszukałem sieć, ale nieznalazłem takiego rozwiązania. Byćmoże było by to możliwe poprzez funkcje Direct Input/outpul z PECL'a, ale niewiem jak to zrobić. Byćmoże istnieje biblioteka PHP mogąca zrobić coś takiego?
Jeżeli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie lub zna informację mogącą mi w tym pomóc prosze o odpowiedź.
P.S. Zapomniałem dodać, że pracuję na Windowsie XP :/ i najchętniej widział bym rozwiązanie na tą platformę. Z linuxa jestem zielony. Ale jeżeli ktoś zna rozwiązanie na zadane pytanie tylko w linuksie to też prosze o opis i co najwyżej DOKŁADNIEJSZY opis :). Dziękuję.
SongoQ
25.02.2007, 21:05:17
Robilem cos takiego ale nie po przez php. Cos w rodzaju demona systemowego ktory obsluguje uzadzenie. Np przez com (moze byc usb ktore przedstawia sie jak com). PHP wtedy sluzy jako trigger ktory uruchamia dane zadanie. Obsluga czegos takiego jest uzalezniona od systemu. Jedynie gdzie da sie to unizaleznic to tylko w Java.
l3gion
25.02.2007, 21:13:55
Rozumiem. Tylko, że z Javą niejestem zbytnio obeznany. Może jakaś mała podpowiedź czego dokładnie mam szukać? Jakaś konkretna funkcja? Myślisz, że da się to jakoś połączyć z funkcjami PHP/Java integrations?
SongoQ
25.02.2007, 21:18:46
Moze napisz dokladnie co chesz osiagnac, wtedy bedzie latwiej doradzic. Pod jakim systemem to ma dzialac? Bo jesli chodzi o Java to musisz wykorzystac comm.
l3gion
25.02.2007, 21:27:42
Skrypt chciałem wykonać pod WindowsemXP.
Tak naprawdę to sam niewiem o co mi chodzi

. Tzn. chciałem ogólnie przetestować możliwość wysyłania i odbierania do COM'ów. Co później z tym zrobię to niewiem, bo pomysł jest całkiem młody. Gdyby mi się udało mieć rakieś rezultaty to może bym poprostu zaczął budować taki mały system Inteligętnego Domu. Co to światła można wyłanczać przez internet itp .Ale to w przyszłości, jak skończę studia.
A narazie to chodzi mi o możliwość wysyłania i odbierania pakietów danych d oi z portu COM pod wspomnianym windowsem
SongoQ
25.02.2007, 21:39:51
Jesli chodzi o komunikacje to jak pisalem Java i pakiet comm jest najlepszym wyjsciem. Nawet pod linuxem odpalisz. Jesli chodzi o system jak to nazwales Inteligentnego domu to php mozna tylko uzyc do prezentacji zestawiem i innych pieroleka ale nie sterowania. Jesli chcialbys miec mozliwosc obslugi wielu uzadzen to juz radzilbym C++ zbudowanie jakiejs uslugi sieciowej lub (linux demona) + bazka + php jako narzedzie do konfiguracji i pokazywania statystyk.
l3gion
25.02.2007, 22:13:48
No dzięki za informację. Narazie to tylko sięraczej w to bawię niż cośna serio myślę. Jeżeli ktos miałby jeszcze jakies pomysły, to z chęcią wysłucham.
Pozatym znalazłem właśnie coś takiego:
http://www.zend.com/code/codex.php?id=1584&single=1Trochę mi to naświetiło sprawę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.