Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Nie działający formularz wysyłania zdjęć na serwer.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
abdiel
Witam!
Jest to mój pierwszy post na forum, więc chciałem się serdecznie ze wszystkimi przywitać!
Ostatnio przenosiłem stronę z serwera na serwer i przytrafił mi się mały problem.
Na stronie jest formularz, który po wypełnieniu wysyła informacje do bazy danych, a także pobiera fotkę i mp3. Na poprzednim serwerze wszystko działało bez problemu. Uzytkownik wchodził, wypełniał pola, kilkał "dodaj" i wszystko ładnie się kopiowało. Jednak teraz coś nie gra. Mimo uzupełnienia pól formularz nie pobiera mi zdjęcia... W innym miejscu - w panelu admina mam ten sam kod i tam o dziwo po dodaniu fotki wszystko gra...
Ustawienia chmodów na serwerze dla pliku z formularzem 666, dla pliku php obsługującego formularz 666 dla katalogu gdzie przechowwane sa zdjecia 777.
Co moze być nie tak. nie zakładam błędu w kodzie. Może powiniennem coś zmienić w ustawieniach serwera??
Proszę o pomoc.
frickle
Miałem podobny problem i:
a) Okazało się że dla plików uploadowanych mam umask ustawiony tak że nie można było kopiować, czyli po załadowaniu pliku do tmp musiałem przed skopiowaniem nadać mu nowe prawa.
cool.gif Musiałem pokombinować ze ścieżką, ponieważ jak podałem mu względną ścieżkę, to bydlak się wywracał, jak podałem bezwzględną też. Pomogło dopiero coś takiego: "/home/domena/../katalog/". Nie mam pojęcia czemu, ale działa.

Być może to któryś z tych problemów i ta informacja się przyda.
abdiel
Nadal nie pomogło :/ i nadal nie chce kopiować próbowałem juz chyba wszystkich możliwości i normalnie nie mam siły... Macie może jeszcze jakieś pomysły?

Kod skryptu wygląda tak:

1. <?
  2. if ($zdjecie == '')
  3. $roz_plik=1;
  4. else{
  5. $sprawdz = (''.$_FILES['zdjecie']['name']);
  6. $ex = explode('.', $sprawdz);
  7. $roz = $ex[1];
  8.  
  9. if ($roz == 'jpg' || $roz == 'JPG')
  10. $roz_plik=1;
  11. else
  12. $roz_plik=0;
  13.  
  14. if ($roz_plik == '0')
  15. echo"Dodaj ponownie zdjęcie. Można dodawać tylo pliki .jpg<br><a href="java script:history.back()" class="linki">powrót</a>";
  16. }
  17.  
  18. if ($roz_plik == '1'){
  19. $z_id=date("YmdHis");
  20.  
  21. if ($zdjecie != ''){
  22. copy ("$zdjecie", "/pliki/zdjecia/$z_id.jpg");
  23.  
  24. $source = imagecreatefromjpeg("/pliki/zdjecia/$z_id.jpg");
  25. if(imagesx($source)>350)
  26. {
  27. $new_width = 350;
  28. $new_height = floor(imagesy($source)*(350/imagesx($source)));
  29. }
  30.  else
  31. {
  32. $new_width = imagesx($source);
  33. $new_height = imagesy($source);
  34. }
  35.  $dest = imagecreatetruecolor($new_width,$new_height);
  36.  imagecopyresampled($dest,$source,0,0,0,0,$new_width,$new_height,imagesx($source),imagesy($source));
  37.  imagejpeg($dest,"/pliki/zdjecia/$z_id.jpg",50);
  38.  imagedestroy($source);
  39.  imagedestroy($dest);
  40.  
  41.  $source2 = imagecreatefromjpeg("/pliki/zdjecia/$z_id.jpg");
  42.  if(imagesx($source2)>100)
  43. {
  44. $new_width2 = 100;
  45. $new_height2 = floor(imagesy($source2)*(100/imagesx($source2)));
  46. }
  47.  else
  48. {
  49. $new_width2 = imagesx($source2);
  50. $new_height2 = imagesy($source2);
  51. }
  52.  $dest2 = imagecreatetruecolor($new_width2,$new_height2);
  53.  imagecopyresampled($dest2,$source2,0,0,0,0,$new_width2,$new_height2,imagesx($source2),imagesy($source2));
  54.  imagejpeg($dest2,"/pliki/zdjecia/m_".$z_id.".jpg",50);
  55.  imagedestroy($source2);
  56.  imagedestroy($dest2);
  57.  }
  58. if ($mp3 != '')
  59. copy ("$mp3", "/pliki/mp3/$z_id.mp3");
  60.  
  61.  
  62. if ($haslodostepu == $haslodostepu1 ){
  63. //dodawanie do bazy danych
  64. }
  65. else{
  66. //echo'Weryfikacja poprawnosci hasla nie powiodla sie. Wpisz haslo ponownie!<br><a href="java script:history.back()" class="linki">powrót</a>';
  67. }
  68. }
  69. ?>

Probowałem zmieniac tam gdzie jest ścieżka /pliki/mp3 z "." z ".." bez "/" tak jak radził "frickle" i nic nie pomoga... co jest nie tak :((

Na prawdę nikt nie wie??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.