Chciałbym zapytać o faktyczne działanie dwóch opcji służących do definiowania sesji, oczywiście znam ich definicję, ale wydaje mi się, że ona nie mówi wszystkiego. Częto zdarzało mi się, szczególnie używając sesji do logowania, że sesja nagle się kończyła. Dlatego chciałbym się upewnić co do działania poniższych opcji.

session.cookie_lifetime określa czas życia ciasteczka w sekundach, co zostanie przekazane do przeglądarki. Wartość 0 oznacza "dopóki przeglądarka nie zostanie zamknięta". Domyślna wartość to 0. Nie oznacz to, że nasze zmienne sesyjne będą przez ten cały czas dostępne, oznacza to tylko, że raz wygenerowany identyfikator sesji PHPSESSID nie zostanie w tym czasie zmieniony (chyba). Czas "życia" zmiennych określa poniższa opcja.

session.gc_maxlifetime określa liczbę sekund, po których dane zostaną uznane za "śmieci" i sprzątnięte, czyli to jest faktyczny czas, po którym nasze zmienne sesyjne zostaną wyczyszczone, ale czy jest to od momentu rozpoczęcia sesji session_start() czy od momentu ostatniej aktywności użytkownika, wydaje mi się, że to pierwsze, ale nie jestem pewien.

Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie powyższym stwierdzeniom.

Proszę też o podanie (jeśli to oczywiście możliwe) takiego ustawienia session.cookie_lifetime i session.gc_maxlifetime, które spowoduje faktyczne istnienie wszystkich zmiennych sesyjnych zarejestrowanych przez $_SESSION od momentu uruchomienia session_start() do momentu zamknięcia przeglądarki.