Od dłuższego czasu gryzie mnie pewien problem. Podczas uploadu pliku, chcialbym mu nadac nazwe taka, jakie id zostanie przypisane do wpisu do tabelki. Moze na przykladzie bedzie latwiej...
mam tabelke
moduly:
- id_modulu
- rodzaj_modulu
- zdjecia
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> <?php ?> <form name='form1' method='POST' action='commit.php?action=add' enctype='multipart/form-data'> <table border="1" width="100%"> <tr> <td width="25%">ID</td> <td width="25%"> </td> <td width="25%">Specjalizacja</td> <td width="25%"><input type='text' size=35 name='specjalizacja' value=''></td> </tr> <tr> <td width="25%">Nazwa</td> <td width="25%"><input type='text' size=35 name='nazwa' value=''></td> <td width="25%">Typ placówki</td> <td width="25%"><select size="1" name="typ_placowki"> <?php } } ?> </select></td> </tr> <tr> <td width="25%">Ulica</td> <td width="25%"><input type='text' size=35 name='ulica' value=''></td> <td width="25%">Telefon</td> <td width="25%"><input type='text' size=35 name='telefon' value=''></td> </tr> <tr> <td width="25%">Kod pocztowy</td> <td width="25%"><input type='text' size=35 name='kod_pocztowy' value=''></td> <td width="25%">email</td> <td width="25%"><input type='text' size=35 name='email' value=''></td> </tr> <tr> <td width="25%">Miasto</td> <td width="25%"><input type='text' size=35 name='miasto' value=''></td> <td width="25%">Strona www</td> <td width="25%"><input type='text' size=35 name='strona_www' value=''></td> </tr> <tr> <td width="25%">Województwo</td> <td width="25%"> <select size="1" name="wojewodztwo"> <?php } } ?> </select> </td> <td width="25%"> </td> <td width="25%"> </td> </tr> <tr> <td width="50%" colspan="2">Opis</td> <td width="50%" colspan="2"><p align='center'><textarea name='opis' rows='8' cols='50' style='color: gray; font-style: italic; '> tutaj jest miejsce na twoje swobodne uwagi (do 1024 znaków) </textarea></p></td> </tr> </table> <br> <?php for( $i=0; $i<3; $i++) { ?> <table border='1' width='100%'> <tr> <td width='34%'> <?php /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */ ?> <?php } } ?> </td> <td width='33%'> </td> <td width='33%'> <p align='center'>Wstaw opis</p> <p align='center'><textarea name='uwagi<?php echo($i); ?>' rows='8' cols='50' style='color: gray; font-style: italic; '> tutaj jest miejsce na twoje swobodne uwagi (do 1024 znaków) </textarea></td> </tr> </table><br> <?php } ?> <p align='right'><input type='submit' value='Wyslij' name='B1'><input type='reset' value='Wyczysc' name='B2'></p>
a tak wyglada w przegladarce jak sie juz zaladuje
<table border='1' width='100%'> <tr> <td width='34%'> </td> <td width='33%'> </td> <td width='33%'> tutaj jest miejsce na twoje swobodne uwagi (do 1024 znaków) </tr> <table border='1' width='100%'> <tr> <td width='34%'> </td> <td width='33%'> </td> <td width='33%'> tutaj jest miejsce na twoje swobodne uwagi (do 1024 znaków) </tr> <table border='1' width='100%'> <tr> <td width='34%'> </td> <td width='33%'> </td> <td width='33%'> tutaj jest miejsce na twoje swobodne uwagi (do 1024 znaków) </tr>
teraz takie pytanko.
zalozmy ze mam kwerende:
<?php $query_kontakt = "insert into bm_moduly (id_modulu,rodzaj_modulu,zdjecia) values ('', '$wybrany_modul', '$nazwa_pliku)"; ?>
O co tak wlasciwie mi chodzi... Chodzi o to, ze chcialbym, aby dodawane zdjecie/plik $nazwa_pliku , miala taka sama nazwe jak id_modulu w tym samym wpisie + jakis tam index, np
przykladowy wpis:
0001 modul_2 0001_1.jpg
OK, kolejny problem jest taki...
Jak widac, w formularzu mam miejsce na upload 3 plikow, ale tylko jeno miejsce w tabelce. Co chcialem zrobic. Przyklad:
mam 3 zdjecia: 0001_1.jpg 0001_2.jpg 0001_3.jpg
chcialbym polaczyc je w jeden string np $zdjecia=0001_1.jpg|0001_2.jpg|0001_3.jpg
i oddzielic wartosci jakims znakiem specjalnym. Nastepnie uzywajac implode/explode miec dostep do poszczegolnych wartosci...
Czy ktos moglby mi pomoc

z gory dzieki
-------------------------
do php i html są odpowiednie BBCode
a nie tylko [ code ]
~Cienki1980