Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] równe lub mniejsze od...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kildyt
Witam forumowiczów
Mam drobny problem, a raczej nie wiem jak takie coś napisać.
A więc mam kod:
  1. <?php
  2. echo ' <table border="0" width="420" height="1" cellspacing="0" cellpadding="0">';
  3. $today = date("H:id.m.Y");
  4. $zapytanie = "SELECT * FROM typertypowanie WHERE sezon='$sezon' ORDER BY 'id' DESC"; 
  5. $wykonaj = mysql_query($zapytanie);
  6. while($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj))
  7. {
  8. $date = "".$wiersz['godz']."".$wiersz['data']."";
  9. if ($today==--$date) {
  10.  
  11. echo 'aa';
  12. } else {
  13. echo ' <tr>
  14. <td width="100" height="1" valign="top"><center><font class="text"><b>'.$wiersz['data'].'</b></font></center></td>
  15. <td width="1" height="1" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"></td>
  16.  
  17. <td width="220" height="1" valign="top"><center><font class="text"><b>'.$wiersz['mecz'].'</b></font></center></td>
  18. <td width="1" height="1" valign="top" bgcolor="#CCCCCC"></td>
  19. <td width="100" height="1" valign="top"><center><font class="text"><b>typuj</b></font></center></td>
  20. </tr>';
  21. }
  22. }
  23.  
  24. echo ' </table>';
  25. ?>

A więc zmienna $today wyświetla aktualną godzinę (np. 09:37) i datę (np. 07.03.2007).
Zmienna $date pokazuje godzinę i datę w takim samym formacie jak powyżej, jednak te dane są pobierane z bazy danych. I tutaj czyna się problem.

Chodzi mi o to aby treść "aa" pokazywała się w tedy kiedy zmienna $today jest równa $date (to już mam) i w tedy kiedy zmienna $today jest większa od $date. Czyli mówiąc inaczej treść "aa" ma wyświetlić się w tedy kiedy aktualny godzina i data odpowiada zaplanowanej lub kiedy aktualna godzina i data jest większa od ustalonej (ustalona godzina już się odbyła i nie jest brana pod uwagę). Prosze o pomoc w tedy banalnej sprawie. Wiem, ze to można jakoś prosto rozwiązać ale zapomniałem jak. sad.gif
luki100011
To dodaj to if parametr or $today>$date
Kildyt
Pwonno działać a jednak nie działa sad.gif Ma ktoś jakiś inny pomysł?

Edit...

Działa smile.gif
Zauwarzyłem błąd. Aktualna data i i zaplanowany czas był wyświetlany w formie godzina + data, a przecież warzniejsza jest data od godziny. Wystarczyło wszystko zapisać w formie data + godzina i wszystko jest ok. THX za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.