Od razu mówię, że akcja jest kompletnie legalna i mam przyzwolenie na wykonanie powyższej czynności

A więc jest sobie na necie u jednego człowieczka katalog produktów. Duzy katalog, na 10 tys pozycji. Dostęp do opisu każdej z tych pozycji łatwo uzyskać przez wejście np na www.katalog.net/card.php?id=numer, gdzie zmieniajac 'numer' od 0 do 10000 generowany jest kod html, dla przykladu taki:
<HTML> <HEAD> </HEAD> <BODY BGCOLOR="#6A6F6B"> <TABLE> <TR> <TD VALIGN="top"> <TABLE> <TR> <TD VALIGN="top" WIDTH="100%"> <TABLE WIDTH="100%" CELLSPACING="0" CELLPADDING="0" BORDER="0" COLS="2" VALIGN="top"> <TR> <TD COLSPAN="2"> <P class="little">Ptaki > Pokarmy > Inne </TD> </TR> <TR> <TD COLSPAN="2"> </TD> </TR> <TR> <TD> <P>Marka produktu </TD> <TD> </TD> </TR> <TR> <TD> <P>Kod </TD> <TD> </TD> </TR> <TR> <TD> <P>Kod kreskowy </TD> <TD> </TD> </TR> <TR> <TD> <P>Opakowanie </TD> <TD> </TD> </TR> <TR> <TD> <P>Komplet </TD> <TD> </TD> </TR> <TR> <TD> <P>Stan magazynu </TD> <TD> </TD> </TR> </TABLE> </TD> </TR> <TR> <TD> <P>KOLBA-BISZKOPT OWOCOWA DLA KANARKA </TD> </TR> </TABLE> </TD> </TR> </TABLE> </BODY> </HTML>
Jeśli wykroczę poza zakres to dostaję taką "pustą stronę":
Przy czym produkty są czasem z różnych kategorii i ich pola się od siebie różnią (siedzi to zawsze w powyższej formatce, ale czasem tych table albo komórek jest więcej, czasem mniej). Teraz rzecz, która potrzebuję zrobić to z tabel w tabelach i ich komórek powyciągać wartości (pewnie jakąś rekursywną funkcją) i poukładać w jakimś formacie, który mógłbym wrzucić potem do swojej bazy w MySQL, która z kolei jest obsługiwana w innym formacie i przez inne dane. Niestety mogę zrobić to tylko tak, a nie chce przeklepywac 10 tys produktow ręcznie. Chodzi tez o skopiowanie obrazkow itd. Jak mogę to zrobić? Tzn jakie kroki podjąć? Wgeta nie chcę zaprzęgać bo będzie masa roboty. Czy mogę jakoś za pomocą PHP pobrać kod strony i obrazek, obrobić te dane i wrzucić choćby do pliku cvs albo do MySQL od razu w formacie jaki bym chciał? Jak najłatwiej byłoby to zrealizować? Help, bo czas mi ucieka

Może się da jakos wyeksplodowac to wszystko to postaci jakiejs tabeli-drzewa, albo cos?
A może wyrażenia regularne? Tylko, że ja ich kompletnie nie kumam i od dawna próbuję się nauczyć z mizernym skutkiem. Pomóżcie!