Witajcie,
obecnie drazni mnie jeden temat, opisze go troche lopatologicznie, bym sam go zrozumial

Sprawa dotyczny ogonkow i programu editplus. Odpalam czysty dokument, pisze text z pl znakami, robie plik->zapisz jako ustawiam iso 8859-2 i klkam zapis. W takiej sytuacji jesli odpale stronke w przegladarce pl znaki sa. Bawimy sie dalej, odpalam do edycji poprzedni dokument, dopisuje kolejne linijki textu z pl znakami robie plik zapisz jako, ustawiam to samo co wyzej, w tej chwili dostaje ostrzezenie, ze moge stracic jakies info o kodowaniu, niestety omijam i zapisuje, po takiej operacji wywala mi krzaczki w czesci dokumentu ktora byla pisana jako pierwsza. Dopowiem, ze jesli podczas edycji zrobie samo zapisz to text dopisywany tak jakby nie zostaje zapisany w iso, gdyz po odpaleniu w przegladarce tym razem stary text jest okej, a nowy sie wykrzacza. Wiecie jak taki problem rozwiazac, ja juz nie daje rady.
Edit:
Zauwazylem, ze w czasie powtornego zapisania pliku przez "zapisz jako" i ustawienia kodowania iso, znaki ktore wczesniej byly zakodowane, koduja sie raz jeszcze, przez co pozniej w przegladarce wykrzaczaja sie pl literki. Prosze o pomoc.