Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP - hobby czy praca?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Daimos
Witam
może temat podobny był, może nie, ja nie znalazłem - a szukałem smile.gif

zastanawia mnie, czy wasze przygody z PHP kończą się na zabawie, własnych projektach, pracy dorywczej, a może ktoś się może pochwalić stałą posadą snitch.gif
temat być może bez sensu, ale zastanawiam się ilu z was naprawdę znalazło przyszłość przy programowaniu smile.gif a ilu traktuje to wyłącznie jako hobby (póki co)

jeżeli już stała praca, to jak wrażenia? smile.gif ja osobiście zaczynam taką pracę i wrażenia dziwne, czasami się odechciewa winksmiley.jpg no ale pozytywnie, w każdym razie to już nie to samo co kiedyś... (czyli prace nad własnymi projektami w wolnym czasie smile.gif
mike
Zaczęło sie od hobby na studiach.
Potem (IV i V rok) była to praca w agencji interaktywnej oraz nadal hobby i zabawa.
Teraz pracuję jako programista ale już w ok. 90% Java i ok. 10% PHP. W domu nadal PHP jest hobby i zabawą (freelance).
Nie wykluczam zawodowo powrotu do PHP.
Daimos
Cytat(mike_mech @ 25.03.2007, 18:21:30 ) *
(...) Teraz pracuję jako programista ale już w ok. 90% Java (...)

To mnie przeraża smile.gif powoli wszyscy uświadamiają mnie że to w Javie jest przyszłość, a ja do tego jakoś się nie mogę przekonać
mike
Cytat(my salsa @ 25.03.2007, 18:27:42 ) *
To mnie przeraża smile.gif powoli wszyscy uświadamiają mnie że to w Javie jest przyszłość, (...)
Oj polemizowałbym. A poza tym ja klepię w Java aplikacje stand-alone. Do WWW Java moim zdaniem jest nędzna w porównaniu z PHP czy Python'em.
Ale to już dyskusja na całkiem inny wątek.
bili.pl
Od 1 klasy gimnazjum do dzisiaj (3 liceum) głównie hobby, choć zdarzyło się wykonać kilka projektów.
Daimos
To może sonda na ten temat smile.gif nawet nie wiedziałem, że można na tym forum biggrin.gif
Jarod
Php zacząłem się bawić kiedy musiałem napisać małą aplikacje. Wtedy nauczyłem się jak nie powinno się używać php:) W obecnej pracy pisałem średnich rozmiarów aplikację intranetową, którą rozwijam do dzisiaj. Php stał się dla mnie pewnego rodzaju hobby. Zresztą uważam że do tego typu zadań jest prawie najlepszy. Lubi dłubać sobie w php. Po zatym C# i Java (uczę się) bo to przyszłość (co do tego drugiego to nie jestem do ońca przekonany ;p ).

pozdrawiam
Turgon
Hobby, choć może Freelance kiedyś...
acztery
praca i hobby ale jak mike_mech planuje przerzucić sie na jave.
NuLL
To i to razem - od polowy ogolniaka - jakos 5-6 rok sie zbliza. I tak zostalo - narazie PHP nie mam zamiaru zostawiac smile.gif

Ucze sie Javy powoli - ale tylko z ciekawosci i perspektyw w kwestii aplikacji okienkowych jakbym musial takowe napisac smile.gif

Pozatym RoR albo Python - nie wiem jeszcze - jeden z tych jezykow mam zamiar opanowac jak PHP tongue.gif
woj_tas
Php? hmm.. na pewno praca... przede wszystkim hobby:P

Zamiast Javy stawiam na Oracla i pl/sql
shk
php jak na razie to przedmiot do zaliczenia... Jednak teraz jest to moje hobby, mam nadzieje że już nie długo obok javy będzie to moja praca tongue.gif
tiraeth
Hobby, wcześniej była to, można powiedzieć "praca", ale zdecydowanie do "pracy" potrzebna jest też Java smile.gif Więc od jakiegoś czasu się jej uczę (też jako "hobby", ale z wybiegiem przyszłościowym) smile.gif
DeyV
Praca, praca, praca i php.pl jako hobby smile.gif

Z uwagi na to, że zajmujemy się tylko aplikacjami webowymi, wystarcza w 100%. Tam gdzie nie wystarcza (hehe - nie ma to jak spójność wypowiedzi) tam wkracza PL PgSQL i walka z procedurami.
Taki tandem jest nie do pobicia....
Moli
Jak na razie to tylko hobby, ale nigdy nie wiadomo co będzie kiedyś smile.gif
artur81
hobby i dodatkowe źródło dochodu. Przymierzam się powoli do Railsów
Ociu
Jak na razie hobby... zobaczymy, może kiedyś...
empathon
http://toya.net.pl/~emp4thon/klient.html
Jarod
Cytat(empathon @ 27.03.2007, 23:35:52 ) *

Gdyby nie to że sam niedawno miałem podobną sytuację to powiedziałbym że to niemożliwe biggrin.gif
Moli
A ja nie miałem i nie wiedziałem że tacy ludzie istnieją smile.gif Szkoda że nie podał nazwiska, by każdy wiedział przed kim się strzec biggrin.gif
bela
kiedys bylo hobby wszystko fajnie, ale od czasu kiedy zaczalem pracowac nie moge patrzec na kod jako tzw hobby

teraz programowanie jest tylko srodkiem do hobby wlasciwego winksmiley.jpg bo tak naprawde programowanie jest strasznie nudnie ;]
Daimos
bela

hmmm powiem tak
pracuje - jest nudno
ale jak robie wlasne projekty w miare wolnego czasu, mam przy tym mase rozrywki winksmiley.jpg wbrew pozorom biggrin.gif
co innego jak terminy nie gonia i robi sie spokojnie "wszystko tak jak sie chce samemu", a nie jak ktos sobie zyczy
Prph
Witam,

Jedno i drugie, chociaz bardziej jako hobby. Dorywcza praca stala - programista w sklepie internetowym + freelancing. Wiadomo praca to $$, ale momentami, kiedy pisze cos nowego, to powaznie - sprawia mi to radosc. Ale jak kolega poprzednik napisal - nie ma jak wlasne projekty - te daja duzo frajdy winksmiley.jpg

Adrian.
Piotr Kędziak
ktoś kiedyś powiedział - "rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracować" - dla mnie PHP (a raczej programowanie) to pasja, rozwijanie siebię i swoich umiejętności, uczenie się czegoś nowego, stawanie przed nowymi problemami i rozwiazywanie ich....... i przy okazji czerpanie z tego ODPOWIEDNICH zysków smile.gif

Wydaje mi się, że nie można zostać programistą jeśli się tym choćby na początku nie interesowaliśmy. Człowiek, który nie lubi programowania nigdy nie będzie programistą.
SongoQ
@empathon
Cytat

Dziwie Ci sie ze masz czas na takie cos. Ja bym od razu powiedzial "spierdalanko"
maryaan
niestety tylko hobby, w okolicy zadnej firmy ktora by sie na powaznie zajmowala php a do pracy zdalnej "zielonych" sie nie przyjmuje :]
konradk2
php to dla mnie zabawa i zarabiam sobie na tym ale tylko jeśli chodzi o projekty internetowe.
Bo jeszcze pythonem się bawię ale to lokalnie.
empathon
Cytat(SongoQ @ 3.04.2007, 12:45:19 ) *
@empathon
Dziwie Ci sie ze masz czas na takie cos. Ja bym od razu powiedzial "spierdalanko"

Kontynuowałem rozmowę z ciekawości i miałem z tego niezły ubaw winksmiley.jpg
Zeman
Cytat(empathon @ 5.04.2007, 11:50:45 ) *
Kontynuowałem rozmowę z ciekawości i miałem z tego niezły ubaw winksmiley.jpg

Kurczę, bywali różni klienci, ale tak to jeszcze nigdy nie miałem biggrin.gif klient wypas exclamation.gif! a właściwie "klient"

Co do tematu... u mnie praca i hobby, choć ja to bardziej się zajmuję rozwojem narzędzi (edytor) aniżeli tylko same zlecenia.
shpyo
E tam, można połączyć przyjemne z pożytecznym. Np. zrobić stronę za niezłe pieniądze dla agencji modelek winksmiley.jpg
Turgon
shpyo: I jeszcze pooglądać sobie zdjęcia z sesji biggrin.gif?
shpyo
@Turgon: dokładnie. Właśnie robię taką stronę dla jednej agencji tongue.gif. Muszę przyznać że bardzo przyjemnie się koduje winksmiley.jpg
Turgon
Podrzuć mi zlecenie. Lubię ładne kobietki tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.