Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Dende
Witam...
mam zapytanie
  1. $zapytanie1="SELECT *,((SUM(ocena)+5)/(COUNT(ocena)+1)*10) AS suma FROM fb_oceny GROUP BY id_tresci ORDER BY suma DESC LIMIT 25";

niedawno dzialalo teraz juz nie O_o najwidoczniej cos innego wywoluje blad...
zeby bylo smieszniej wyswietla pierwsze 9 rekordow, jesli zmniejszy sie limit do 9 nie wyswietla bledu.
wijet
Moze podal bys komunikat bledu i strukture tabeli
Dende
sorka haha.gif cal czas z tym walcze i mi z glowy wylecialo...

blad to :

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1

(to "at line 1" nie wiem czemu zawsze jest "1" nawet jesli blad mysql jest w srodku)

fb_oceny sklada sie z
id_oceny id_uzytkownika id_moje id_tresci ocena czytany

albo poprostu pokaze co sie dzieje...
http://www.tworcy.nazwa.pl/flashblog/index...d=5&event=2
(jak widac nawet pozostala czesc tabeli sie nie wyswietla dlatego przylega do prawej...)
i jak wspomnialem... jesli w zapytaniu dam 9 lub mniej limit to nie wyswietla bledu... pierwszy raz widze takie cos...
moze gdzies sie mieszaja zmienne ? jest wiele razy zrobione include i czesto zwie sie tak zamo zmienna np $dbr
teutates
"at line 1 " wyswietla bo to pierwsza linia a jak piszesz zapytanie ciurkiem to chyba dosc logiczne ze jesli cos nie tak jest to wysiwetla blad tam gdzie nastapil, sprawdz tak:
  1. SELECT *,
  2. tralala,
  3. talala2
  4. FROM ...itd

Kazdy w nowej linii moze bedziesz wiedzial wtedy:)
Dende
Dostalem wiadomosc od wijet'a zeby sprawdzic zapytanie w bazie danych....
no i wszystko dziala haha.gif widac gdzies kod php miesza... no i wiem juz ze nie jest to problem z nazwami zmiennych... ale no pierwszy raz tak mam ze tak dziwnie sie baza zachowuje i php tongue.gif

o mamo jaki glupi blad :/
udalo sie naprawic...
ogolnie chodzilo o to ze byla pewna praca ktora dostala iles tam glosow i byla na 10 miejscu, autor ja usunal ale w kodzie jeszcze nie ma zapisku iz przy usuwaniu pracy usuwaja sie oceny...
tak wiec oceny byly zczytywane natomiast byl brak pracy dla ocen i to wywalalo blad :|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.