Zrobiłem query do bazy, które zwraca mi ilość zarejestrowanych "rzeczy" w kolumnie "a.NO_OF_UNITS".
Dla każdego wiersza (rekordu) a.NO_OF_UNITS = 1.
Chciałbym zliczyć wartości z tej kolumny w taki sposób że, jeżeli wartości we wszystkich kolumnach są takie same to wtedy zliczaj wartości z komumny a.NO_OF_UNITS.
A jeśli wartość w kolumnie a.KIND_OF_PKG_CD się zmienia, wtedy zliczenie następuje dla nowej wartości.
Mam nadzieję że nie zamatwałem zbytko :-) (chodzi o to żeby w kolumnie a.NO_OF_UNITS były zliczane wszystkie rekordy jeśli są takie same).

1. SELECT a.KIND_OF_PKG_CD, a.DEST_ID, a.NO_OF_UNITS, a.TRAILER_CNTRL_NO, a.TRAILER_NO, a.TRANSPORT_DOC_NO, a.CREATE_DATE, a.UPDATE_DATE, d.ORD_CNTRL_NO, d.ORD_NO, e.route_id, e.carr_id, f.addr_id FROM PLDT.PLDT_TRAILER_SHIPPED_MATERIALS a,MARC.CONTAINER b, MARC.LOAD c, MARC.ORDHEAD d, MARC.TRAILER e, MARC.ORDADDR f
  2. WHERE a.update_date >= '2007-04-03' AND a.lp = b.lp AND b.cont_no = c.cont_no AND c.ord_cntrl_no = d.ord_cntrl_no AND a.trailer_no = e.trailer_no AND c.ord_cntrl_no = f.ord_cntrl_no

Pozdrawiam